Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 15

Šilko spaudiniuose – A.Warholo plakatai

Lapkričio 16 dieną Kauno fotografijos galerijoje atidaroma nauja paroda – šilkografijos spaudinių ekspozicija „Karalienė, Warholas ir aš“.
Parodos pristatymas
Parodos pristatymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak parodos rengėjų, iki šiol nieko panašaus Kaune nebuvo. Parodoje eksponuojamos dvi kultinio amerikiečių menininko Andy Warholo plakatų serijos, išleistos po jo mirties. Jas sudaro Valdančiųjų karalienių portretai. Šilko spaudiniuose įamžintos Nyderlandų karalienė Beatrice, Anglijos Elizabeth II, Svazilendo Ntombi Twala ir Danijos Margrete II. Pastarosios portretas sukurtas pagal garsaus fotografo Rigmoro Mydtskovo nuotrauką.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Nyderlandų karalienė Beatričė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Nyderlandų karalienė Beatričė

Tarp parodos eksponatų – ir plakatai, sukurti prieš pat A.Warholo mirtį. Juose įamžintas garsus danų rašytojas – Hansas Kristianas Andersenas, taip pat kūriniai pagal paties klasiku tapusio danų rašytojo karpinius: „Moterys prie medžio“, „Pjero su gulbėmis ir pastatais“, „Malūnininkas su šokančia mergaite ir pasakininkais“. Šiems plakatams sukurti A.Warholą užsakė garsus danų meno fotografas Evanas Frederiksenas.

Spalvinga asmenybė

1928 metais Pitsburge (JAV) gimęs menininkas A.Warholas (tikrasis vardas ir pavardė – Andrew Warhola) žinomas kaip vienas garsiausių poparto atstovų. Apie komercinės reklamos kūrimą svajojęs menininkas nuo studijų laikų buvo puikus iliustratorius. Vėliau šiuos įgūdžius panaudojo kurdamas poparto kūrinius. Pirmuosius šiai meno srovei priklausančius darbus, A.Warholas sukūrė 1961 metais pagal komiksus ir skelbimus, kiek vėliau pasirodė jo garsioji „Campbell“ sriubos skardinių serija. Tačiau amerikiečio talentas neapsiribojo piešiniais ir iliustracijomis. 1964 metais jis surengė pirmą skulptūrų parodą. Ta proga atidarė savo studiją „The Factory“, kuri tapo mėgstama Niujorko, kur tuo metu gyveno A.Warholas, bohemos atstovų susibūrimų vieta.

Amžininkai ir meno istorijos žinovai pabrėžia, kad nemažiau spalvingas nei jo darbai buvo ir pats A.Warholas. Todėl nagrinėjant jo kūrybą dažnai sunku atskirti jo asmenybę nuo menininko įvaizdžio. Būtent A.Warholas sugalvojo žymųjį posakį „15 minučių šlovės“.

Išvysti parodą „Karalienė, Warholas ir aš“ Kaune bus galima iki lapkričio 30 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius