Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 06 /12:10

Sinoptikė: vėjas pajūryje buvo pasiekęs stichinio reiškinio ribą, elektros neturi apie 20 tūkst. gyventojų

Vėjas pajūryje penktadienio naktį buvo pasiekęs stichinio reiškinio ribą, Lietuvos radijui rytą sakė sinoptikė Teresė Kaunienė.
Nulaužtas medis
Nulaužtas medis / Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr.

Iki penktadienio ryto 6.40 val. ugniagesiai gelbėtojai šalinti medžių buvo išvykę devynis kartus, BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) situacijų koordinavimo skyriuje.

Pasak pareigūno, trys iškvietimai buvo Klaipėdoje, du – Alytuje, po vieną Kelmėje, Palangoje, Kupiškyje, Tauragėje.

Gelbėtojai perspėjo, kad naktį Klaipėdos uoste ir Kuršių mariose vėjo gūsiai sustiprės nuo 28 iki 32 metrų per sekundę, o pajūryje – nuo 28 iki 30 metrų per sekundę. Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) pranešimo, penktadienio pirmos dienos pusėje vėjas truputį susilpnės, po pietų gali vėl sustiprėti  nuo 28 iki 32 metrų per sekundę.

Kaip pranešė PAGD, ciklonas sukels ne tik labai smarkų vėją, bet ir atneš daug kritulių, vietomis kils pūga. Kelininkai penktadienio rytą perspėjo dėl sudėtingo eismo sąlygų.

Ypač sudėtingos eismo sąlygos vakarų Lietuvoje ir Šiaulių bei Utenos apskrityse, dėl naktį gausiai iškritusių kritulių. Čia valstybinės reikšmės kelių dangos vietomis padengtos iki 8 cm storio šlapio sniego sluoksniu. Šiaulių apskrityje kelių dangos kai kur apledėjusios dėl esančios lijundros.

Vakarų Lietuvoje eismo sąlygas sunkina stiprus snygis, dėl jo ypač sumažėjęs matomumas, vietomis jis siekia tik 50 metrų, pranešė Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Taip pat sudėtingos eismo sąlygos pietų ir vidurio Lietuvoje bei Panevėžio ir Vilniaus apskrityse. Čia kelių dangos padengtos iki 3 cm šlapio sniego sluoksniu, provėžotos, dėl naktį buvusios šlapdribos. Marijampolės apskrityje susiformavęs plikledis.

Atnaujinta 7.29 val. Klaipėdoje naktį siautėjusią audrą ryte pakeitė pūga. Ėmė smarkiai pustyti.

Kaip informavo Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos operacijų vadovas Valdas Kundrotas, didelių nuostolių audra pajūryje nepridarė. Per naktį gauti trys pranešimai apie audros padarinius apskrityje. Du medžiai nuvirto Klaipėdoje. Vienas virto Giruliuose ant važiuojamosios kelio dalies, kitas – mieste.

Palangoje nugriuvęs medis prispaudė automobilį „Toyota RAV4“.

Papildyta 8.26 val. Elektros neturi apie 7 tūkst. gyventojų

Lietuvoje dėl naktį buvusio stipraus vėjo elektros neturi beveik 7 tūkst. gyventojų.

„Naktį elektros neturėjo daugiau vartotojų, o šiam momentui, maždaug 7.30 val., jos neturėjo beveik 7 tūkst. gyventojų“, – BNS informavo Elektros skirstomųjų tinklų operatorė bendrovė „Lesto“ Režimų planavimo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis.

Daugiausia netekusių elektros gyventojų yra Lietuvos Vakaruose – Klaipėdos regione – 3,5 tūkst., Kauno regione 1 tūkst., kitose šalies vietovėse – po kelis šimtus.

E.Pareigio teigimu, vėjas didelių nuostolių nepridarė: „Labai didelių pažeidimų pagal savo mastą audra nesukėlė“.

Pasak jo, „situacija yra kintanti“, todėl elektros neturinčių vartotojų skaičiu keičiasi.

Papildyta 12.10 val. Lietuvoje elektros neturi apie 20 tūkst. vartotojų, gedimų šalinimas užtruks 

Lietuvą penktadienio naktį užklupęs sniegas ir stiprus vėjas be elektros paliko apie 20 tūkst. vartotojų, daliai jų elektros tiekimas gali būti atnaujintas tik savaitgalį. Elektros skirstomųjų tinklų operatorė bendrovė „Lesto“ subūrė maksimalias pajėgas, stichijai įmonė ir jos rangovai ruošėsi dar išvakarėse.

„Lesto“ Režimų planavimo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis BNS sakė, kad labiausiai nuo vėjo ir sniego nukentėjo vakarų ir šiaurės Lietuvos regionai.

„Visą naktį lijo, ryte ėmė snigti, sniegas sunkiu svoriu padengė medžius, kuriuos ėmė versti stiprus vėjas. Vilniuje yra ramu ir nesijaučia, bet situacija kituose Lietuvos regionuose yra sudėtinga. Sinoptikų prognozės nerodo, kad vėjas penktadienį slops, todėl neprognozuojame, kada situacija galėtų stabilizuotis“, – BNS sakė E.Pareigis.

Jo teigimu, gedimų taisymas gali užtrukti ir savaitgalį.

„Pasitelkėme maksimalias darbuotojų pajėgas. Apie tai, kad galbūt prireiks pagalbos, buvo informuoti ir mūsų rangovai. Negaliu pasakyti, kiek tiksliai žmonių taiso gedimus, tačiau jų skaičius yra maksimalus“, – BNS sakė E.Pareigis

Daugiausiai, arba 3,5 tūkst. vartotojų be elektros yra Šilutės rajone vakarų Lietuvoje. Kauno, Kelmės, Raseinių ir Šiaulių rajonuose dėl vėjo elektros tiekimas sutrikęs maždaug po 2 tūkst. klientų.

Įmonė tebegauna naujų pranešimų apie elektros tiekimo sutrikimus, todėl duomenys keičiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius