-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 09 26

Situaciją, kai sostinėje visi norintys gali fiktyviai prisiregistruoti, Seimo pirmininkė vadina nenormalia

Situaciją, kai sostinėje visi gali fiktyviai prisiregistruoti nė netikrinant, ar čia turi darbą, Seimo pirmininkė Irena Degutienė vadina nenormalia.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Parlamento vadovė kandidatuoja Naujamiesčio apygardoje, kurioje balsuoti turėtų ir menami buto Gedimino prospekte gyventojai.

„Reikia padėkoti žurnalistams, kurie iškėlė šitą klausimą, nes iki tol nieks ir nežinojom, kad yra toks butas, kai žurnalistai paklausė, ar situacija normali, atsakiau, kad, žinoma nenormali, todėl tiek aš pati, tiek kiti kolegos, kurie dalyvauja rinkimuose, pradėjom ieškoti galų, kaip čia yra“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė I.Degutienė.

„Geros mero idėjos kartais virsta blogiu visiems vilniečiams“, – kalbėjo I.Degutienė.

Tačiau tuo pačiu sakė, kad Vilniaus miesto savivaldybės intencijos buvo geros, jei tik būtų registruojami ne visi norintys, o tikrinama , ar jie išties turi darbą Vilniuje ir ų sumokėtas gyventojų pajamų mokestis keliautų į sostinės biudžetą.

„Protu nesuvokiama, kaip vos per keliolika vietų žurnalistams sugebėjo registruoti vietą tame pačiame bute, kažkaip savivaldybės darbuotojas be jokio atsakingumo akimirksniu užregistruoja žmogų, nepasiaiškinęs, ar žmogus dirbantis, ar nedirbantis“, – apie dienraščio „Lietuvos rytas“ eksperimentą, kai žurnalistas užsiregistravo minėtame bute nepaprašytas pateikti įrodymų, jog dirba Vilniuje, o kaip savo tikrą gyvenamą vietą dar nurodė premjero rezidencijos adresą.

„Geros mero idėjos kartais virsta blogiu visiems vilniečiams. Gal intencija buvo gera, jei turi stabilų darbą ir pajamas Vilniuj, nuo kurio skaičiuojamas GPM ir sumokamas į Vilniaus biudžetą, bet jei čia deklaruoti socialiai jautresni gyventojų sluoksniai, jie iš biudžeto paima kitų žmonių lėšas“, – kalbėjo I.Degutienė.

Ji taip pat pažymėjo, jog mintą situaciją išspręsti gali tik pati savivaldybė, priėmusi sprendimą dėl registracijos. „Lietuvos rytas“ rašo, kad Vilniaus Gedimino prospekto 24-ojo namo 40-asis butas jau turi per 2 tūkst. „gyventojų“.

Praėjusių metų lapkričio mėnesį Vilniaus miesto tarybos sprendimu savivaldybės butas Gedimino pr. 24-40 buvo skirtas fiktyviam gyvenamosios vietos deklaravimui. Jame panorėjusiems leidžiama deklaruoti gyvenamąją vietą Vilniuje, o sostinės savivaldybė tokiu būdu nori pasiekti, kad Vilniuje liktų kuo didesnė gyventojų pajamų mokesčio dalis.

Pastaruoju metu šiame bute gerokai pagausėjo „gyventojų“: birželį jų buvo 1500, o dabar – jau daugiau kaip 2 tūkstančiai. Vien per pastarąjį mėnesį Vilniuje gyvenamąją vietą deklaravo per 300 žmonių iš kitų miestų.

Šioje apygardoje kandidatuojanti Seimo pirmininkė I.Degutienė ir kitas kandidatas Naujamiesčio apygardoje Arminas Lydeka kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), prašydami sustabdyti registraciją šiame bute, nes ji gali iškreipti situaciją per rinkimus.

Vilniaus Naujamiesčio rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Alfonsas Vaškevičius sako, jog fiktyvi gyvenamosios vietos deklaracija pridaro nemažai sumaišties, ypač rinkimų metu.

„Jeigu tokių bus kelios dešimtys ar šimtai, nieko tokio. Bet jeigu atsiras nenumatyti keli tūkstančiai, iškils keblumų. Pavyzdžiui, kur rasti daugiau žmonių balsams skaičiuoti, kas jiems mokės? Juk rinkimų biudžetas jau apibrėžtas. Be to, tikėtina, kad to mistinio buto gyventojai bus vienos kandidatės rinkėjai, tai gali iškreipti rezultatus“, – kalbėjo komisijos vadovas.

Naujamiesčio vienmandatėje apygardoje pastaruosius rinkimus laimėjo konservatorė I.Degutienė. Čia kandidatūras dar kelia Drąsos kelio kandidatė Neringa Venckienė, liberalcentristas Vytautas Bogušis, Liberalų sąjūdžio kandidatas A.Lydeka, socialdemokratų – Faustas Latėnas, kiti kandidatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius