-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 08 21

Šiemet išaiškinta trečdaliu daugiau nelegalių statybų nei pernai

Per šių metų pirmąjį pusmetį Lietuvoje išaiškintos 179 savavališkos statybos arba 34 procentais daugiau negu buvo pernai per tą patį laikotarpį. Beveik trečdalis pažeidimų buvo nustatyta saugomose teritorijose. Pažeidėjams paskirta 187750 litų baudų, 144 iš jų įpareigoti nugriauti arba pertvarkyti savo statinius.
Plyta
Plyta / Gedimino Savickio/BFL nuotr.
Temos: 1 Statybos

“Mes atidžiai stebime, kaip vykdomi duoti įpareigojimai, - sakė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkė Laura Nalivaikienė. – Priverstinės griovimo procedūros nebuvo vykdomos. Patys šeimininkai nugriovė 30 savavališkų statinių, 40 objektų šiuo metu vyksta griovimo darbai. Kiti pažeidėjai dar raginami kuo greičiau šalinti savavališkų statybų padarinius.
Neretai nustatoma, kad pačios statybos teisėtos, bet vykdomos pažeidžiant nustatytus reglamentus. Tokie pažeidimai dažniausiai pašalinami iš karto po patikrinimo.”

Akivaizdu, kad gyventojai keičia požiūrį į viešąjį interesą, nebepakantūs pažeidėjams.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija per šių metų pirmąjį pusmetį gavo 634 skundus ir pranešimus. Apie pusė gautų pranešimų pasitvirtina. Gyventojai siunčia pranešimus “Karštąja linija”, elektroniniu paštu ir kitomis komunikacijos priemonėmis.

Per pusmetį įsiteisėjo 7 sprendimai dėl savavališkų statybų padarinių šalinimo arba dvigubai mažiau, negu buvo priimta pernai per tą patį laikotarpį. Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas 2009-01-28 priėmė nagrinėti Anykščių rajono apylinkės teismo prašymą ištirti, ar Civilinio kodekso 4.103 straipsnis ir Statybos įstatymo 28 straipsnis neprieštarauja Konstitucijai. Atsižvelgiant į tai, teismai, nagrinėjantys bylas dėl įpareigojimo pašalinti savavališkos statybos padarinius, stabdo šių bylų nagrinėjimą kol įsigalios Konstitucinio Teismo nutarimas dėl minėto prašymo išnagrinėjimo, nes šis nutarimas gali turėti įtakos minėtoms byloms teisingai išspręsti. Pasak Lauros Nalivaikienės, ilgai trunkantis bylų nagrinėjimas – viena aktualiausių problemų. Dėl to užtrunka savavališkų statybų padarinių šalinimas tais atvejais, kai gyventojai atsisako tai padaryti patys.

Siekiant efektyviau kontroliuoti statybas, kaip teigia Laura Nalivaikienė, būtina stiprinti savavališkų statybų prevenciją - šviesti visuomenę šioje srityje. Reikėtų nustatyti griežtesnes sankcijas asmenims, dėl kurių kaltės įvykdyta savavališka statyba, taip pat numatyti atsakomybę už savavališką statybą ne tik fiziniams asmenims, kaip nustatyta šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose, bet ir juridiniams asmenims. Taip pat turėtų būti tobulinama esama dokumentų, susijusių su statyba, rengimo, derinimo, tikrinimo, išdavimo sistema, supaprastinamos esamos procedūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius