Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 05

Siūlo leisti baudas keisti viešaisiais darbais

Teisingumo ministras siūlo vietoje piniginių baudų prasižengėliams skirti viešuosius darbus, o administracinį areštą taikyti tik išimtiniais atvejais.
Darbas
Darbas / BFL nuotr.

Šiuo metu dažnai dalis pažeidėjų – dažniausiai niekur nedirbantys ar neturintys nuosavybės teise turto ir pragyvenimo šaltinio – nesumoka jiems paskirtos piniginės baudos, o pradėjus baudos išieškojimą, nesutinka, kad bauda būtų pakeista viešaisiais darbais. Tokie asmenys verčiau renkasi atlikti administracinį areštą, taip išvengdami mokėti piniginę baudą ar atlikti viešuosius darbus.

Pagal dabar galiojantį teisinį reguliavimą, iš esmės bet kuri piniginė bauda gali būti pakeista administraciniu areštu.

„Turto bei pajamų neturintys asmenys, nenorėdami dirbti, neretai manipuliuoja galimybe keisti baudas, kadangi jie administracinį areštą laiko švelnesne nuobauda nei piniginė bauda ar viešieji darbai. Kartais areštas apskritai asmeniui nėra bausmė, nes areštinėje galima šiltai pabūti ir gauti maisto.

Dėl to valstybė, vietoj to, kad jai būtų atlyginta žala, dar patiria papildomų nuostolių už pažeidėjų išlaikymą areštinėse. Siekiant to išvengti, siūloma uždrausti nuobaudas keisti į administracinį areštą“, – teigia teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Kartu ministras siūlo išplėsti nemokamų viešųjų darbų, kaip alternatyvios administracinės nuobaudos, taikymo pagrindus. Parengtame projekte numatoma, kad teismas, atsižvelgęs į sunkią pažeidėjo materialinę padėtį, jo prašymu visą baudą ar jos dalį galės pakeisti nemokamais viešaisiais darbais.

Pakeisti nesumokėtą piniginės baudos dalį viešaisiais darbais teismo galėtų prašyti ir tie asmenys, kurių materialinė padėtis pasunkėja bemokant baudą. Tiesa, baudos suma turėtų būti ne mažesnė nei 800 lt.




 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius