-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 24

Šiaurietiškas ėjimas – virusas, užkrėtęs Klaipėdą

Liepos 25 dieną Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras kviečia į šiaurietiško ėjimo treniruotes.
Šiaurietiškas ėjimas darosi vis populiaresnis
Šiaurietiškas ėjimas darosi vis populiaresnis / Sveikatos biuro nuotr.

Jos rengiamos Klaipėdoje, greta Vasaros estrados. Kadangi šiaurietiško ėjimo mėgėjų gretos plečiasi, visuomenės sveikatos biuro specialistai ragina į treniruotes registruotis iš anksto (tel. 8 – 46 – 234796, el. paštas viktorija@sveikatosbiuras.lt).

Šis Suomijoje atsiradęs ėjimo metodas sparčiai populiarėja pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Burti žmones ėmėsi Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras – jis pirmasis uostamiestyje pradėjo kviesti norinčius nemokamai mokytis šio fizinio aktyvumo būdo subtilybių. Šiuo metu  Klaipėdoje įkurtas šiaurietiško ėjimo klubas vienija apie aštuoniasdešimt entuziastų. Apie šiaurietišką ėjimą kalbamės su treniruotes rengiančia visuomenės sveikatos specialiste Dainora Bielskyte.

- Kas yra šiaurietiškas ėjimas?

- Ši fizinio aktyvumo forma atsirado 1970 metais Suomijoje. Ji buvo taikoma slidininkų vasaros treniruotėse. 1997 metais pradėtos gaminti specialios lazdos ir šis ėjimo metodas peraugo į kūno rengybą. Šiaurietiškas ėjimas išpopuliarėjo už Suomijos ribų ir pradėjo sparčiai plisti visoje Europoje ir JAV. Vis daugiau žmonių atranda šiaurietišką ėjimą kaip puikią laisvalaikio leidimo, bendravimo ir sveikatos stiprinimo priemonę, tinkančią bet kokio amžiaus žmonėms, nepriklausomai nuo jų fizinės būklės.

- Kokia šiaurietiško ėjimo nauda sveikatai?

- Apie šiaurietiško ėjimo naudą mūsų sveikatai yra išleista daugybė knygų, mokslininkai ilgus metus tyrinėjo šiaurietiško ėjimo pliusus mūsų savijautai ir sveikatai. Šiaurietiškas ėjimas taikomas kaip gydymo forma ir yra veiksmingas gydant kvėpavimo ir kraujotakos sutrikimus, stuburo ligas, osteoporozę, Parkinsono ir Alzheimerio ligas. Jis puikiai tinka vyresnio amžiaus bei turintiems antsvorio žmonėms. Šiaurietiškas ėjimas puikiausiai tinka reabilitacijai po sportinių traumų lauke. Įrodyta, kad šiaurietiškas ėjimas mažina „blogojo“ cholesterino kiekį, padeda kovoti su stresu, reguliuoja žarnyno veiklą, gerina imuninę ir nervų sistemą bei psichinę savijautą.

- Tai sportas ar lengvas būdas palaikyti gerą savijautą? 

- Šiaurietiškas ėjimas pritaikomas ir sporte -  bendram fiziniam pasiruošimui ar reabilitacijai po traumų. Cooperio institutas (Dalasas, JAV) atliko tyrimą, kuriame buvo lyginamas šiaurietiškas ėjimas su paprastu greitu ėjimu. Šis tyrimas parodė, kad šiaurietiškas ėjimas padeda sudeginti 47 proc. daugiau kalorijų bei sunaudoti daugiau deguonies negu paprastas ėjimas be lazdų tokiu pat greičiu. Tiems, kam skauda nugarą ar kojų sąnarius, gydytojai nerekomenduoja bėgioti. Bėgimo metu stuburas ir kojų sąnariai gauna dideles apkrovas. Šiaurietiškas ėjimas yra puiki alternatyva bėgimui.

- Ar sudėtinga išmokti šiaurietiško ėjimo subtilybių?

- Išmokti taisyklingai vaikščioti su šiaurietiškomis lazdomis nėra sunku, tačiau pirmiausia reikėtų pasikonsultuoti su specialistais, nes netaisyklingai naudodami lazdas galite ir pakenkti sau... Tačiau išmokus – rezultatus pajausite labai greitai.  Iki 30 proc. mažiau apkraunamas judėjimo aparatas, todėl tai ypač tinka turintiems sąnarių ir nugaros problemų. Taip pat atpalaiduojami kaklo ir sprando srities raumenys, gerinama širdies ir kraujagyslių veikla, treniruojami viršutinės kūno dalies raumenys. Be to, tai labai veiksminga svorio metimo treniruotė gryname ore.

- Visgi dažniausiai jūsų treniruotėse dalyvauja senjorai. Ar iš tiesų ši fizinio aktyvumo forma yra geriausia vyresnio amžiaus žmonėms?

- Tai tik mitas. Toks įspūdis susidaro todėl, kad senjorai turi daugiau laisvo laiko ir prisijungia prie mūsų treniruočių. Šiaurietiško ėjimo mylėtojų būrys labai spalvingas – sportuoja ir vyresni, ir jaunesni žmonės. Grupėje daug moterų, tačiau džiugina ir tai, kad į treniruotes vis dažniau ateina ir vyrai. Prisimenu, kaip vienas vyriškis nuolatos lydėdavo savo žmoną į treniruotes, tačiau jas stebėdavo tik iš šono... Bet po kurio laiko prisijungė ir jis. Tokie pavyzdžiai mus tik dar labiau įkvepia džiuginti žmones nemokamomis šiaurietiško ėjimo pamokomis. Į jas ateina šeimos – senelis, močiutė, dukra ir net anūkas.

- Aišku, kad šiam fiziniam aktyvumo būdui būtinos lazdos. O kaip apranga? Ar ji taip pat turi būti kuo nors ypatinga?

- Visiškai ne – svarbiausia, kad žmogui būtų patogu ir lengva judėti. Pirmai treniruotei tiks paprasta sportinė apranga. Tinkamai pasirinkus drabužius, šiaurietišką ėjimą galima praktikuoti visus metus. Labai svarbu, kad batai būtų uždari, nes aštrūs lazdų galai gali užkabinti ir sužaloti koją. Tinka bėgimui arba laisvalaikiui pritaikyti sportiniai arba turistiniai batai. Treniruotės metu reikėtų turėti galvos apdangalą nuo saulės, apsauginę priemonę nuo vabzdžių, diržą su gertuve bei būtinus vaistus, jei tokius vartojate.

- Ar šiaurietiško ėjimo lazdos kuo nors skiriasi tarpusavyje ir kaip jas tinkamai pasirinkti?

- Lazdas renkamės individualiai, atsižvelgdami į kūno sudėjimą, ėjimo techniką, greitį ir patirtį. Jei norite ėjimo metu jausti didesnį malonumą ir komfortą, rekomenduojama naudoti itin kokybiškas lazdas. Apie tai plačiau sužinosite Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro rengiamuose mokymuose.

- Kaip pasirinkti tinkamas šiaurietiško ėjimo lizdas?

- Lazdų kokybę apibūdina anglies pluošto kiekis medžiagos sudėtyje. Jei šios medžiagos kiekis mažesnis, lazdos yra kietesnės – nepakankamai amortizuoja atsispyrimą, o tai ilgainiui gali sąlygoti sąnarių skausmą bei įvairius kitus susirgimus. Tokios lazdos yra trapesnės – tarnauja trumpiau, gali netikėtai lūžti. Lazdų, kurių medžiagos sudėtyje iš viso nėra anglies pluošto (pvz., aliumininių) naudoti nerekomenduojame.

Jei sportuojate 1–2 kartus per savaitę, anglies pluošto kiekis lazdos sudėtyje turėtų būti bent 20 proc. Jei sportuojate kasdien, rekomenduojame rinktis profesionalams skirtas lazdas, turinčias 60–80 proc. anglies pluošto.
Šiaurietiško ėjimo lazdos būna vientisos arba teleskopinės. Teleskopinių lazdų privalumas – galimybė reguliuoti jų ilgį. Tačiau Vokietijos „Nordic Walking“ draugijos oficialaus mokymo institutas VDNOWAS rekomenduoja vientisas lazdas dėl šių priežasčių: mažesnis svoris, mažesnė lūžimo tikimybė, sąnarius sauganti amortizacija. Dauguma lazdų gamintojų rekomenduoja rinktis lazdas pagal tokią formulę: lazdų ilgis = ūgis x 0,7.

Yra ir toks lazdų parinkimo metodas: stovime tiesiai (geriausia avėdami batus, su kuriais sportuosite), kojos pečių plotyje, lazdą imame į rankas taip, kaip ėjimo metu. Lazdos galą pastatome tarp pėdų, lazdą laikome vertikaliai ties kūno centro ašimi. Taip stovint, alkūnės sudaromas kampas turi būti ne mažesnis, nei 90 laipsnių (alkūnės sudarytas 90 laipsnių kampas parodo maksimalų lazdos ilgį). Rekomenduojama (ypač pradedantiesiems), kad sulenkus alkūnę 90 laipsnių kampu, atstumas nuo lazdos galo iki žemės būtų 2–3 centimetrai.

Lazdos pasirenkamos ir pagal ėjimo techniką, treniruočių vietą (jei dažniau eisime neasfaltuotais takeliais – reikės lazdų smailiais galais, jei asfaltu ar šaligatviais – teks ant lazdų smaigalių užmauti guminius „batelius“), ėjimui naudojamą avalynę ir kitus kriterijus.

Prieš lazdų pirkimą verta apsilankyti šiaurietiško ėjimo mokymuose. Jų metu turėsite galimybę išbandyti skirtingo ilgio ir tipo lazdas bei gausite vertingus instruktorių patarimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius