TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 20

Sienų sankirtoje susitikę Lietuvos ir Lenkijos krašto apsaugos ministrai: abi šalys aiškiai suvokia kylančius saugumo iššūkius regione

Trečiadienį Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos sienų sankirtoje susitikę krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ir jo kolega iš Lenkijos Mariuszas Blaszczakas aptarė saugumo situaciją prie Lietuvos ir Lenkijos sienų, rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai. Baltarusijos teritorija jau kurį laiką yra įvairiausių provokacijų, vykdomų Minsko ir Maskvos režimų, placdarmu.
Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos pasienis
Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos pasienis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Saugumo situacija prie Lietuvos ir Lenkijos sienų su Baltarusija išlieka įtempta, todėl aktyviai dirbame su ministru M.Blaszcziaku bendrai suvokiamų saugumo grėsmių aplinkoje, į kurią esame pasirengę reaguoti kartu. Mūsų valstybės turi tas pačias geografiškai identifikuojamas saugumo grėsmių kryptis: tai sienos su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi. Mums, Lietuvai ir Lenkijai, svarbu veikti išvien“, – susitikime su Lenkijos krašto apsaugos ministru sakė A.Anušauskas.

Ministrai sutarė, kad tiek Lietuva, tiek Lenkija šiuos veiksmus ir kylančias grėsmes vertina vienodai. Pirmiausia Lietuvą ir Lenkiją užplūdo nelegalūs migrantai, kuriais manipuliavo Baltarusijos režimas, vėliau buvo imtasi branduolinio ginklo perkėlimo šantažo, „Wagner“ samdinių pajėgų telkimo.

Šios, įvairios grėsmės formos, kylančios Lietuvai ir Lenkijai, rodo šiuolaikinio karo formas, apimančias daug daugiau nei tiesioginius karinius veiksmus.

Ministrai susitikime taip pat kalbėjo apie NATO Rytinio flango stiprinimo niuansus, Suvalkų koridoriaus gynybos klausimus, bendrų greitos reakcijos pratybų vykdymą, siekį užtikrinti savo šalių ir viso regiono kolektyvinę gynybą.

Ministras A.Anušauskas padėkojo Lenkijai už lyderystę teikiant paramą Ukrainai ir pakvietė Lenkiją jungtis prie Lietuvos buriamos išminavimo koalicijos Ukrainoje. Taip pat ministrai aptarė pagalbos Ukrainai klausimus, siekį remti Ukrainą tiek, kiek reikės.

Lietuva ir Lenkija aiškiai suvokia kylančius saugumo iššūkius regione ir veikia kartu. Šis bendradarbiavimas rodo tvirtą Lietuvos ir Lenkijos nusiteikimą užtikrinti saugumą savo šalyse ir regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius