Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 06

Siekiama suvienodinti mokesčius Lietuvos jūrininkams

Seimo Jūrinių ir žuvininkystės reikalų komisija parengė naują Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17 straipsnio pataisą, kurios tikslas suvienodinti mokesčių sąlygas jūrininkams, dirbantiems Lietuvos ir užsienio šalių laivuose bei išvengti tarptautinių ir nacionalinių teisės aktų pažeidimų.
Uostas.
Įstatymu nustatytos nevienodos apmokestinimo sąlygos atskiroms jūrininkų grupėms. / A.Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Jūra Mokesčiai

Šiuo metu veikiantis įstatymas suskirsto jūrininkus į dirbančius Europos ekonominės erdvės valstybių ir kitų užsienio šalių laivuose bei taiko jiems skirtingas mokesčių sąlygas. Europos ekonominės erdvės laivuose dirbantys Lietuvos jūrininkai yra atleisti nuo mokesčių, o jų kolegos, kurie plaukioja kitų užsienio šalių laivuose, moka mokesčius.

Pasak Seimo nario, Jūrinių ir žuvininkystės reikalų komisijos nario klaipėdiečio Evaldo Jurkevičiaus, Seimas jau buvo priėmęs Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17 straipsnio pataisą, kuri numatė vienodas sąlygas Lietuvos jūrininkams, dirbantiems užsienio laivuose. Tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė šią pataisą vetavo, motyvuodama tuo, kad bus skriaudžiami jūrininkai, dirbantys Baltijos jūroje.

Anot šalies prezidentės, įstatymu nustatytos nevienodos apmokestinimo sąlygos atskiroms jūrininkų grupėms. Vienos apmokestinimo sąlygos nustatomos tiems jūrininkams, kurie per kalendorinius metus buvo reisuose ilgiau kaip 183 paras, ir kitos – tiems jūrininkams, kurie per kalendorinius metus buvo reisuose 183 paras ar mažiau. Tarp šių dviejų grupių nėra tokio pobūdžio ir tokio dydžio skirtumų, kad toks nevienodas traktavimas būtų objektyviai pateisinamas.Be to, Dalia Grybauskaitė akcentavo, kad įstatymu nustatyta lengvata gali būti pripažinta valstybės pagalba.

„Pagal Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 108 straipsnio 3 dalį apie visus ketinimus suteikti ar pakeisti pagalbą Komisija turi būti laiku informuojama, kad ji galėtų pateikti savo pastabas. Jei Komisija mano, kad tokie ketinimai pagal 107 straipsnį yra nesuderinami su vidaus rinka, ji nedelsdama pradeda šio straipsnio 2 dalyje nustatytą procedūrą. Atitinkama valstybė narė savo pasiūlytų priemonių neįgyvendina tol, kol nepriimamas galutinis sprendimas. Pažymėtina, kad neteisėtai suteikta valstybės pagalba būtų išieškota iš pagalbos gavėjų“, – skelbiama Prezidentės dekrete.

Seimas pritarė šalies Prezidentės veto ir pavedė Jūrinių ir žuvininkystės reikalų komisijai parengti naują Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo straipsnio 17 pataisą. Komisija įvykdė Seimo užduotį, atsižvelgė į valstybės vadovės pastabas bei paprašė finansų ministrės Ingridos Šimonytės išnagrinėti parengtą projektą ir kreiptis į Europos Komisiją, kad būtų patvirtinta atitinkama valstybės pagalbos schema. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius