Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 09 /16:59

Šilto vandens mišinukui – į degalinę: per šalčius Klaipėdos rajono gyventojai liko be elektros

Klaipėdos rajono, Klemiškės II kaimo gyventojai jau kelinta para vargsta dėl elektros tiekimo trikdžių: be šilumos, tamsoje likę nuosavų „Šeimos alėjos“ namelių gyventojai maistą šildė lyg stovyklavietėje, užšalusias spynas šildė žvakėmis, o šilto vandens mišinukams lėkė į degalinę. Dėl elektros tiekimo trikdžių kritika lėkė ne tik į Elektros skirstymo operatorių (ESO), bet ir kvartalo vystytojams. Šie tikino esantys tokios pačios aukos kaip ir gyventojai.
Klaipėdos rajono gyventojai šią šaltą savaitę šąla ir namuose: jau kelinta para jiems stringa elektros tiekimas.
Klaipėdos rajono gyventojai šią šaltą savaitę šąla ir namuose: jau kelinta para jiems stringa elektros tiekimas. / Asmeninio archyvo nuotr.

Klaipėdos pašonėje, Klemiškė II kaime, jau kelerius metus vystomas 35-80 kvadratinių metrų ploto individualių namų kvartalas. Reklamuojama, kad namai su nedideliais kiemeliais yra A+ energinės klasės, „aukšto efektyvumo tiek vertinant šiluminę varžą, sandarumą, tiek energetinį efektyvumą“.

Tačiau šios savaitės įvykiai šimtams gyventojų tapo rimtu išbandymu ir dalis jų suabejojo, ar namai iš ties atitinka reikalavimus ir ar visos komunikacijos buvo pritaikytos kvartalo reikmėms.

Asmeninio archyvo nuotr./Užšalo ir būstų spynos
Asmeninio archyvo nuotr./Užšalo ir būstų spynos

Vandens – į degalinę

Pirmą kartą elektros tiekimas „Šeimos alėjoje“ pradingo antradienio vakarą apie 22 val. Gyventojai stebėjosi – nei audra, nei žaibas, o elektra staiga dingo visam kvartalui. Gauta žinutė, kad tiekimas bus sutaisytas netrukus, tačiau ir 1 val. elektros nebuvo. Gauta dar viena žinutė, kad gedimas bus sutaisytas kitos dienos rytą.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Šeimos alėjos“ gyventojai Klaipėdos rajone jau kelintą parą vargsta dėl elektros tiekimo strigimo.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Šeimos alėjos“ gyventojai Klaipėdos rajone jau kelintą parą vargsta dėl elektros tiekimo strigimo.

Mažamečius vaikus auginančioms šeimoms būta išbandymu. Vienas tėvas pasakojo važiavęs į degalinę šilto vandens mišinukui taisyti. Temperatūra būstuose, kurie ir šildomi elektra, ėmė kristi. Kai kur ir iki 13-14 laipsnių.

Elektros tiekimas atstatytas kitą dieną apie 12 val. Tačiau bėdos nesibaigė. Netrukus paaiškėjo, kad daliai gyventojų elektra tiekiama pilna apimtimi, kitiems vis dar būta problemų. Pavyzdžiui, veikė tik dalis prietaisų.

Trečiadienio vakarą elektra vėl pradingo. Sunerimę gyventojai netrukus sužinojo, kad ėmė rūkti ir degti pati transformatorinė. Su elektros tiekimo trikdžiais susidūrė ir kitų gretimų kvartalų gyventojai.
„Rastas laikinas sprendimas – pastatytas dyzelino variklis elektrai tiekti. Įdomu, kiek ilgai“, – svarstė kvartalo gyventojas, nenorėjęs atskleisti savo vardo.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Šeimos alėjos“ kvartalas Klaipėdos rajone
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./„Šeimos alėjos“ kvartalas Klaipėdos rajone

Išvyko pas artimuosius

Gyventojai 15min pasakojo, kad ši ekstremali situacija tapo tikru išbandymu. Vieni neapsikentę išvyko pas artimuosius kuriam laikui. Kiti gi skolinosi su kaimynais kuo galėdami: dalinosi šiltu vandeniu, dujiniais balionėliais, kurie paprastai skirti maistui gaminti turistiniuose žygiuose. Iš pakampių traukiamos žvakių atsargos.

Šių prireikė ir spynoms atitirpinti. Keliuose namuose jos užšalo net iš vidaus. „Asmuo, turintis generatorių, gali jaustis buože“, – sarkastiškai rašė viena kvartalo gyventoja Akvilė.

Ji ironiškai kalbėjo, kad net ir bobulės galėtų pasimokyti, kaip apsirėdyti žiemą, pamačiusios apmuturiuotus „Šeimos alėjos“ vaikus.
Keli gyventojai jau skundėsi sugedusiais elektros prietaisais ir bijo pagalvoti apie galimus nuostolius.

„Šeimos alėjos“ būstų šeimininkai svarstė, kad gedimas galėjo įvykti dėl didžiulės kvartalo plėtros. Nameliai vis dygsta, naujakurių vis daugėja.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Apšalęs langas iš vidaus
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Apšalęs langas iš vidaus

Kaltina ESO

Kelintą parą gyventojų vis atakuojami „Šeimos alėjos“ vystytojai pirštu beda į Energijos skirstymo operatorių (ESO).

„ESO taiso savo brokus. Kuo mes čia dėti, kad mus talžo?“ – retoriškai klausė Raimundas Katutis, „Šeimos alėjos“ statybų vadovas. Jis tikino, kad gyventojai pyksta nepagrįstai. Esą be elektros liko ir kitų kvartalų gyventojai, su „Šeimos alėja“ nesusiję.

Be elektros liko ir patys statytojai, čia turintys darbo kabinetą, statybinius vagonėlius.

Remontui – gausios pajėgos

ESO atstovas Paulius Kalmantas informavo, kad didelių šalčių ir namų šildymo elektra staigiai išaugo bendrovės transformatorinės apkrovimas ir esamas 250 kVA transformatorius sugedo.

„Nakties metu dvi brigados dirbo siekiant kuo greičiau atstatyti elektros tiekimą gyventojams panaudojant du avarinius generatorius. Dėl didelio šalčio namai ir toliau šalo, šildymui reikalingas galingumas tik augo. Susidarė situacija, kai vietoje turimų generatorių galingumo nepakako pilnai atstatyti elektros tiekimo visiems vartotojams“, – aiškino jis.

VIDEO: Klaipėdos rajone užsidegė transformatorinė – gyventojai liko be elektros

Trečiadienį transformorius buvo pakeistas į galingesnį, 400 kVA. Gyventojams sujungus daug prietaisų vienu metu ėmė kaisti ir degti saugikliai transformatorinėje, kabelinėse spintose. Galop sugedo ir naujoji transformatorinė. Kaip informavo P.Kalmantas, tiekimas buvo pilnai atstatytas 6 val. ryto. Nakties metu dirbo net elektrikų 7 brigados bei inžinerinis personalas – pajungti 7 galingi generatoriai, kurie buvo vežami iš viso Klaipėdos regiono ir Kauno miesto.

„Įprastai regione budi 9 operacinės brigados, o Klaipėdos rajone – viena. Į šio įvykio vietą suvažiavo beveik visos į turimos pajėgos iš Klaipėdos m., Klaipėdos r., Kretingos, Plungės, Šilutės, Tauragės ir net Kauno. Klientai šiuo metu maitinami iš generatorių, o kartu šiandieną tvarkoma ir sugedusi transformatorinė“, – aiškino P.Kalmantas.

Paaiškino, kas kaltas

ESO atstovas paaiškino, kodėl galėjo nutikti ši nelaimė.

Bendrovės nuotr./ESO generatoriai „Šeimos alėjoje“, Klaipėdos rajone.
Bendrovės nuotr./ESO generatoriai „Šeimos alėjoje“, Klaipėdos rajone.

„Per pastaruosius metus daugėjant klientų, proporcingai auga ir tinklo apkrovos, o ir pati vidaus šildymo infrastruktūra paremta išskirtinai elektra, todėl labai žema temperatūra prisidėjo prie situacijos, t.y. itin stipriai išaugusių apkrovų. Situaciją pablogino galimai prasta namų izoliacija, gavosi savotiškas užburtas ratas, kai atstačius elektros energijos tiekimą gyventojai pilnu pajėgumu įjungdavo šildymą elektra ir kitus prietaisus, kas vėl apkraudavo tinklą“, – teigė P.Kalmantas.

Istorijoje minimo kvartalo elektrifikavimas vyko numatant tik po 5 kW į sklypus. Kaip teigiama, nebuvo atskleista informacija, kad sklype bus vystomi po du ar daugiau būstų.

„Informacijos stoka iš vystytojo reiškia, kad tinklas paruošiamas tik tokiam apkrovimui, bet nėra informuojama, kad šildymui bus naudojama elektra, kad neplanuojama į kvartalą atvesti dujų ar numatoma kitų šildymo būdų“, - tvirtino P.Kalmantas.

Tikinama, kad šiuo atveju nebuvo informacijos, kad bus montuojami šilumos siurbliai. Bendrovė iš gyventojų komentarų daro prielaidą, kad patys namai nėra energetiškai efektyvūs.

Bendrovės nuotr./ESO generatoriai „Šeimos alėjoje“
Bendrovės nuotr./ESO generatoriai „Šeimos alėjoje“

„Taip pat matome, kad gyventojų deklaruojamos sąskaitos už elektrą (atitinkamai šildymą) neatitinka panašių energetiškai efektyvių objektų. Naudojamos papildomos šildymo priemonės kaip elektriniai radiatoriai, reiškia, kad būstas neefektyvus ir papildomai apkrauna skirstamąjį tinką, kuris tam nėra pritaikytas. Tokia problema būdinga šiam kvartalui. ESO ieško ilgalaikių sprendinių, kuriuos planuoja įgyvendinti artimiausiu metu, siekiant išvengti tokios situacijos ateityje“, - pridėjo ESO atstovas.

Dėl šios situacijos bendrovė atsiprašė gyventojų už nepatogumus ir pripažįsta, kad tai buvo iššūkis ir pačiai ESO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius