-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 08

Šiukšlintojus atbaido paprasčiausia lentelė: „Kiaule, nustok krauti šiukšles“

Anksčiau šioje vietoje sodininkai nesivaržydavo palikti net ir statybinių atliekų, o dabar čia švaru ir tvarkinga. Ir tereikėjo lentelės, kurioje šiukšlintojai išvadinti kiaulėmis.
Lentelė Neries regioniniame parke
Lentelė Neries regioniniame parke / 15min skaitytojos Elenos nuotr.

Tokia nuotrauka iš Neries regioninio parko pasidalijusi Elena šypsosi: regis, ženklas tikrai padeda.

„Ši vieta yra pakeliui į Saidės pažintinį taką, už Valų sodų. Anksčiau esu pastebėjusi, kad sodininkai nesigėdindami versdavo ten visokias statybines atliekas, bet dabar jų nebesimato“, – pasakojo Elena.

Ši vieta yra pakeliui į Saidės pažintinį taką, už Valų sodų. Anksčiau esu pastebėjusi, kad sodininkai nesigėdindami versdavo ten visokias statybines atliekas, bet dabar jų nebematyti, – pasakojo Elena.

Saidės pažintinis takas nėra ilgas, bet jame stūkso didingas Stirnių piliakalnis, akį traukia akmenuota Saidės ir Neries upių santaka.

„Stovint ties šių upių susitikimo vieta ir žvelgiant į didžiulius apsamanojusius riedulius vandenyje, stačius upelio slėnio šlaitus ir milžinus medžius, nesunku pasijusti lyg būtum visai ne Lietuvoje. Toks peizažas nėra tipiškas mūsų kraštui, jis labiau primena Skandinavijos šalis. Tačiau išties šis trumpas, vos 5 km ilgio upeliukas Saidė, smagiai gurgėdamas per jo vagoje suvirtusius akmenis, neša savo vandenis iš istorinio Trakų ežeryno į Lietuvos upių motiną – Nerį“, – rašoma Neries regioninio parko interneto svetainėje.

Šio parko gidas Saulius Pupininkas 15min pasakojo, kad savavališkų buitinių atliekų sąvartynų parke jau beveik nebeaptinkama. Itin retai pasitaiko, kad kas nors atvežtų ir išmestų šiukšlių maišą iš namų šiukšliadėžės. Kaip ir beveik nebeliko plastikinių butelių bei skardinių – šie iškeliavo į taromatus.

„Bet padaugėjo statybinių atliekų – ir tai yra problema. Paprastai tai būna nuošalios vietos. Jau ir šiemet esame kelis kartus radę tokių atliekų. Mes po tas šiukšles pasiknisame – ieškome kokių nors dokumentų. Ir labai džiaugiamės, kai kartais pavyksta ką nors rasti, atsekti grandinę iki tų žmonių. Paprastai tuomet su aplinkos apsaugos inspektoriais juos surandame, jie nubaudžiami. Bet jeigu nerandame – tuomet problema“, – kalbėjo S.Pupininkas.

Neradę šiukšlintojų, parko darbuotojai priversti patys tvarkyti tokius savavališkus sąvartynus, o tai sukelia problemų. Susitarti su stambiagabaričių atliekų aikštelės darbuotojais nėra paprasta, nes statybinės atliekos būna įvairios, ypač sudėtinga su dideliais jų kiekiais.

Tačiau nuolat rinkti šiukšlių pažintiniuose takuose, šalia poilsiaviečių jau tenka itin retai.

„Paskutiniu metu situacija yra kardinaliai pasikeitusi. Jeigu ir randame šiukšlių, jos dažniausiai būna senos, kur nors šalia kaimų, kur nebuvo konteinerių. Bet šviežių pasitaiko labai nedaug“, – teigė parko gidas.

Mes kviečiame jus nelikti abejingus ir sugėdinti šiukšlinančius: nufotografuokite gamtoje ar viešoje vietoje aptiktas šiukšlių krūvas ir atsiųskite jas 15min redakcijai el. paštu ieskome@15min.lt. Nepamirškite pateikti kuo detalesnį vietos aprašymą – galbūt ji ir išduos šiukšlinantį kaltininką?

15min ne tik publikuos jūsų tekstus ir nuotraukas bei taip sugėdins kiaulintojus. Nuotraukas ir prikiaulinimo vietos adresą nusiųsime už švarą ir tvarką tame rajone atsakingai institucijai. O gal patys pasirūpinsite išvalyti jūsų mieste ar rajone prišiukšlintą vietą? Atsiųskite nuotrauką, kaip tvarkote aplinką. Kiaulintojus – gėdinsime, švarintojams – dėkosime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius