-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 29

Šioje Seimo kadencijoje – trigubai daugiau nusižengimais įtartų parlamentarų

Per trejus šio Seimo kadencijos metus generalinis prokuroras prašė leidimo panaikinti dešimties parlamentarų teisinę neliečiamybę. Anksčiau tokio likimo sulaukdavo tris kartus mažiau tautos išrinktųjų, rašo „Lietuvos žinios“.
Seimo posėdis
Seimo posėdis / BFL/Tomo Lukšio nuotr.
Temos: 2 Politika Seimas

Parlamentarų įtariami nusižengimai dažniausiai buvo susiję su greičio viršijimu ir neatsargiu vairavimu, įtarimais įsivėlus į korupcijos tinklus, neskaidrius finansinius reikalus ir chuliganizmu.

Dirbti pradėjęs šios kadencijos Seimas leido baudžiamojon atsakomybėn patraukti tris parlamentarus: Darbo partijos lyderius Viktorą Uspaskichą ir Vytautą Gapšį bei Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovą Roką Žilinską.

„Darbiečių“ byla dėl partijos juodosios buhalterijos vis dar nagrinėjama teisme. Pas konservatorius prieglobstį radusį R.Žilinską Aukščiausiasis Teismas šių metų vasarą už nederamą elgesį viešumoje nubaudė beveik 4 tūkst. litų bauda.

Tuometis „prisikėlietis“, o dabar prie liberalcentristų besišliejantis Vincas Babilius, kurio laisvę Seimas sutiko suvaržyti, sulaukė atpildo už greičio viršijimą. V.Babilius gavo maksimalią pagal sankciją numatytą 1,5 tūkst. litų baudą ir 3 mėnesiams neteko teisės vairuoti.

Po metų panašus likimas ištiko Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovą Algį Kašėtą. Dėl to, kad lėkė 170 kilometrų per valandą greičiu, jis neteko Seimo vicepirmininko posto, sumokėjo 13 tūkst. litų baudą ir 2 mėnesius negalėjo vairuoti automobilio.

Pernai rudenį Seimas užstojo „tvarkiečių“ frakcijai priklausantį Petrą Gražulį ir tautininką Kazimierą Uoką, kurie per seksualinių mažumų eitynes, surengtas gegužę sostinėje, nepakluso policininkų reikalavimams. Už tokį nusižengimą jiems grėsė administracinė ir baudžiamoji atsakomybė.

Šią liepą trys balsai lėmė, kad neliečiamybę išsaugotų Mišriai grupei priklausantis Evaldas Lementauskas, įtartas korupcija. Teismui teko nutraukti E.Lementauskui iškeltą baudžiamąją bylą dėl Vilniaus miesto tarybos nario Vido Urbonavičiaus papirkimo.

Prieš mėnesį Seimui panaikinus parlamento naujoko konservatoriaus Naglio Puteikio teisinį imunitetą, Klaipėdos miesto apylinkės teismas galės toliau nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje politikas kaltinamas teismo sprendimo nevykdymu.

Gruodžio pradžioje Seimo laukia dar vienas „automobilinis“ sprendimas. Už tai, kad vairuodamas partrenkė dviratininkę, nors jai nieko rimto nenutiko, prašoma panaikinti konservatoriaus Ryto Kupčinsko teisinę neliečiamybę.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algimanto Salamakino nuomone, parlamentui reikėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų imuniteto panaikinimo sąvoką, nes dėl to kyla įvairių klausimų ir dviprasmybių.

„Turėtų būti tiksliai reglamentuota, kada ir dėl kokių pažeidimų imunitetas naikinamas, kaip tokiu atveju turi elgtis prokurorai ir teismai, pagaliau – kaip imunitetas grąžinamas“, – kalbėjo A.Salamakinas.

„Kam reikia atimti neliečiamybę, jei gresia tik administracinė bauda? Mano nuomone, imunitetas turi būti naikinamas tik tuomet, kai Seimo narį norima suimti, skirti jam namų areštą ar kitaip apriboti laisvę“, – teigė komisijos vadovas.

Anot dienraščio, prie vairo įkliuvusių neblaivių parlamentarų imunitetui pavojus negresia. Už tai jie baudžiami administracine tvarka. Prieš pustrečių metų konservatorius Arvydas Vidžiūnas, vairavęs mašiną išgėręs, atsipirko 1 500 litų bauda ir 3 mėnesius negalėjo sėsti prie automobilio vairo. Tuo metu dėl politikų, viršijusių leistiną greitį, prokurorams teko minti Seimo slenkstį ir prašyti panaikinti imunitetą, nes kitaip teismai atsisako nagrinėti tokias bylas.

„Man regis, šiuo atveju esama trinties tarp Seimo ir teismų“, – pripažino A.Salamakinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius