Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 14

Sirgdamas COVID-19 atėjo į darbą: Tauragės ugniagesių vadui tenka varstyti teismų duris

57-erių Robertas Masolas varsto dviejų teismų duris. Tauragiškis 3000 eurų bauda nubaustas už tai, kad sukėlė pavojų kitiems užsikrėsti koronavirusu, mat apsilankė darbe kitą dieną išėjęs iš ligoninės. Be to, jis buvo atleistas iš Tauragės rajono savivaldybės Priešgaisrinės apsaugos tarnybos viršininko pareigų, į kurias dabar mėgina grįžti. Tauragės meras tvirtina – R.Masolas prarado pasitikėjimą.
Robertas Masolas
Robertas Masolas / Tauragės Kurjerio nuotr.

Šiuo metu R.Masolas varsto Klaipėdos apygardos teismo duris, kur siekia, kad būtų panaikinta skirta bauda ir jis būtų išteisintas. Jam tenka lankytis ir Tauragės teisme, kur jis siekia būti sugrąžintas į darbą.

Manė, kad peršalo

Istorija išsirutuliojo pernai gruodį. Vyras pajuto peršalimo simptomus ir, kaip pats pasakojo 15min, lengvai kosčiojo visą savaitę. Po keleto dienų, t. y. penktadienio vakarą, jam pakilo temperatūra iki 39,5 laipsnių. Taip kartojosi tris vakarus, vyras gėrė vaistus, bet galiausiai kreipėsi į šeimos gydytoją.

„Patikrino kraujo tyrimus, CRB rodiklis buvo 130. Peršvietė plaučius, sakė pažeisti, tarsi plaučių uždegimas. Pasiuntė pasitikrinti dėl COVID-19. Namo grįžau, kitą dieną pamačiau, kad teigiamas testas.

Gydytoja man rekomendavo gultis į ligoninę, kad nenutiktų taip, jog pritrūks oro naktį. Ligoninėje padarė testus, CRB jau buvo 240, kai norma 5. Aštuonias dienas prabuvau. Karantinavimasis beveik jau buvo pasibaigęs. Jaučiausi gana normaliai“, – pasakojo R.Masolas.

Paleido mane ir kitą dieną nuvažiavau į darbą pasiimti piniginės, užtrukau 15 minučių ir išvažiavau, bet kažkas paskambino, o gal net ir mane sekė policija.

Vyras pasakojo gydytas tais pačiais vaistais, kaip ir buvęs JAV prezidentas D.Trumpas. Jau po keturių dienų kraujo tyrimai buvo geresni, CRB siekė 70, po dar trijų – 11.

„Paleido mane ir kitą dieną nuvažiavau į darbą, nuėjau į kabinetą, kur sėdžiu vienas, pasiimti piniginės, užtrukau 15 minučių ir išvažiavau, bet kažkas paskambino, o gal net ir mane sekė policija. Daug kas žinojo, kad sergu“, – sakė buvęs viršininkas.

Darbe jo neberadę policijos pareigūnai vyrą pasitiko prie namų.

Paskyrė baudą

Apsilankymas darbe vyrui kainavo itin brangiai, už tai Tauragės apylinkės teismas jam skyrė 3 000 eurų baudą. Vyras pripažintas kaltu, kaip sukėlęs pavojų kitiems asmenims užsikrėsti pavojinga liga.

Bylos duomenimis, gruodžio 29 dieną jis ligoninėje pasirašė dokumentus, kad turi būti izoliuotas iki sausio 8 dienos, tačiau jau kitą dieną nuėjo į darbą ryte, 11 val.

Teismo nuotr./Tauragės rajono apylinkės teismas
Teismo nuotr./Tauragės rajono apylinkės teismas

„3 000 eurų bauda... Ir man tai kainavo darbą. Nutiko taip, kad mane nubaudė ir antrą kartą. Nuobauda viena, nuobauda kita. Bauda dar nebuvo įsiteisėjusi. Atleidimo potvarkyje parašyta, kad galėjau sukelti grėsmę dėl COVID ir tapau nepatikimu“, – dėstė tauragiškis.

Kreipėsi ir į A.Dulkį

R.Masolas sako nesuprantantis, esą kaip jis toks pavojingas buvo paleistas iš ligoninės, keliavo pats savarankiškai namo.

„Pasirašiau dokumentą, bet, žinot, ligoninėje pakiša tą popieriuką, aišku, pasirašiau, mano vardas pavardė, parašas, bet datos skirtingais tušinukais, ne mano ranka. Mano juodu tušinuku, datos – mėlynu, kaip aš galėjau įsigilint, iki manęs ar po manęs tos datos uždėtos, – dėliojo pašnekovas.

– Turėjau izoliuotis iki sausio 8 dienos. Iki to laiko turėjau nedarbingumą, tačiau ištraukiau iš e.sveikatos europinį COVID pasą, kuris galioja nuo sausio 1. Tai nuėjus sausio 2 į darbą būtų buvę lygiai tas pats. Niekas negali atsakyt, ar aš dar buvau pavojingas po tiek laiko ir tiek gydymo. Aš gavau ir antibiotikų, vaistų, lašelines statė, buvo skirtas pilnas gydymas. Juk išeini iš ligoninės pagydytas. Jaučiausi sveikas.“

R.Masolas įsisukęs į teismus sako parašęs raštą į Sveikatos apsaugos ministeriją, surašė ligos eigą, gydymą ir teiravosi, ar esant tokiems rodikliams išėjus iš ligoninės jis iš tiesų galėjo ką nors užkrėsti. Jo raštas buvo nukreiptas į kelias įstaigas, tačiau niekas į jo klausimą konkrečiai atsakyti nesugebėjo.

Galiausiai jis sako sulaukęs pačios epidemiologės D.Razmuvienės atsako su patarimu kreiptis į ministrą. Vyras taip ir padarė – kreipėsi raštu į A.Dulkį, tačiau laiškas vėl nukeliavo į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą.

„Niekas nežino, kaip atsakyti, o mane nuteisė, juo labiau kad nieko neužkrėčiau, nieko nesutikau, buvau sveikas. Gatvėje yra vaikščiojančių ir nežinosi, kas ką nešioja“, – dėstė 57-erių vyras.

Mane nuteisė, juo labiau kad nieko neužkrėčiau, nieko nesutikau, buvau sveikas.

R.Masolo teigimu, nors pats įstaigoje nieko nesutiko, jį matė viena liudytoja, kuri patvirtino, kad iš nugaros išvydo išeinantį buvusį viršininką.

Pripažino kaltu

Tauragės rajono apylinkės teismas pavasarį R.Masolą pripažino kaltu ir jam paskyrė 3 000 eurų baudą. Vyras sprendimą apskundė ir dabar apeliacinė byla nagrinėjama Klaipėdos apygardos teisme.

Nutartyje motyvuota, jog išleidžiamas iš ligoninės vyras buvo įspėtas dėl apsaugos priemonių, ko turi laikytis, pasirašė sutikimą būti izoliacijoje namuose, tačiau pažeidė režimą ir atvyko į darbo vietą.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Tauragės Priešgaisrinė gelbėjimo valdyba
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Tauragės Priešgaisrinė gelbėjimo valdyba

Nors R.Masolas kaltės nepripažino, konstatuojama, jog jis galėjo užkrėsti kitus asmenis, o jo kaltė įrodyta sutikimu izoliuotis, tarnybiniais pranešimais, vaizdo įrašais, liudytojų parodymais.

Tai, kad R.Masolas teigė nesupratęs, kokius dokumentus pasirašė, teismas palaikė gynybine versija, ir pabrėžė, jog jis turi aukštąjį išsilavinimą ir užėmė vadovaujančias pareigas.

Atlikinėjo auditą

Priešgaisrinės apsaugos tarnybos viršininko pareigų netekęs R.Masolas sako, jog atleisti jį Tauragės rajono savivaldybė taikėsi ir anksčiau. Vyro teigimu, apie pusantrų metų jis jautė didelį dėmesį savo pareigybei ir įstaigai, nuolat sulaukdavo įvairių prašymų teikti visokiausias ataskaitas, kurių esą nė nėra numatyta įstatymiškai.

Įstaigoje per trejus metus, anot R.Masolo, buvo atlikti trys auditai. Su jų išvadomis viršininkas nesutiko.

Kaip patenkinami, buvo įvertinti ir jo metiniai darbo rezultatai.

R.Masolas audito rezultatus ir savo darbo rezultatus buvo apskundęs darbo ginčų komisijai.

Galiausiai tauragiškis buvo atleistas iš viršininko pareigų ir teisme siekia išsiaiškinti, ar teisėtai.

„Viskas įvyko gruodį, o atleido birželį, nebuvo jokio ryšio. Tai jei toks nepatikimas, kaip dar pusmetį dirbau?“ – retoriškai klausė tauragiškis.

Plačiau nekomentuoja

Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas situaciją pakomentavo gana lakoniškai

„Robertas Masolas atšauktas iš pareigų praradus pasitikėjimą.

Šiuo metu vis dar vyksta teismo procesas, todėl plačiau pakomentuoti galėsime tik jam pasibaigus“, – raštu į klausimus atsakė meras, tuo metu buvęs komandiruotėje užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius