Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 21

Šimtas Kauno valdančiosios koalicijos dienų: tikra ar tariama vienybė?

Ketvirtadienį Kaune, restorane „Medžiotojų užeiga“ laikinosios sostinės valdančioji koalicija „Už Kauną“ surengė spaudos konferenciją šimtadienio proga. Miestą valdančių partijų atstovai tikino, jog jie sutaria principiniais klausimais, tačiau pasirodo vis daugiau koalicijos eižėjimo ženklų.
 Kauno valdančioji koalicija pažymėjo 100 dienų sukaktį.
Kauno valdančioji koalicija pažymėjo 100 dienų sukaktį. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Kaune, restorane „Medžiotojų užeiga“ laikinosios sostinės valdančioji koalicija „Už Kauną“ surengė spaudos konferenciją šimtadienio proga. Miestą valdančių partijų atstovai tikino, jog jie sutaria principiniais klausimais, tačiau pasirodo vis daugiau koalicijos eižėjimo ženklų.

Šių metų balandžio 14 dieną Kauno miesto meru netikėtai buvo išrinktas liberalas Rimantas Mikaitis, nors rinkimų išvakarėse buvo sudėliota daugiausia balsų gavusios konservatorių partijos ir „tvarkiečių“ koalicija, į mero postą buvo siūloma pastarosios partijos atstovė, advokatė Aušra Ručienė.

Kalbėdamas apie pirmųjų 100 dienų vadovavimo miesto tarybai patirtį R.Mikaitis pabrėžė, jog buvo išspręstos arba išjudintos ankstesnės koalicijos į stalčius nugrūstos problemos.

„Paspartinome Kauno arenos statybą, patvirtinome detaliuosius planus, kurie ilgai nebuvo tvirtinami. Peržiūrėjome politiką švietimo srityje, atšaukėme sprendimą steigti mieste dar vieną katalikišką mokyklą. Net geriau, nei tikėtasi, pavyko surengti tarptautinę „Hanzos dienų“ šventę, – valdančiosios koalicijos pasiekimus vardijo R.Mikaitis.

„Vieningo Kauno“ judėjimo lyderis Visvaldas Matijošaitis kaip viebą svarbiausių per šimtą dienų nuveiktų darbų paminėjo administracijos reformą, kuri panaikino administracijos skyrių darbą neva dubliuojančius 7 departamentus.

V.Matijošaitis patvirtino, kad reforma bus tęsiama, imtasi pertvarkyti administracijos skyrius, jie bus apjungiami, stambinami.

„Svarbiausia ne sumažinti etatų skaičių, bet optimizuoti valdžios struktūrų darbą. Savivaldybje neturi likti valdininkų, krapštančių dantis susidėjus kojas ant stalo“ – paaiškino gausiausios koalicijos „Už Kauną“ jėgos, socialdemokratų frakcijos lyderis Gintautas Labanauskas.

Kalbėdamas apie būtinybę paspartinti investicijas mieste, R.Mikaitis pabrėžė: „Darysime viską, kad kauniečiai atsikratytų antrarūšio miesto kompleksų“.

Daug dėmesio šimtadienio spaudos konferencijoje buvo skirta koalicijos vienybei.

„Principiniais klausimais sutariame. O jei kartais balsuojame skirtingai, tai nereiškia, kad koalicija byra. Pavyzdžiui, aš ir žmona skirtingai balsavome, kai buvo sprendžiamas klausimas, pratęsti prekybos alkoholiu kioskuose laiką, ar ne“, – kalbėjo V.Matjošaitis.

Tačiau svarbiausias klausimas, ties kuriuo rimtai kluptelėjo koalicija, buvo Kauno termofikacinės elektrinės (KTE) plėtra. Tik iš antro karto pavyko patvirtinti detalųjų planą Taikos prospekte, atveriantį kelią naujos elektrinės statybai. Prieš vieningai balsavo aršūs oponentai, buvę merai Arvydas Garbaravičius ir Andrius Kupčinskas. 

Net šimto dienų jubiliejinėje konferencijoje Antikorupcijos komiteto pirmininkas A.Garbaravičius teigė, jog KTE plėtrai palankus sprendimas buvo klaidingas žingsnis.

Agentūra BNS išplatino pranešimą, kad Kaune trečiadienį, liepos 20 dieną įvyko savivaldybės taryboje esančių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir socialdemokratų frakcijų susitikimas, kurio metu buvo kalbamasi apie politines miesto perspektyvas, nors dėl konkrečių veiksmų siekiant perimti valdžią dešinieji ir kairieji nesutarė.

„Nėra tokio tvirto apsisprendimo, vakar palietėme tą temą, bet nesutarėme. Diskusijos vyksta ne tik su socialdemokratais, bet diskusijos vyksta ir su kitomis frakcijomis. Ir su Darbo, ir su jaunalietuviais tarėmės“, – apie pirmuosius bandymus perimti miesto valdžios vairą į savo rankas kalbėjo Kauno konservatorių lyderis A.Kupčinskas.

Valdančiąją koaliciją „Už Kauną“ sudaro socialdemokratų, „Vieningo Kauno“, liberalų sąjūdžio, liberalcentristų, Darbo partijos ir jaunalietuvių atstovai.

Opozicijoje yra konservatoriai ir partija „Tvarka ir Teisingumas“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius