2021 04 13

Siūlo įteisinti „skiepadienius“ – kas tai ir kam jų reikia?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime nariai siūlo įteisinti vieną laisvadienį skiepo dieną ar per tris paras po jo. Vadinamasis „skiepadienis“ priklausytų visiems pasiskiepijusiems, nepaisant to, kokią vakciną gavo ir ar pasireiškė kokie nors šalutiniai poveikiai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vakcina nuo COVID-19
Vakcina nuo COVID-19 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas iš projekto iniciatorių Tomas Tomilinas sako, kad tai būtų kartu ir motyvacijos priemonė, ir padėka visiems, sutinkantiems skiepytis. „Laisvos dienos suteikimas yra išbandyta ir pasiteisinusi praktika skatinant visuomenę atlikti tam tikras medicinines procedūras, pavyzdžiui, duoti kraujo. Manome, kad tai teigiamai veiktų ir žmonių motyvaciją skiepytis, mažintų nerimą dėl būtinybės eiti į darbą prastai jaučiantis“ , – kalbėjo Seimo narys.

T.Tomilino manymu, papildomos motyvavimo priemonės šiuo metu yra labai reikalingos. Atlikti tyrimai rodo, kadg skiepytis sutiktų apie 64 proc. Lietuvos gyventojų, visuotiniam imunitetui pasiekti reikia paskiepyti bent 70 proc. suaugusių šalies gyventojų.

„Vakcinavimo tempai vis dar per lėti, kalbama apie trečiąją bangą, ir darosi visiškai akivaizdu, kad vienintelis būdas įveikti šį virusą yra masinė vakcinacija. O tam reikia, kad žmonės neabejotų, neatsisakytų galimybės skiepytis, kai tik ateina jų eilė“ , – sakė jis.

Pagal dabar galiojančią tvarką prastai po skiepo besijaučiantis žmogus gali bendrąja tvarka kreiptis į šeimos gydytoją ir gauti nedarbingumą dėl karščiavimo ar kitų simptomų, tačiau, projekto iniciatyvinės grupės manymu, pradedant masinę vakcinaciją tokia tvarka labai apkrauna šeimos gydytojus, didina biurokratinę naštą sveikatos apsaugos sistemai.

„Net ir nedidelė reakcija į skiepą gali smarkiai sumažinti žmogaus darbingumą: galvos skausmas, šaltkrėtis, silpnumas gal ir nėra labai pavojingi, tačiau tikrai nemalonūs. Norime suteikti žmogui galimybę atidžiau pasirūpinti savimi papildomai neapkraunant gydytojo“ , – sakė Seimo narys T.Tomilinas.

Anot jo, dėl užsitęsusios pandemijos gydytojai ir taip yra apkrauti darbu, tad ši pataisa padėtų ne tik jų pacientams, tačiau ir jiems.

Pasak projekto bendraautoriaus Lino Kukuraičio, tikimasi, kad tokiems pakeitimams neprieštaraus ir darbdaviai. „Pirmosios dvi nedarbingumo dienos vis tiek apmokamos darbdavio sąskaita, tad viena laisva diena gali būti yra netgi optimalesnis variantas“ , – sakė jis.

Pasak Seimo nario, darbdaviai taip pat yra suinteresuoti, kad kuo daugiau kolektyvo narių būtų paskiepyti ir įgytų imunitetą. „Nuolatinis testavimas, darbuotojų saviizoliacija, židiniai įmonėse – visa tai yra didžiulis iššūkis ir kaštai verslui šiuo metu, kai ir taip yra sudėtinga tęsti ar atnaujinti veiklos vykdymą. Esame tikri, kad sąmoningi darbdaviai palaikys šį sprendimą rūpindamiesi darbuotojų, verslo ir visuomenės gerove“ , – kalbėjo L.Kukuraitis.

Siūloma, kad ši laisva diena po skiepo būtų suteikiama tik tuomet, kai šalyje įvestas karantinas arba esant pandeminėms sąlygoms, tai reiškia, kad darbuotojams nepriklausytų laisvadienis po kitų pasirenkamų skiepų, pavyzdžiui, nuo gripo ar erkinio encefalito. LVŽS frakcijos Seime narių manymu, tokia priemonė būtų efektyvi, papildomai nekainuotų valstybei, o darbdavių patiriami kaštai greitai atsipirktų kolektyvui įgijus imunitetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius