Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 15

Komisija apsigalvojo: žydų bendruomenės siūlymu karo aukų neiškels – paliks ilsėtis ramybėje

Šiaulių miesto savivaldybėje buvo sudaryta speciali komisija, kuri prieš kelias dienas nusprendė iškelti ir užsakyti antropologų bei istorikų tyrimus industrinio parko statybose rastiems Antrojo pasaulinio karo palaikams. Dabar komisija, įsikišus Lietuvos žydų bendrijai, persigalvojo – palaikus paliks ilsėtis ramybėje. Balistikos specialistai patvirtino, kad šiose duobėse žmonės sušaudyti ne tik vokiškais, bet ir rusiškais šoviniais.
Šiaulių industriniame parke rasti karo laikų palaikai
Šiaulių industriniame parke rasti karo laikų palaikai / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Statomame Šiaulių industrijos parke atkasti palaikai bus palikti toje pat vietoje. Taip nuspręsta Šiaulių miesto savivaldybės komisijos dėl rezistentų ir kitų asmenų, nužudytų okupacinių režimų metu, palaikų perkėlimo ir įamžinimo posėdyje.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Martynas Šiurkus
Alvydo Januševičiaus nuotr./Martynas Šiurkus
 

Komisijos pirmininkas Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Martynas Šiurkus teigė, kad, įsiklausius į Lietuvos žydų bendruomenės atstovų prašymus, nuspręsta atšaukti ankstesnį sprendimą perkelti palaikus.

Mes negalime garantuoti, jog ten nėra nė vieno žydo.

M.Šiurkus informavo, kad žinia apie rastus palaikus sukrėtė ne tik Lietuvos žydų bendruomenę.

„Šiandien žydų tautos atstovai atvyko aiškintis situacijos iš paties Londono. Jų kultūroje labai svarbu netrukdyti išėjusiems ilsėtis – nebejudinti jų palaikų. Mes negalime garantuoti, jog ten nėra nė vieno žydo“, – teigė M.Šiurkus.

Vicemeras Stasys Tumėnas teigia, kad Šiaulių universitetas turi puikią progą atlikti grandiozinius istorinius tyrimus: „Pasipylė skambučiai iš aplinkinių rajonų gyventojų. Žmonės pareiškė norą išsiaiškinti, ar šiose duobėse nėra palaidoti jų artimieji. Iš kai kurių kaimų buvo išvežti dešimtys vyrų, moterų ir vaikų, kurie negrįžo. Sušaudyta daugybė nekaltų ir šiaip vištas vogusių žmonių.“

Alvydo Januševičiaus nuotr./Stasys Tumėnas. Šiaulių miesto tarybos nariai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Stasys Tumėnas. Šiaulių miesto tarybos nariai

Komisija taip pat nusprendė, kad toje vietoje bus atliekami istoriniai tyrimai. Tuo turėtų užsiimti entuziastai, tačiau neatmetama galimybė tokius tyrimus finansuoti iš savivaldybės lėšų.

Uždengsime agroplėvele ir užpilsime smėlio sluoksniu. Vėliau pilsime likusį gruntą.

Kas bus su atidengtais palaikais? Archeologė Audronė Šapaitė teigia, kad žydų rabinui pasižadėjo kuo tiksliau padėti į vietą kaukolę, kurią išjudino ekskavatoriaus kaušas.

„Uždengsime agroplėvele ir užpilsime smėlio sluoksniu. Vėliau pilsime likusį gruntą. Taip palaikai bus lengviausiai prieinami ateities tyrimams ir nepajudinti iš vietos“, – teigė archeologė.

A.Šapaitė teigia, kad šios vietos istorija aiškinama vadovaujantis vienu NKVD dokumentu, traktuojančiu, jog čia nacistinės Vokietijos kariai žudė Šiaulių kalėjimo kalinius. Tačiau tyrimai gali atskleisti daug naujų detalių, nes NKVD tyrimas buvo lojalus sovietų valdžiai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Audronė Šapaitė
Alvydo Januševičiaus nuotr./Audronė Šapaitė

„Tarp palaikų rasta daug šovinių tūtų. Iš to galima spręsti, kad 1960-aisiais ši duobė nebuvo atkasta. Žmonės tuomet savo artimųjų palaikų ieškojo kitose duobėse. Kariškiai nustatė, kad pusė tūtų yra vokiškos, o kita pusė – rusiškos. Neabejoju, kad čia atėję sovietai sėkmingai tęsė nacių pradėtus darbus – šaudė žmones Šiaulių kalėjime ir vertė juos į duobes“, – kalbėjo archeologė.

Tokia atomazga naudingesnė ir Šiauliams

Pasirodo, kad tokia šios situacijos atomazga yra naudinga visoms pusėms. Istorikams puiki galimybė išsiaiškinti tiesą, archeologams mažiau vargo iškeliant palaikus, o statybininkams – mažiau trukdžių darbuose.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiaulių industriniame parke rasti karo laikų palaikai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šiaulių industriniame parke rasti karo laikų palaikai

Neabejoju, kad čia atėję sovietai sėkmingai tęsė nacių pradėtus darbus.

„Mes vandens komunikacijas šiek tiek pasuksime į šoną. Palaikai darbams netrukdys ir ateityje bus prieinami tyrėjams. Šiuo metu, kol palaikai neuždengti, darbai nevykdomi kelių dešimčių metrų spinduliu“, – tvirtino M.Šiurkus.

15min.lt jau rašė, kad iki tiesiamų Šiaulių industrinio parko komunikacijų pabaigos buvo likę visai nedaug – apie 100 metrų. Kaukolės ir kaulai iš ekskavatoriaus kaušo pradėjo byrėti prieš porą savaičių.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Žudynių vietoje atkasti Antrojo pasaulinio karo palaikai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Žudynių vietoje atkasti Antrojo pasaulinio karo palaikai

Poros metrų gylyje atkasta duobė, kurioje 1941-1944 metais buvo laidojami Šiaulių kalėjimo kaliniai arba tiesiog myriop pasmerkti žmonės.

Tokių duobių aplinkui turi būti dar septynios. Visose – per 730 žmonių palaikai. Atkastoje duobėje rasti 35 aukų palaikai. Mayti dar kelių aukų fragmentai. Šalia kūnų rasta įvairių asmeninių daiktų – diržai, batai, laikrodžiai.

Yra nerašytų faktų, kuriuos dar pamena keletas garbaus amžiaus žmonių. Manoma, kad šioje vietoje buvo laidojami ir sovietinių okupantų pražudyti žmonės: kaliniai, partizanai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Žudynių vietoje atkasti Antrojo pasaulinio karo palaikai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Žudynių vietoje atkasti Antrojo pasaulinio karo palaikai

Jei iki rugsėjo 30 dienos Šiaulių industrinio parko projektas nebus įgyvendintas, teks grąžinti jau įsisavintas Europos Sąjungos lėšas. Viso projekto vertė – per 10 milijonų eurų. Įsisavinta beveik pusė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius