Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 01

Šiaurės ir Baltijos šalys vieningai pritaria Europos finansinės drausmės sutarčiai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmininkavo NB6 susitikimui, kuriame laikantis Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo tradicijos aptariamos ir suderinamos pozicijos regionui svarbiausiais ES klausimais. Susitikime aptarti Europos Vadovų Tarybos dienotvarkės klausimai: Europos sutartis dėl stabilumo, koordinavimo ir valdysenos ekonominėje ir pinigų sąjungoje, ES ekonominės politikos prioritetai, Europos Vadovų Tarybos Pirmininko paskyrimas ir klausimas dėl ES kandidatės statuso suteikimo Serbijai.
NB6 susitikimo akimirka
NB6 susitikimo akimirka / Dž. G. Barysaitės nuotr.

Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė pabrėžė, jog nors dauguma Šiaurės ir Baltijos valstybių nėra euro zonos narės, tačiau visos vieningai pritaria naujosios Europos sutarties nuostatoms laikytis griežtos fiskalinės drausmės, vengti finansinio populizmo ir atsakingai tvarkyti valstybės finansus.

„Šiaurės ir Baltijos šalys neturi skolų problemų ir savo finansus jau dabar tvarko atsakingai. Mūsų valstybės puikiai supranta, kad naujoji sutartis yra naudinga visai Europai. Sutarties nuostatos laikytis griežtos finansinės disciplinos, įtvirtintos nacionaliniais įstatymais, užkirs kelią bet kokiam neatsakingam išlaidavimui ir padės išvengti krizių ateityje", – sakė Prezidentė.

Iš Šiaurės ir Baltijos valstybių tik Suomija ir Estija yra įsivedusios eurą.

Lietuvos vadovės teigimu, intensyvus Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimas padeda pasiekti visam regionui svarbių rezultatų.

Europos Sąjungoje Šiaurės ir Baltijos šešetą – Daniją, Švediją, Suomiją, Lietuvą, Latviją ir Estiją – vienija bendri prioritetai skatinti sėkmingą regiono ekonominę raidą, stiprinti gynybinį ir energetinį saugumą bei užtikrinti žmonių gerovę. Todėl svarbiausiais ES klausimais šių valstybių vadovai regiono interesus ir savo šalių pozicijas suderina tradiciniuose NB6 susitikimuose.

Šiaurės ir Baltijos valstybės aktyviai bendradarbiauja ir išplėstiniu formatu su Norvegija ir Islandija, kurios nėra ES narės.

2012 m. Lietuva koordinuoja Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą. Prezidentė pakvietė Šiaurės ir Baltijos šalių vadovus į šių metų balandį Vilniuje rengiamą Šiaurės ir Baltijos viršūnių susitikimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius