-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 18 /07:34

Simuliuojant Astravo jėgainės avariją, vyks pratybos, bus tikrinama perspėjimo sistema

Pirmadienį Lietuvoje vyks valstybinio lygio civilinės saugos pratybos simuliuojant avariją Astravo atominėje jėgainėje Baltarusijoje, taip pat ryte bus tikrinama gyventojų perspėjimo sistema.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Ruduo Vilniuje

Pratybos, skirtos koordinuoti Krizių valdymo ir civilinės saugos sistemos subjektų veiksmus įvykus branduolinei avarijai Lietuvos pašonėje esančioje Astravo atominėje elektrinėje, vyks nuo 8 iki 17 valandos.

„Bus imituota, kad įvyko branduolinė avarija Baltarusijos atominėje elektrinėje, apie tai informuos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija. Visas scenarijus sudėliotas, kad Radiacinės saugos centro automatizuotos stotys pastebės gama dozės galios augimą ir tokiu atveju pradės veikti visas mechanizmas – visos šalies institucijos imsis visų būtinų veiksmų apsaugoti gyventojus ir saugiai juos evakuoti arba užtikrinti jų saugumą“, – LRT radijui pirmadienį sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius.

Anot jo, pratybos Vilniaus rajone jau vyko anksčiau, tad pirmadienį jos vyks Švenčionių rajone ir Vilniuje, kur bus aktyvuoti penki gyventojų surinkimo punktai. Priėmimo punktai pervežant žmones numatyti Šiauliuose, Anykščiuose, Molėtuose ir Utenoje.

Kaip skelbia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD), pratybomis siekiama patikrinti, kaip valstybės, savivaldybių ir kitos institucijos yra pasirengusios reaguoti galimos branduolinės avarijos atveju, taip pat į galimus išpuolius prieš infrastruktūros objektus ar valstybės institucijas, kaip vyktų gyventojų evakavimas iš skubių apsaugomųjų veiksmų veiklos zonos.

Pratybose dalyvaus Nacionalinė saugumo komisija, Nacionalinis krizių valdymo centras, šešios ministerijos, penkios valstybės institucijos ir įstaigos, visos šalies savivaldybės ir septynios nevyriausybinės organizacijos.

Tuo metu gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema bus tikrinama 10 val. – šalies gyventojai tris minutes girdės sirenų gausmą.

Gyventojams į mobiliuosius telefonus taip pat bus išsiųsti trumpieji perspėjimo pranešimai.

Siekiant įvertinti gyventojų perspėjimo mobiliaisiais tinklais efektyvumą ir pranešimų gavėjo pasiekiamumą, PAGD gyventojų prašo užpildyti apklausą, kuri prieinama čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius