Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 24

Šiauliuose pagal senąsias tradicijas švęstos Kupolinės

Penktadienio vakarą Žaliūkių malūnininko sodyboje Šiauliuose buvo švenčiamos Kupolinės – seniausias vasarvidžio tradicijas išlaikiusi šventė, kupina magijos, mistikos ir šviesos stebuklo.
Kupolinės Žaliūkių malūnininko sodyboje
Kupolinės Žaliūkių malūnininko sodyboje / Edvardo Tamošiūno nuotr.
Temos: 2 Joninės Šiauliai

Prie Žaliūkių vėjo malūno ramiai kupoliaujant, pinant vainikus atgaivinti iš amžių glūdumos atėję tautos papročiai. Susirinkusieji aplankė rugių lauką, drauge su folkloro ansambliais prisiminė liaudies dainas apie rugelius, stovėdami ratu aplink šventinę ugnį, draugiškai laužė ir ragavo naujo derliaus ruginės duonos. Buvo apdainuoti ne tik rugiai, bet ir žydintys linai, žaliuojantis ąžuolas, liepos, šermukšniai.

Šventėje buvo galima sužinoti ateitį ir burtis ją iš devynių žolynų. Tik tą vakarą sodyboje apsilankiusi žolininkė patarė, ką daryti, kad išvengtume bėdų, kaip elgtis, norint susirasti antrąją pusę, ką likimas pažadės ateinančiais metais.

Susirinkusieji pindami vainikus, kupoliaudami, iš surinktų žolynų spėdami ateitį, vaišindamiesi apeigine duona ir gira, paragavę devynių žolelių arbatos, atidavę garbę ugnies deivei Gabijai, uždegė naują šventinę ugnį. Dainos, šokiai ir linksmybės tęsėsi didžiojo šventinio laužo fone. Seniau tikėta, kad kuo plačiau jis apšvies laukus, tuo didesnis bus rudenį derlius.

Liaudiškas tradicijas skleidė Šiaulių miesto folkloro ansambliai „Margulis“, „Rėda“, „Vaiguva“ ir svečiai – Šeduvos kultūros ir amatų centro folkloro ansamblis.

Šventę organizavo Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius