Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 18

Šilutės medikė šokiravo ligonį: „Ubage, imk, rašyk... rašyk. Kreivaveidi tu“

„Šilo karčema“ ne kartą rašė istorijas, kaip Šilutės ligoninėje Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje elgiasi medikė Angelė Margarita Karbauskienė. Šį kartą į redakciją kreipėsi jauna šeima – jų istorija pašiurpins ne vieną: medikė ne tik elgėsi arogantiškai, nemandagiai, neatliko tinkamos ligonio apžiūros, apšaukė, bet ir išsityčiojo iš fizinių trūkumų.
Ligoninėje
Ligoninėje / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Sveikata Šilutė

Liepė važiuoti namo

Šeimą pašiurpino medikės Angelės Margaritos Karbauskienės gydymo ypatumai jau ne pirmą kartą. Jos abejingumą jie neva yra patyrę ne tik tada, kai patiems reikėjo pagalbos, bet ir tuomet, kai vežė į Priėmimo skyrių sergančius artimus žmones. Tačiau tik šį kartą jie nusprendė prabilti viešai.

„Nesu matęs agresyvesnės, su ligoniais nesiskaitančios, asmeninius įžeidinėjimus žarstančios gydytojos. Liežuvis neapsiverčia man jos vadinti medike“, – pradėjo pokalbį šilutiškis Andrius Z.

Jo žmona Virginija Z. spalio viduryje gulėjo Vaikų ligų skyriuje su mažamečiais vaikais, kurie rimtai sirgo. Čia blogai pasijautė ir ji. Todėl spalio 16-ąją, sekmadienį, nuėjo į Priėmimo-skubios pagalbos skyrių, kur budinčios sesutės išklausė ligonę, užregistravo ir pasakė kad tuoj ateis gydytoja. Pasak Virginijos, medikė buvo labai pikta, nepatenkinta.

„Fonendoskopą pridėjo tris kartus prie nugaros ir nusprendė, kad esu sveika. Mane dusino, kosėjau. Turiu bėdą – dažnai sergu peršalimo ligomis, plaučių uždegimu ir neturiu temperatūros. Ir tą kartą bijojau, kad galiu vėl rimtai sirgti, nes vaikai buvo pasiligoję, o ir aš jaučiausi labai blogai. Tik dėl to ir nuėjau į priimamąjį. Jei būtų darbo diena, būčiau iš karto ėjusi pas šeimos gydytoją“, – sakė moteris.

Pasak jos, gydytoja net neišklausiusi užsipuolė: „Ko čia norite? Ko atvažiavote? Važiuokite rytoj pas savo gydytoją ir darykitės visus tyrimus ten“. Pacientė pasakė medikei, kad skauda nugara. „Paklausė, kurioje vietoje. Nurodžius skaudamą vietą, pasakė, kad čia ne inkstai ir vėl liepė važiuoti namo“, – tęsė moteris. Ji gydytojai dar pasakė, kad kosėja, o ši atrėžė, jog čia nieko tokio – žmonės kosi po tris mėnesius ir, palikusi sergantį žmogų, išėjo.

Netrūko arogancijos

Pasiligojusi moteris grįžo į vaikų ligų skyrių, kur jos laukė sergantys vaikai ir antroji pusė. Jai papasakojus, ką išgyveno, vyras nusprendė drauge dar kartą su žmona nueiti pas tą pačią medikę, mat pagalvojo, kad, jeigu bus ne viena, gal atsakingiau apžiūrės.

„Įėjus į priėmimo skyrių, aš sesutės paprašiau, kad parašytų raštiškai, kodėl nebuvo atlikti tyrimai. Ši pakvietė pasikalbėti gydytoją A.M.Karbauskienę. Tuomet ir prasidėjo „cirkai“. Asmuo, priėjęs prie manęs, su didele arogancija, paklausė, ko aš čia atvykau? Paklausus, kodėl nebuvo apžiūrėta mano žmona, ji pasakė, kad apžiūrėta, o jos inkstai neva tvarkoje. Paklausiau, kokiu būdu nustatė, kad inkstai tvarkoje? Vizualiai? Tai ji turinti galių rentgeno žvilgsniu pažiūrėti ir nustatyti, kad inkstai tvarkoje? Į tokį mano pasakymą medikė visai pasiuto ir pasiūlė man nešdintis lauk. Pasakiau, jog teks parašyti apie tokį gydytojos elgesį. Tuomet ji visai nebesitvardė, išsitraukė tušinuką ir pasakė: „Ubage, gal tau tušinuką duoti ir pradėjo šaukti: „rašyk... rašyk“. Kadangi su tokia minėto asmens „apžiūra“ yra tekę susidurti anksčiau, o po dovanėlės įdėjimo į kišenę, ligoniams buvo atlikti visi tyrimai ir net buvo paguldymas į ligoninę ištyrimui – tai aš tiesiai šviesiai ir pasakiau, kad žmona nebuvo apžiūrėta todėl, jog nedavėm kyšio. Tada asmuo šaukiančiai paklausė: „Kada tu man buvai davęs? Pasakiau jai, kad tai dariau net du kartus. Tada sulaukiau pritrenkiančio atsakymo, kad tokio kaip aš žmogaus su kreivu veidu niekada nėra mačiusi. Šaukė: „Kreivaveidi tu“. Ji tai net rankomis parodė“, – tęsė Andrius Z.

Šeimą pašiurpino medikės Angelės Margaritos Karbauskienės gydymo ypatumai jau ne pirmą kartą.

Jis tikino, kad nuo vaikystės yra šiek tiek deformuotas jo žandikaulis. Bet dėl to gyvenime nebuvo sulaukęs įžeidimų ir mažiausiai tikėjosi, kad jo fizinė išvaizda užklius medikei.

Surašė įspėjimą

Negana to, medikė iškvietė policiją. Pareigūnams pasakė, kad sergančios moters sutuoktinis ją grasino nužudyti, keikėsi. Tačiau, kas keisčiausia, pareiškimą rašyti atsisakė. Andrius Z. tikino, kad pareigūnams paaiškino situaciją ir paprašė atsukti filmavimo kameras, kur tikrai puikiai matysis ir girdėsis, kas iš tiesų čia ką sakė. To nebuvo padaryta. Angelai sargai tik surašė šilutiškiui įspėjimą dėl chuliganiško elgesio ir išvažiavo.

Po šio įvykio vyras kreipėsi į Šilutės ligoninės vyriausiąjį gydytoją Darių Steponkų. Jo atsakymo sulaukė lapkričio 8-ąją. Ten rašoma, kad įstaigos prioritetas yra teikti kokybiškas asmens sveikatos priežiūros paslaugas bei kurti geranorišką darbo aplinką, ugdyti profesinę kompetenciją bei tinkamus ir efektyvius įstaigos darbuotojų tarpusavio ryšius, pagarbius santykius su pacientais ir jų atstovais, didinant pacientų ir jų atstovų pasitikėjimą įstaiga.

„Siekdami objektyviai išanalizuoti susiklosčiusią situaciją, pavedėme Vidaus medicininio audito grupei bei Medicinos etikos komisijai išnagrinėti šį atvejį ir įvertinti įstaigos personalo elgesį. Atliekant vidaus medicininį auditą, buvo analizuojama pacientės V.Z. medicininė dokumentacija, vertinti norminiai teisės aktai, darbuotojų paaiškinimai bei vaizdo kameros įrašai“, – rašė D.Steponkus.

Reikalavimus atitiko iš dalies

Atlikus vidaus medicininį auditą, buvo nustatyta, kad suteikta asmens sveikatos priežiūros paslauga, tik iš dalies atitiko Šilutės ligoninės vyriausiojo gydytojo įsakymais įtvirtintus reikalavimus dėl teikiamų paslaugų kokybės. Medicinos etikos komisija, išnagrinėjusi atvejį, nustatė, kad gydytoja nesilaikė pagrindinių darbuotojų elgesio principų, t.y. pagarbos žmogui bei pavyzdingumo principų.

„Pagarbos ir pavyzdingumo principas reiškia, kad darbuotojas turi su pacientais bendrauti mandagiai bei tinkamai, rūpestingai, kvalifikuotai, atsakingai atlikti savo pareigas ir dėmesingai reaguoti į pacientų, jų atstovų prašymus ir siūlymus. Taip pat darbuotojas turi būti tolerantiškas ir paslaugus, darbo metu savo išvaizda, kalba ir elgesiu rodyti pavyzdį, bei laikytis visuotinai pripažintų etikos normų. Šių reikalavimo privalu laikytis net sudėtingomis aplinkybėmis ar esant stresinėms situacijoms“, – rašė vyriausiasis gydytojas.

Jis informavo, kad situacija aptarta ir išanalizuota Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje bendro pasitarimo metu, o gydytojai A.M.Karbauskienei dėl netinkamo pareigų vykdymo bei etikos kodekso pažeidimą paskirta griežčiausia drausminė nuobauda.

Atlikus vidaus medicininį auditą, buvo nustatyta, kad suteikta asmens sveikatos priežiūros paslauga, tik iš dalies atitiko Šilutės ligoninės vyriausiojo gydytojo įsakymais įtvirtintus reikalavimus dėl teikiamų paslaugų kokybės.

„Apgailestaujame dėl įvykusio incidento ir patirtų išgyvenimų. Siekdami ateityje išvengti panašių situacijų, skirsime didesnį dėmesį įstaigos darbuotojų mokymams, siekiant didesnio rūpestingumo ir atsakingumo paciento atžvilgiu. Norime ir sieksime, kad įstaigos darbuotojai dirbtų paciento, įstaigos ir visuomenės naudai“, – baigė Šilutės ligoninės vadovas. Rašte jis taip ir nenurodė, kokia ta griežčiausia nuobauda bus taikoma.

Po publikacijos susirgo

Neseniai su skaitytojais dalijomės Elenos Černauskienės istorija. Ji įsitikinusi – neteko brangaus žmogaus, savo vyro Stanislovo Jono tik dėl to, kad minėta medikė ne viską padarė, o galbūt ir nesistengė vykdyti Hipokrato priesaikos. Moteris teigė, kad Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje rimtai sergančiam, nuo temperatūros net kliedinčiam garbingo amžiaus žmogui pagalbą suteikė, o gal, galima sakyti, ir nesuteikė gydytoja A.M.Karbauskienė.

Neseniai rašėme ir apie kito juknaitiškio Pranciškaus Dombrausko negalavimus ir kaip jį apžiūrėjo minėta gydytoja. 84-erių vos paeinantį senolį medikė neva liepė mesti lauk. Tada medikės širdies nesušildė nei senjoro amžius, nei tai, kad lauke slidu, šalta. Galima tik pasidžiaugti, jog šis žmogus liko gyvas. Po šios istorijos vyriausiasis gydytojas D.Steponkus „Šilokarčemai“ tvirtino, kad A.M.Karbauskienės karjera artimiausiu metu bus baigta. Pasidomėjome, ar tai tiesa?

Paskambinome į skyrių, kuriame ji dirba ir pasiteiravome, ar ji yra? Atsiliepęs asmuo informavo, kad jos nėra ir neaišku, kada bus. Tada paklausėme: „Gal gydytoja serga?“, Sulaukėme atsakymo, jog taip. Ir nieko keisto. Šalyje su korupcija ir kitomis nemaloniomis temomis susiję asmenys po paviešinimo tuoj pat suserga. Pavyzdžiui, Lietuvos Respublikos Seimo narys Kęstutis Pūkas serga beveik mėnesį. O kiek dar tokių vadovų, krečiamų skandalų, buvo susirgę, o kiek dar susirgs... Tad nieko keista, kad ir mažo Šilutės miesto medikė sunegalavo.

Visai nesiseka

Dar kartą apie medikės A.M Karbauskienės „gydymo“ ypatumus kalbėjomės su Šilutės ligoninės vadovu. Pasak jo, jai taikyta griežčiausia nuobauda ir ji jau atleista. Pasiteiravus, ar tiesa, kad medikė susirgo, jis tai patvirtino.

„Tų atvejų tiek daug, kad laikas mums pasiūlyti daktarei ieškotis veiklos kitur. Tą ir padarėme. Stresas ir kiti dalykai gydytojai turėjo įtakos. Kol serga, jokio veiksmo negali atlikti. Manau, tai tik situacijos atidėjimas, bet ne pakeitimas“, – sakė vyriausiasis medikas.

Jis garantavo, kad po ligos grįžusi A.M.Karbauskienė Šilutės ligoninėje nebedirbs. „Mūsų darbas sudėtingas, intensyvus. Čia reikia ir kitų gebėjimų – žmogiškų ir profesinių. O daktarei sunkiai sekasi, o jei atvirai – visai nesiseka“, – baigė pokalbį D.Steponkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius