Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 02

Siekiama perkrikštyti Klaipėdos rajono savivaldybę

Daugiau nei du šimtai Klaipėdos rajono gyventojų pasirašė po peticija, kuria siekiama sugrąžinti savivaldybei istorinį vardą – Gargždų. Tuo tarpu savivaldybės vadovai tokias pastangas vertina skeptiškai – jau ir anksčiau būta siekių susigrąžinti senąjį pavadinimą, tačiau jie nuėjo perniek.
Gargždai
Gargždai / Virginijos Šleiniūtės nuotr.

Peticijos autoriai – viešosios įstaigos „Mano Gargždai“ nariai – pažymi, kad Klaipėdos rajono politikai vieną po kito priima sprendimus, menkinančius Gargždų vardo saugojimą, puoselėjimą ir garsinimą. 

„Mes, Gargžduose gimę, augę ir gyvenantys, norime, kad mūsų miesto vardas būtų svarbesnis, nei sovietmečio palikimas – Klaipėdos rajono pavadinimas. Gargždiškiams ir vietiniams politikams turime priminti, kad istoriškai šiose žemėse gyvenantys žmonės vadino save gargždiškiais ir gyveno Gargžduose bei Gargždų valsčiuje“, – teigia iniciatoriai.
Nuo 1563 m. minimas Gargždų valsčius. 1597 m. Gargždai pirmą kartą pavadinti miestu.

Tik 1952 m. Gargždai tapo Klaipėdos rajono centru. 

„Siūlome, kad Klaipėdos rajono savivaldybė, su rajono centru Gargžduose (Kauno ir Vilniaus rajono savivaldybės, pavyzdžiui, yra įsikūrusios Kaune ir Vilniuje. Klaipėdos rajonas su savivaldybe Gargžduose – vienintelis toks visoje šalyje), būtų pervadinta Gargždų savivaldybe. Norime gyventi Gargžduose, Gargždų savivaldybėje“, – rašoma peticijoje. Po ja pasirašė daugiau nei 200 žmonių. 

Tačiau Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas tokius užmojus vertina skeptiškai. Jau prieš dešimt metų buvo kilusi iniciatyva pavadinti savivaldybę Gargždų rajono savivaldybe. Tačiau rajono taryba nepritarė tam. Prieš dvejus metus keli politikai tai pat siekė patekti į tarybą rinkėjams žadėdami pervadinti savivaldybę. 

„Klaipėdos rajono savivaldybės ribose susikerta du etnografiniai regionai – Klaipėdos krašto ir Žemaitijos. Palikus Gargždų savivaldybę, turėtų sumažėti ir teritorijos plotas. Dabar esame lengvai atpažįstami kaip Klaipėdos rajonas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Kas žino Gargždus už Lietuvos ribų?“ – retoriškai klausė meras V.Dačkauskas. 

Užmojams pervadinti savivaldybę dar turėtų pritarti ir taryba, tačiau galutinį tašką turėtų padėti Seimas. „Kol kas sunku pasakyti, kiek tai kainuotų, juk tektų keisti tiek teisės aktus, tiek įstaigų pavadinimus. Būtų nemažai darbo“, – teigė pašnekovas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius