-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 02

Siūlo leisti nesunkiai prasižengusiems greitai „susitaikyti“ su valstybe

Teisingumo ministras siūlo dėl mažai pavojingų administracinių pažeidimų nepradėti brangiai kainuojančio bylos nagrinėjimo proceso, jei pažeidėjas per dešimt dienų sumokės pusę minimalios baudos už jo padarytą pažeidimą.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Tokią tvarką siūloma taikyti tais atvejais, kai pažeidėjui gresia ne didesnė nei 3000 litų piniginė bauda, jis prasižengia pirmą kartą ir nėra kitų sunkinančių aplinkybių. Tokiam asmeniui pareigūnai surašytų administracinį nurodymą, kurio neįvykdžius per nustatytą laiką administracinio pažeidimo protokolas būtų persiunčiamas teismui arba įgaliotai institucijai nagrinėti įprastu būdu, teigiama pranešime spaudai.

Šiuo metu dauguma administracinių pažeidimų nagrinėjami ta pačia tvarka – skiriamas bylos nagrinėjimo posėdis, paštu išsiunčiami kvietimai į posėdį, jame dalyvauja bylą nagrinėjantis pareigūnas arba teisėjas, atsakomybėn traukiamas asmuo, liudytojai ir t.t. Toks procesas gali užtrukti nuo kelių savaičių iki metų. Siūloma nauja tvarka leistų greičiau išspręsti aiškius ir neginčijamus pažeidimų atvejus, operatyviau ir efektyviau dirbti pareigūnams bei institucijoms, taupyti laiką bei pinigus.

„Pareigūnai galės daugiau laiko skirti sudėtingiems pažeidimams tirti, o teismai – sudėtingoms byloms nagrinėti. Atitinkamai dėl to teismuose mažės ir eilės, o nesudėtingos bylos bus sprendžiamos operatyviau ir paprasčiau. Tai naudinga ir patiems pažeidėjams: laiku sumokėjus baudą pagal administracinį nurodymą, mažiau išlaidų patirs ne tik valstybė, bet ir pats asmuo. Ši tvarka būtų tarsi valstybės pasiūlymas pažeidėjui „susitaikyti“, greitai ir be ginčo sumokėjus dalį baudos pripažinti savo kaltę. Tai leistų ir taupyti, ir gerokai sumažinti institucijų darbo krūvius“, – sako teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Kartu su šiais pakeitimais siūloma panaikinti šiuo metu galiojančią pareigūnų teisę nesurašinėti administracinio teisės pažeidimo protokolo ir imti baudą vietoje, kartu disponuojant grynaisiais pinigais. Taip būtų pašalinama galimybė neteisėtai susitarti skiriant nuobaudą pažeidimo vietoje. Visais atvejais pareigūnas privalės surašyti protokolą ir, jei tam nėra kliūčių, administracinį nurodymą, kuriame būtų pasiūlymas sumokėti konkretaus dydžio piniginę baudą.

Šiems pakeitimams įtvirtinti teisingumo ministro sudaryta darbo grupė parengė Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimo projektą. Šiuo metu projektas pateiktas visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms derinti. Patikslintas po pastabų jis bus teikiamas Vyriausybei svarstyti, vėliau jam turės pritarti ir Seimas. Išsamiau su projektu galima susipažinti Seimo teisės aktų projektų duomenų bazėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius