-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 12 /13:51

Seimo pirmininkė dėl V.Ąžuolo kelionės į Egiptą kreipėsi į Seimo etikos sargus

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją prašydama, kad ši pradėtų tyrimą dėl opozicijoje dirbančio „valstiečio“ Valiaus Ąžuolo asmeninės kelionės į Egiptą. Ji priminė, kad politikas kone labiausiai priešinosi darbui per nuotolį, bet dabar yra pasirengęs jungtis į posėdžius „vos ne iš baseino“.
Valius Ąžuolas
Valius Ąžuolas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aš savo ruožtu kreipiausi į Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama, kad jie išnagrinėtų šią situaciją ir pasakytų, ar nebuvo pažeistas Seimo statutas“, – spaudos konferencijoje teigė Seimo pirmininkė.

Ji sakė nenorinti užbėgti įvykiams už akių, tačiau mananti, kad galėjo būti pažeisti net keli dalykai.

„Akivaizdu, kad čia yra bent du dalykai įvykę, jei iš tiesų Seimo narys išvyko į asmeninę kelionę, neatsiklausęs Seimo valdybos, tai galimai pažeidžia (Seimo – 15min) statutą.

Kitas dalykas yra tai, kad dabar yra pandemija, tai parodo tam tikrą požiūrį į Seimo darbą ir į saugumą – tiek savo, tiek ir kitų“, – pabrėžė V.Čmilytė-Nielsen.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Ji taip pat priminė, kad V.Ąžuolas buvo vienas iš politikų, labiausiai prieštaravusių nuotoliniam darbui, „bet šiandien matome, kad vos ne iš baseino yra pasirengęs jungtis į posėdžius“.

Dabar yra pandemija, o tai parodo tam tikrą požiūrį ir į Seimo darbą, ir į saugumą tiek savo, tiek ir kitų.

15min trečiadienį paskelbė publikaciją apie parlamentaro V.Ąžuolo kelionę į Egiptą, į kurią jis, be Seimo valdybos leidimo, išvyko prasidėjusios Seimo pavasario sesijos metu.

Politikas praleido pirmąjį plenarinį pavasario sesijos posėdį.

V.Ąžuolas teigė, kad į užsienį išvyko skubiai, dėl asmeninių priežasčių, kurių plačiau nekomentavo.

Sugrįžti į Lietuvą jis žadėjo sekmadienį.

Kad Seimo valdyba leidimo V.Ąžuolui išvykti į Egiptą nedavė, galima spręsti iš viešai prieinamų valdybos posėdžių protokolų.

J.Razma: blogas pavyzdys keliauti per pandemiją

Kad toks leidimas būtų duotas teigė neprisimenantis ir Seimo valdybos narys, konservatorius Jurgis Razma.

„Neprisimenu, kad būtų buvęs“, – 15min sakė jis.

Seimo pirmininkės pirmojo pavaduotojo įsitikinimu, Seimo Etikos ir procedūrų komisija turėtų aiškintis, ar V.Ąžuolas į Egiptą išvyko dėl pateisinamų priežasčių.

Etikos ir procedūrų komisija, pagal bendrus politiko etikos momentus, turi galimybę išnagrinėti tą situaciją.

„Etikos ir procedūrų komisija, pagal bendrus politiko etikos momentus, turi galimybę išnagrinėti tą situaciją. Panašu, kad čia tos asmeninės priežastys tikriausiai yra paprasčiausias poilsis.

Manau, Seimo nariui tikrai netinka planuoti poilsio laiką, žinant, kad kovo 10 dieną, pagal Konstituciją, tikrai prasideda sesija. Čia ne koks neeilinis posėdis, kur Seimo narys galėtų sakyti, kad nenumatė, kad toks bus“, – svarstė J.Razma.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Razma
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgis Razma

Be to, jis pastebėjo, kad keliauti per COVID-19 pandemiją rizikinga.

„Seimo nariai neturėtų rodyti tokių pavyzdžių. Kiekviena tokia kelionė yra ne tik rizika pačiam, bet ir rizika sugrįžus atvežti ir COVID-19, o dar gal ir kokias sudėtingesnes mutacijas“, – komentavo J.Razma.

Dėl COVID-19 pandemijos iš Egipto sugrįžęs V.Ąžuolas greičiausiai turės izoliuotis 10 dienų, nebent savo lėšomis pasidarys molekulinį PGR tyrimą.

Jei tyrimo rezultatas bus neigiamas, izoliacijos laikas sutrumpės iki 7 dienų.

A.Bagdonas: požiūris prasilenkia su etika

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkės pavaduotojas Andrius Bagdonas kritikavo į užsienį be Seimo valdybos leidimo išvykusio V.Ąžuolo elgesį.

„Pats požiūris į darbą, į žmonių pasitikėjimą, jeigu vyksta plenarinė sesija, o tu išvažiuoji atostogauti, man rodos, truputėlį prasilenkia su etika, – komentavo jis.

– Jeigu sesijos metu vyksta posėdžiai, jų nereikėtų praleidinėti ir stengtis dalyvauti visuose.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Bagdonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Bagdonas

Seimo Etikos ir procedūrų komisijai pasiaiškinus šį atvejį, A.Bagdono manymu, ir kitiems Seimo nariams būtų aiškiau, galima keliauti be valdybos leidimo, ar ne.

Lauks kreipimosi

V.Ąžuolo kolegė „valstiečių“ frakcijoje, Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė paklausta, ar komisija matytų reikalą aiškintis politiko kelionės aplinkybes, atsakė, kad viską sprendžia Seimo valdyba.

„Mes suvedame, patikriname, kaip Seimo nariai dalyvavo posėdžiuose, komisijų, komitetų posėdžiuose ir duodame ataskaitą valdybai. Mes pažymime, ar Seimo narys turėjo pateisinamą priežastį, ar ne. O toliau visą eigą sprendžia valdyba“, – komentavo ji.

Pastebėjus, kad kadaise parlamentaro Petro Gražulio kelionės į Kiniją aplinkybes aiškinosi Seimo etikos sargai, A.Norkienė leido suprasti, kad situaciją komisija imtų nagrinėti, jei gautų kreipimąsi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė

„Visokių aplinkybių būna. Jie (Seimo nariai – 15min) siunčia [kreipimąsi], prašo išsiaiškinti. Mes tam ir esam procedūrų komisija, kad išsiaiškintume situaciją“, – teigė ji.

Kada galima nedalyvauti posėdžiuose?

Pagal Seimo statutą, parlamentarai gali nedalyvauti Seimo plenariniuose, komitetų ar komisijų posėdžiuose, bet dėl svarbios, pateisinamos priežasties.

Tokiomis priežastimis laikomas laikinas Seimo nario nedarbingumas, komandiruotė, atostogos vaikui prižiūrėti ar kitos svarbios aplinkybės, taip pat nedalyvavimas posėdžiuose Seimo valdybos pritarimu.

Jei Seimo narys nepraneša, kad posėdyje nedalyvaus, arba nenurodo nedalyvavimo priežasčių, laikoma, kad posėdis praleistas be svarbios pateisinamos priežasties.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimas

Ginčus, ar Seimo nario nedalyvavimo posėdžiuose priežastys svarbios ir pateisinamos, sprendžia Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius