-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 10 13

Šiauliuose pranašauto kapinių perpildymo – nė kvapo, o Daušiškėse darbai apmirę

Ši tema buvo aktuali gal prieš dešimtmetį, kai buvo kalbama, jog Šiaulių Ginkūnų kapinių pakaks tik trejiems metams, ne ilgiau. Dabar – naujosios Daušiškių kapinės lyg ir turėtų būti baigtos kitais metais, o Ginkūnų kapinės yra gerokai praretėjusios – pilna užmirštų kapų. Yra manančių, kad miestui palengva mažėjant, naujų kapinių poreikis darosi ne toks aktualus, tačiau milijonų jau nesustabdysi.
Ginkūnų ir Daušiškių kapinės
Ginkūnų kapinėse gausu bevardžių ir apleistų kapų / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Jei tikėtume antraštėmis ir politikų pranašystėmis, tai Šiaulių Ginkūnų kapinės jau prieš gerą dešimtmetį turėjo būti perpildytos. Tuomet vyko karštligiškos naujos vietos miesto kapinėms paieškos. Buvo atrastas sklypas Daušiškėse – už keturių kilometrų nuo Šiaulių miesto, prie pat apvažiavimo. Vieni sakė, kad brangiai. Kiti ramino, jog baisiai reikia.

Praėjo nemažai metų. Daušiškių kapinių rengimo lėšos tarybos sprendimu perkeliamos kitiems svarbesniems metų darbams, o dar pilnai naudojamose Ginkūnų kapinėse gerėja situacija – jau taip smarkiai neužsemia kapų, teritorija šiek tiek praplėsta. Kapinėse sunku suskaičiuoti visiškai užmirštus ir sunykusius kapus.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Ginkūnų kapinės
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Ginkūnų kapinės

Kapinės, žinoma, prižiūrimos, tačiau galima pastebėti nemažai kapų, kurie yra daugybę metų nelankyti. Nėra net užrašo, liudijančio, kas čia palaidotas.

Gamta daro savo tvarką ne tik ant šių kapų, bet ir už tvoros, kur dabar jau kelintą kartą metuose žydi su atliekomis išpiltos atsibodusios, bet gajos kapinių gėlės.

Neatlaiko net akmenys, kurie žmogaus akimis yra tarsi amžini. Kai kurių nuolaužos tiesiog atremtos į tvorą. Kai kurie sutrupinti ir išpilti ant siaurų per laukus vingiuojančių takelių.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Ginkūnų kapinės – už tvoros
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Ginkūnų kapinės – už tvoros

Tuo tarpu naujosios Daušiškių kapinės kol kas panašios į bet kurias kelių statybas. Pilna technikos. Kyšo keletas lietaus kanalizacijos šulinių. Būsimos kapų vietos dailiai išlygintos. Darbų dar nemažai, tačiau šiemetinės tam skirtos lėšos jau paskirstytos kitiems miesto darbams.

Šiauliai – miestas ant kapų

Šiauliai, o gal ir dauguma kitų šalies miestų, galima sakyti, ja yra miestai ant kapinių. Vieni palaidojimai – istoriniai. Kitus mokyklomis ir daugiabučiais apleido sovietmetis.

Vyresni miesto gyventojai ramiai sako, jog kitaip ir būti negalėjo. Sako, kad kapai negali egzistuoti amžinai. Jie palengva nyksta. Taip ir gyviesiems vietos neliktų.

Dar jie sako, kad kapai turi tarnauti iki 300 metų, kol apie žmogų jau niekas nieko nepamena. Panašaus amžiaus yra jau neveikiančios senosios Šiaulių kapinės prie Talkšos ežero.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Daušiškių kapinės
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Daušiškių kapinės

Kai kurios Šiaulių kapinės savotiškai ištirpo mieste. Vienos bevardės liko nepastebėtos ir nepažymėtos. Tik visai neseniai kažkas bandė spėti, jog tai maro arba nekrikštytų kūdikių ir pakaruoklių kapinės.

Senosios žydų kapinės dalinai buvo užstatytos sovietiniu vaikų darželiu, o antkapiai surikiuoti akmeniniuose laiptuose. Kadaise žydų istorijos Lietuvoje enciklopedija vadintas Leiba Lipšicas yra sakęs, kad šių kapinių paminkliniai akmenys buvo panaudoti laiptų, vedančių Auksinio berniuko link, statybai. Dauguma žinomų asmenybių kapų iš čia tuomet perkelta į Donelaičio kapines, kur palaidotas ir pats L.Lipšicas.

Mažai kas žino, kad Šiauliuose Vaisių gatvėje dar 1961 metais, tiesiant vandentiekio trasą, ten rasti keli VVI amžiaus kapais. Dalis šių kapų – po namų pamatais. Gluosnių ir Varpo gatvių sankryžoje yra nemažai XIV-XV amžiaus kapų. Vilniaus ir V.Kudirkos gatvių sankirtoje, Kapų, Šilų, Žaliūkių gatvėse buvo įkapių. Netoli Tilžės ir Pramonės gatvių sankirtos yra V-XI amžiaus kapinynas.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Ginkūnų ir Daušiškių kapinės
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Ginkūnų ir Daušiškių kapinės

Daugiau žmonių žino, kad Šiaulių Pietinis plėtėsi, kol neatsirėmė į archeologinę Lieporių gyvenvietę.

Pasaulis jau laidojasi feisbuke

Skaičiuojama, kad pasaulyje per metus miršta per 55 milijonus žmonių. O po kokių 130 metų neturėtų likti nė vieno žemės gyventojo, kuris yra gyvas šiuo metu. Juos pakeis kiti, kuriuos taip pat kažkada teks laidoti.

Šiaulių problema nėra tokia aštri kaip pasaulio megapolių, kur jau siūloma kapus perkelti į feisbuko paskyras. Tikrų naujų kapaviečių kaina siekia dešimtis tūkstančių dolerių.

Teigiama, kad Berlynas užsiima griežta kapaviečių vadyba. Pastaruoju metu bendras kapų plotas ten mažėja, o Lietuvoje jau kitąmet, jei bus baigti darbai, kapinių bus pustrečio šimto hektaro daugiau, nei iki kapinių išplėtimo ir naujų plotų pirkimo vajaus.

Skelbiama, kad Vokietijoje laidojimo vieta yra suteikia už tam tikrą mokestį ir tam tikram laikotarpiui. Praėjo 20 metų? Nepratęsei abonemento? Artimųjų kaulai tokiu atveju perlaidojami giliau, o ant viršaus klojami susimokėjusiųjų palaikai.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Senosios Joniškio žydų kapinės
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Senosios Joniškio žydų kapinės

Žinovai įvardija, kad Lietuvoje išsispręstų daug kapinių problemų, jei nebebūtų „laidojimo už dyką visam laikui“, būtų skatinamas kremavimas, o neprižiūrimos kapavietės būtų panaudojamos naujiems užlaidojimams.

Kapavietė – už dyką neterminuotam laikui

Šiaulių miesto ūkio ir aplinkos skyrius pateikė informaciją, kad Ginkūnų kapinėse yra pjaunama žolė nuo neprižiūrimų kapaviečių, kurių plotas yra 8500 kvadratinių metrų. Sunku būtų patikėti, kad kapavietės iš tiesų šienaujamos. Taip pat nėra aišku, ką su tokiu plotu reikėtų daryti?

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Ginkūnų ir Daušiškių kapinės
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Ginkūnų ir Daušiškių kapinės

Taip pat skyrius pranešė, kad naujų kapaviečių formavimui Ginkūnų kapinių praplėtimo teritorijoje likusiame plote galimybė yra suformuoti apie 200 naujų kapų. Tikslaus skaičiaus nurodyti nėra galimybės, nes dalyje teritorijos atkasami dideli akmenys ir tose vietose neformuojamos kapavietės.

Daušiškių kapinių įrengimui 2019 m. yra planuojama panaudoti apie 1 mln. Eur, 2020 m. planuojamos apie 1,3 mln. Eur lėšos.

Kolumbariumo klausimas šiaip dienai taip pat yra aktualus. Ginkūnų kapinėse esantis kolumbariumas baigiamas pripildyti. Naują dalį planuojama statyti 2020-2021 metais Ginkūnų kapinėse. Daušiškių kapinėse taip pat yra numatyta vieta kolumbariumui. Statyba šiuo metu dar neplanuojama.

Kapavietės Ginkūnuose ir Daušiškėse nėra parduodamos. Jos skiriamos nemokamai. Esamame kolumbariume Ginkūnų kapinėse vienos nišos kaina yra 500 eurų vienkartinė įmoka. Daušiškių kapinių plotas – 38,3 ha. Naudojimo laikas – neterminuotas.

Kiek šiemet lėšų, skirtų Daušiškių kapinėms, yra nuimta ir turėtų būti perskirstyta biudžete kitaip? Skyriaus atstovai atsakė tik tiek, kad lėšos perskirstomos, kai dėl įvairių priežasčių nespėjama atlikti suplanuotų darbų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius