Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 13

Šilutę vadavo nuo varnų ir kovų

Į „Šilokarčemos“ redakciją kreipėsi šilutiškiai ir skundėsi, kad juos „iš proto varo“ ne tik varnų ir kovų karkimas, bet ir sukeliama betvarkė bei baltai „nudažomi“ takai.
Šilutiškiai skundžiasi paukščių daroma netvarka
Šilutiškiai skundžiasi paukščių daroma netvarka / S.Toleikienės/wwwsilokarcema.lt nuotr.

Jaučiasi terorizuojami

„Baisu mūsų mieste. Tuoj te­ri­to­ri­jas už­ka­riaus var­nos. Jau ir dabar gy­ven­to­jai su­si­duria su ne­pa­ke­lia­mu šių paukščių triukš­mu ir ne­šva­ra. Ša­lia dau­gia­bu­čių na­mų au­gan­čius me­džius kas­met ap­nin­ka var­nos. Jų „kon­cer­tai“ bū­na to­kie triukš­min­gi, jog atrodo, kad tai pradeda „varyti iš proto“. Negali net lan­go at­si­da­ry­ti, išeiti ir atsistoti po medžiu baisu – nežinai, kada būsi apdergtas pilkšvomis dėmėmis. Prie konteinerių – betvarkė, nes viską ištąso paukščiai. O kas darosi su takais... Jie atrodo lyg „apšaudyti“. Jaučiamės, lyg mus terorizuotų skrajūnai“, – dėstė pasipiktinusi moteris.

Dėl paukščių redakcija sulaukė ne vieno skambučio. Juos sau­go įsta­ty­mai. Šau­dy­ti sparnuočių ne­ga­li­ma, nes mies­te tai drau­džia­ma. Nepa­si­kliau­ja­ma ir ga­li­my­be vai­ky­ti var­nas gar­sais: pe­tar­do­mis ar per gar­sia­kal­bį lei­džia­mais sig­na­lais nau­do­ja­si kai ku­rios sa­vi­val­dy­bės.

Pagalbon pasitelkė suopį

Yra ir kitokių būdų išvaikyti paukščius. Pavyzdžiui, virš Plun­gės par­ko vyks­ta keis­ti da­ly­kai: stai­ga nei iš šio, nei iš to nuo me­džių pa­ky­la šim­tai bai­siai kar­kian­čių ko­var­nių, kurie per­si­gan­dę skrai­do į įvairias pu­ses. Pa­si­ro­do, to­kią pa­ni­ką šiems paukš­čiams su­ke­lia suo­pis, ku­rį ant ran­kos į par­ką at­si­ne­ša me­ni­nin­kas Vir­gi­ni­jus Nar­kus. Tai pir­mie­ji žings­niai, pra­de­dant vyk­dy­ti prie­mo­nę, skir­tą ko­var­nių po­pu­lia­ci­jai ma­žin­ti.

Plungėje pla­nuo­ja­ma pa­si­ra­šy­ti su­tar­tį su VšĮ „Lie­tu­vos sa­ka­li­nin­kai“ va­do­vu V.Nar­ku­mi, kad jis su sa­vo paukš­čiu pa­dir­bė­tų, t.y. nuo­lat, prak­tiš­kai kas­dien, vaikš­čio­tų po par­ką ne­ši­nas suo­piu ir bai­dy­tų ko­var­nius. Taip pat bus tai­ko­mos ir ki­tos prie­mo­nės: šau­do­ma iš gar­si­nės pa­tran­kos, kad paukš­čiai bū­tų bai­do­mi nuo liz­dų ar ne­suk­tų nau­jų, lei­džia­mas įra­šy­tas ko­var­nių klyks­mas – pa­gal­bos šauks­mas – tar­si juos kas pul­tų. Taip pat ru­de­niop jau bus ga­li­ma ar­dy­ti jų liz­dus.

Ardė lizdus

O kas daroma Šilutėje? Šilutės seniūnas Raimonas Steponkus problemą spręsti pradėjo nuo me­džių ir tuš­čių var­na­liz­džių. „Iš Vilniaus gavome leidimą ardyti lizdus. Du kartus jau tai darėme. Daug išardėme“, – kalbėjo seniūnas. Pasak jo, žmones tas sparnuočių rėkimas jau veikia.

R.Steponkus mano, kad minėta problema sumažės ir tada, kai visur bus pastatyti požeminiai konteineriai, nes tada sparnuočiams neliks maitinimosi vietų. „Prie seniūnijos buvo daug varnų. Uždarius Rumšų sąvartyną, jų neliko. Nes iki tol varnos skrisdavo į Rumšus ryte palesti, o paskui grįždavo“, – dėstė pašnekovas.

Nepa­si­kliau­ja­ma ir ga­li­my­be vai­ky­ti var­nas gar­sais: pe­tar­do­mis ar per gar­sia­kal­bį lei­džia­mais sig­na­lais nau­do­ja­si kai ku­rios sa­vi­val­dy­bės.

Anot miesto šeimininko, tragedijos dar nėra, o lizdų ardymas – yra efektyvi priemonė.

Šilutėje kovų ir pilkųjų varnų lizdų ardymai vyko vasario 25-28 dienomis. Iš viso išardyta 40 lizdų, kurie buvo sukrauti V.Kudirkos gatvėje, Jaunimo, Laisvės ir Melioratorių alėjose.

Darbus vykdė UAB „Šilutės komunalininkas“. Kiek kainavo paslauga, tikslios sumos seniūnas neįvardino. „Viena valanda bokštelio nuoma kainuoja 30 eurų. Tai nepigi paslauga. Dar dirba žmogus. O dar reikia ir šiukšles nuvežti. Tai kainavo apie kelis šimtus eurų“, – dėstė R.Steponkus. Paprašius dar kartą tikslesnės sumos, jis patikino, kad neturi laiko ieškoti sąskaitų ir skaičiuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius