-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 09 21 /11:07

Šimtai moksleivių Kaune pareiškė: „Naujai studijų reformai – NE!“

Penktadienį, 10 val. šimtai Kauno moksleivių susirinko į mitingą prie miesto savivaldybės. Skanduodami „Reformai – ne“ ir „Mes norime savo teisių“ vaikai protestavo prieš planus, kad 2014 m. stojančiųjų konkursiniai balai būtų formuojami iš keturių brandos egzaminų arba metinių įvertinimų, taip pat stojantiesiems į nemokamą vietą aukštojoje mokykloje reikėtų pasiekti nustatytą užsienio kalbos mokėjimo lygį.
Moksleivių mitingas
Moksleivių mitingas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Visus išeinančius iš savivaldybės pastato žmones, jei jie pasirodydavo primenantys politikus, moksleiviai garsiai nušvilpdavo, į vieną netgi buvo paleistas pomidoras. Mokinius atlydėję mokytojai norimą įvesti stojimo į aukštąsias mokyklas tvarką prilygino „naktinei“ mokesčių reformai.

Moksleiviai, skųsdamiesi dideliais krūviais mokykloje, sakė nenorintys laikyti dar daugiau egzaminų, siekdami įstoti į norimą aukštąją mokyklą – universitetą ar kolegiją. Vaikai, kurių nemažai atėjo iš šalia esančios „Aušros“ gimnazijos, rankose laikė plakatus su užrašais „Naujai studijų reformai ne“, „Bilietas į Angliją“, „Mes ne robotukai“.

Kai kurie moksleiviai neslėpė į piketą atvykę be mokytojų ir tėvų žinios.

Pats švietimo reformos vairininkas, Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius sutiko, kad 2014 metams patvirtinta stojimo į aukštąsias mokyklas tvarka nebuvo tinkamai aptarta, o ketvirtadienį pareiškė, kad naująją tvarką galime nukelti metams, t.y. įvesti 2015-aisiais.

Papildyta 11.07 val.: „Įžvelkite mumyse ne mokinio krepšelį, o žmogų“

Kauno rajono Domeikavos gimnazijos vienuoliktokai tikisi, kad G.Steponavičių pasieks jų prašymas, kuriame rašoma: „...būdami laisvos demokratinės (tikimės) Lietuvos piliečiai pareiškiame, kad nesutinkame būti „eksperimentiniai triušiai“.

Visos švietimo reformos turi būti mums žinomos iš anksto, o nerezgamos tyliai mums už nugarų ir kaip siurprizai staiga paviešinamos.

Daug kalbėjote apie patyčių prevenciją mokymo įstaigose, bet pradėkite nuo savęs – nesityčiokite iš mūsų, o geriau dirbkite skaidriau ir kiekviename mūsų pasistenkite įžvelgti ne mokinio krepšelį, o žmogų“.

Turėtų laikyti daugiau egzaminų

2014 metais stojant į universitetus ir kolegijas konkursinis balas bus formuojamas iš keturių mokomųjų dalykų valstybinių brandos egzaminų arba metinių įvertinimų.

Dviejų dalykų (lietuvių kalbos ir literatūros bei pagrindinio dalyko) bus įskaitomi tik valstybinio brandos egzamino rezultatai, o kitų dviejų – valstybinio brandos egzamino rezultatai arba atitinkamai perskaičiuoti metinio pažymio vertinimai. Tačiau egzaminų laikymas duos aukštesnius balus.

Šiuo metu norintieji stoti į kolegiją turi būti išlaikę du valstybinius egzaminus, o stojantieji į universitetą – tris.

Dar viena po dvejų metų įvedama naujovė ta, kad norint įstoti į nemokamą vietą aukštojoje mokykloje reikės pasiekti nustatytą užsienio kalbos mokėjimo lygį.

Norintieji patekti į valstybės finansuojamą studijų vietą universitete turės mokėti užsienio – anglų, vokiečių ar prancūzų – kalbą B2 lygiu, stojant į kolegiją – B1 lygiu. Šį lygį bus galima nustatyti laikant valstybinį egzaminą, kalbos mokėjimą bus galima pagrįsti ir pateikiant tarptautinius užsienio kalbų žinojimo įvertinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius