Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 31 /14:18

Šiukšlių išvežimo kaina vilniečiams gali labai neaugti: savivaldybė susiderėjo dėl 27,4 proc. mažesnio „vartų mokesčio“

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė, kad ketvirtadienį mero pavaduotojo Lino Kvedaravičiaus vadovaujama savivaldybės derybinė grupė sėkmingai užbaigė derybas dėl atliekų priėmimo į mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginį įkainio sumažinimo 27,4 proc. – nuo 40,26 Eur be PVM įkainio iki 31,60 Eur be PVM. Tai labai pakeis atliekų išvežimo kainą vilniečiams.
Konteineriai
Konteineriai

Kaip rašoma savivaldybės pranešime, sostinės savivaldybės ir kitų septynių Vilniaus regiono savivaldybių valdoma įmonė „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras” (VAATC) su mišrių atliekų deginimo gamyklos – mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginio operatore – UAB „Energesman”,  2013 m. laimėjusia operatoriaus konkursą, buvo pasirašiusi sutartį dėl atliekų, atvežamų iš Vilniaus ir kitų apskrities miestų ir gyvenviečių deginimo pagal ES reikalavimus. 

Tai reiškia, kad per sutarties galiojimo laikotarpį Vilniaus regionas sutaupys per 40 mln. eurų lėšų.

„Džiugu, kad jau galime pranešti gyventojams: derybos dėl vienos iš svarbiausių atliekų tvarkymo reformos paslaugų įkainių pavyko – operatorius įvertino Savivaldybės argumentus dėl būtinumo sumažinti įkainį už atliekų priėmimą apdorojimui ir pasirašė sutartį dėl šio įkainio sumažinimo net 27,4%, ir tai reiškia, kad per sutarties galiojimo laikotarpį Vilniaus regionas sutaupys per 40 mln. eurų lėšų. Šis pasiekimas turės neabejotiną teigiamą įtaką reformos įgyvendinimo eigoje, nustatant kuo palankesnį atliekų tvarkymo įkainį gyventojams ir įmonėms”, – cituojamas Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Ketvirtadienį VAATC ir operatoriaus UAB „Energesman“ vadovų pasirašytas susitarimas dėl įkainio sumažinimo įsigalios artimiausiu metu, kai jį patvirtins Operatoriaus visuotinis akcininkų susirinkimas.

Skelbs vežėjų konkursą 

Šiukšlių išvežimo tarifas sostinei susidės iš trijų dalių. Be vadinamojo vartų mokesčio, dėl kurio susitarė savivaldybė, kainą sudarys mokestis vežėjams už atliekų vežimą ir rinkliavos administratoriaus išlaikymo mokestis. 

L.Kvedaravičius 15min ketvirtadienį sakė, kad apie šių mokesčių dydį kalbėti dar anksti. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Kvedaravičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Kvedaravičius

15min gautuose dokumentuose, prognozuojamas mokestis vežėjams buvo 40 eurų už toną. L.Kvedaravičius sakė, kad jis tiek greičiausiai nesieks. 

„Kaina paaiškės tik po konkurso. Tikrai neabejoju, kad mokestis bus mažesnis“, – sakė jis ir pridūrė, kad konkursas bus skelbiamas sausio arba vasario mėnesį. 

Beliko konkurso būdu su vežėjais išsiderėti gerą kainą ir galime tikėtis, kad atliekų tvarkymo sistema, jei ir pabrangs, tai labai minimaliai.

Rinkliavos administratorius atsiras savivaldybei įgyvendinus komunalinių atliekų rinkliavos reformą, pagal kurią gyventojai mokės ne vežėjams, o naujai planuojamai įkurti biudžetinei įstaigai, kuri viską administruos nuo kitų metų liepos.

Prognozuota, kad išlaikymo rinkliavos mokestis gali siekti 14 eurų. Galutinis mokestis paaiškės kitų metų vasarą. 

Atliekų išvežimo kainai vilniečiams teigiamai atsilieps ir tai, kad Seimas priėmė pataisas, kuriomis mokestis už aplinkos teršimą sąvartyne šalinamomis atliekomis 2016 metais sumažintas nuo planuoto 21,72 euro iki 3 eurų už toną. 

„Geri žingsniai yra padaryti – dvi dedamosios dalys jau yra didelis pasiekimas. Beliko konkurso būdu su vežėjais išsiderėti gerą kainą ir galime tikėtis, kad atliekų tvarkymo sistema, jei ir pabrangs, tai labai minimaliai“, – sakė mero pavaduotojas. 

Naujas įkainis įsigalios greitai

2013 m. pasirašytoje eksploatavimo sutartyje, kuomet už pasirengimą įgyvendinti atliekų reformą buvo atsakingi tuo metu miestui vadovavę A. Zuokas ir jo pavaduotojas J. Pinskus, atliekų priėmimo įkainis sutartyje, sudarytoje tarp bendrovės, laimėjusios atliekų deginimo gamyklos (vadinamos MBA įrenginiu) konkursą ir Savivaldybės kontroliuojamos įmonės UAB VAATC, – buvo 139 Lt (be PVM).  

VAATC ir operatoriaus UAB „Energesman“ vadovų pasirašytas susitarimas dėl įkainio sumažinimo įsigalios artimiausiu metu, kai jį patvirtins Operatoriaus visuotinis akcininkų susirinkimas.

Statyba atsiėjo 34,5 mln. eurų

Vilniaus miesto savivaldybei priklauso  74,94 proc.  VAATC, įsteigtos 2001 05 05, akcijų. Kitoms Vilniaus regiono savivaldybėms priklauso: Vilniaus rajono savivaldybei – 7,34 proc.,  kitoms 7-ioms Vilniaus apskrities savivaldybėms – Ukmergės rajono savivaldybei – 4,28 proc., Trakų, Švenčionių, Šalčininkų rajonų savivaldybėms – po 3,05 proc., Elektrėnų savivaldybei – 2,46 proc., Širvintų rajono savivaldybei – 1,83 proc. akcijų. UAB VAATC įgyvendino atliekų deginimo gamyklos –  mechaninio biologinio apdorojimo įrenginio (sutrumpintai vadinamo MBA įrenginiu) statybos projektą.

Gamyklos statybai buvo skirta 34,5 mln. eurų  iš ES struktūrinių fondų lėšų įgyvendinant atliekų tvarkymo reformą pagal ES reikalavimus ir Lietuvos Respublikos Atliekų tvarkymo įstatymą, pagal kurį atliekų surinkimo ir tvarkymo reformą privalo įgyvendinti visos Lietuvos savivaldybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius