Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 11

Šiemet į Sibirą panoro vykti daugiau kaip 1300 asmenų

Pasibaigus pirmajam projekto „Misija Sibiras‘11“ dalyvių atrankos etapui, organizatoriai skelbia sulaukę daugiau nei 1300 asmenų anketų. Iš jų 70 atrinktųjų bus pakviesti į gegužės 28-29 dienomis vyksiantį antrąjį atrankos etapą – bandomąjį žygį Aukštaitijos miškuose.
Kadras iš filmo „Misija Sibiras‘10“
Kadras iš filmo „Misija Sibiras‘10“ / LRT nuotr.

„Šiemet anketoje atsiradęs naujas klausimas apie žinias iš tremties laikotarpio pasiteisino: panašu, kad norinčių dalyvauti projekte motyvacija didelė, nes dauguma jų į šį klausimą atsakė labai išsamiai, akivaizdu, kad dalis nepraleido progos papildomai pasidomėti savo artimųjų praeitimi. Mums tai didelis ir svarbus žingsnis į priekį, nes projektas skatina pažinti šalies istoriją, ypač – tremties ir kalinimo laikotarpį“, – sako projekto „Misija Sibiras‘11“ koordinatorius Arnas Marcinkus.

Kasmet dalyvauti projekte kviečiami ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų gyvenantys lietuviai, žinantys, gerbiantys savo šalies istoriją ir norintys prisidėti prie protėvių atminimo išsaugojimo. Šiemet sulaukta anketų iš Anglijos, Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Škotijos, Švedijos, Vokietijos ir kitų šalių. Anketas siuntė ir Baltarusijoje, Moldovoje, Rusijoje ir net Tadžikistane, į kurį vyks viena iš planuojamų ekspedicijų, gimę asmenys.

Organizatoriai pastebi, kad anketas pildžiusių asmenų amžius svyruoja nuo 12 iki 65-erių metų, daugumos jų šeimos narių praeitis susijusi su tremties laikotarpiu. Dauguma į klausimą, su kuria ekspedicija norėtų vykti į Sibirą, žymėjo Tadžikistano Respubliką.

„Ši šalis projektui parinkta neatsitiktinai: vis dar vyrauja stereotipinis mąstymas, kad Sibiras – tai tik Rusija ir dažnai pamirštama, kad lietuviai buvo vežami ir į Kazachstaną, Uzbekistaną, Kirgiziją, kitas dabartines NVS šalis. Dėl to skirstydami atrinktuosius į ekspedicijas būsime kiek galima objektyvesni, atsižvelgsime į žmonių motyvaciją bei žinias“, – sako LiJOT prezidentas Šarūnas Frolenko.

Projekto organizatoriai pažymi, kad, kaip ir praeitais metais, visi, norintys ir galintys prisidėti prie „Misija Sibiras‘11“ įgyvendinimo, kviečiami portale aukok.lt paskirti priimtiną pinigų sumą arba paremti projektą trumpaisiais telefono numeriais 1416 (2 LT), 1417 (5 LT) arba 1418 (10 LT). Surinkti pinigai bus skirti šių metų vasaros ekspedicijų organizavimui bei po grįžimo planuojamų pristatymų mokyklose, universitetuose, jaunimo centruose ir kt. išlaidoms padengti.

Šią vasarą projekto „Misija Sibiras“ dalyviai bus suskirstyti į dvi ekspedicijas, vienu metu vyksiančias skirtingais maršrutais: viena jų lankysis Tomsko srityje Rusijos Federacijoje, antroji keliaus į Tadžikistano Respubliką. Daugiau informacijos apie ekspedicijas galima rasti naujajame 2011 metų projekto tinklalapyje internete www.misijasibiras.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius