Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 04 06

Šimtai lietuvių protestavo prieš besitęsiančią Vokietijos prekybą su Rusija

Keli šimtai lietuvių, pasisakančių už aktyvesnį Ukrainos interesų gynimą, prie Vokietijos ambasados Vilniuje surengė protesto akciją dėl nepakankamo Vokietijos veiksnumo skelbiant sankcijas Rusijai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Šimtai lietuvių protestavo prieš besitęsiančią Vokietijos prekybą su Rusija
Šimtai lietuvių protestavo prieš besitęsiančią Vokietijos prekybą su Rusija / Visvaldo Morkevičiaus nuotr.

Susirinkusieji savo pasipiktinimą demonstravo prigulę ant kelio taip simbolizuodami Ukrainoje nužudytų civilių kūnus. Protesto organizatoriai pastebi, kad Vokietija nuo 2014 metų, kai Rusija okupavo Krymą, dujų importo iš Rusijos dalį padidino nuo 36 proc. iki 55 proc., t.y. beveik dvigubai.

Kaip rašoma pranešime, Vokietija pernelyg aktyvių veiksmų mažinant energetinę priklausomybę nuo Rusijos, nesiima ir dabar. Kaip teigia Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris, „šiuo metu neįmanoma nutraukti dujų tiekimo“ ir tam dar prireiks bent kelių metų, kadangi kitu atveju „kentėtų ne tik Rusija“.

„Vokietija dėl pigesnio šildymo finansuoja Rusijos veiksmus ir genocidą Ukrainoje. Jie tai darė jau 8 metus. Dėl tų pačių priežasčių finansavimo Rusijai nedrįstama nutraukti ir dabar, nepaisant rusų vykdomo genocido ir žiaurių įvykių Bučoje. Kas jau kas, bet vokiečiai genocido reikšmę ir žalą turėtų suprasti geriau nei bet kas kitas, tačiau vis tiek žiūrimi savi interesai“, – sako Olegas Šurajevas, vienas iš protesto akcijos organizatorių.

Protesto idėja kilo po to, kai internete pasirodė vaizdai iš Bučos miesto Ukrainoje, tuo tarpu Vakarų Europos valstybės, kaip teigia protestuotojai, nejaučiančia realaus pavojaus ir tik žiūri į viską iš tolo.

„Rusijos invazijos pradžioje toks Vokietijos ir kitų ES šalių neveiksnumas buvo nurašomas biurokratijai bei įvairiems teisiniams procesams, tačiau akcijos organizatorių manymu, net ir vokiškoje teisinėje sistemoje jau galima buvo rasti sprendimų ir dabar jau yra aišku, kad iš tiesų Vakarų Europos šalys tiesiog nenori atsisakyti prekybos su Rusija dėl savo pačių komforto“, – rašoma pranešime.

Protesto dalyviai mano, kad Vokietijos bei likusios Vakarų Europos pasyvią reakciją galima paaiškint žinių ir patirties trūkumu. Vakarų Europos šalys neturėjo tokios ilgos bendros istorijos su Rusijos imperija ar Sovietų Sąjungą, kokią turėjo Baltijos šalys, Lenkija ar dalis Skandinavijos.

„Todėl būtent mes, lietuviai, turime rodyti pavyzdį, kovoti už Ukrainą ir Vakarų valstybėms paaiškinti, kaip galima sustabdyti okupantus“, – akcijos idėją apibendrina O.Šurajevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius