Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 21

Siūlo nenuvertinti ūmėdžių: kai kurios skanesnės už voveraites

„Apmaudu, kai žmonės sako – buvau miške, grybų nėra, vien ūmėdės“, – sako Mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtos skyriaus vedėjas Almantas Kulbis. Pasak gamtininko, ūmėdės yra puikūs grybai ir Lietuvoje, manoma, auga apie 80 iš 300 pasaulyje aptinkamų rūšių.
Ūmėdė garduolė
Ūmėdė garduolė / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Ūmėdė Grybai

„Ūmėdes labai sunku atskirti. Nors jos atrodo įvairiaspalviai linksmi grybai, spalvos nuo baltos iki žalsvos, melsvos, violetinės, raudonos, tačiau ūmėdės skiriamos ne pagal spalvą. Kartais gali būti labai panašios spalvos, bet skirtingų rūšių ūmėdžių. Todėl grybų specialistai mikologai turi savo metodus ūmėdžių rūšims atskirti“, – paaiškino A.Kulbis.

Pašnekovo teigimu, ūmėdės yra vertingi grybai, tačiau grybautojai jas renka rečiau manydami, kad šie grybai greitai kirmija.

„Jos yra mėgstamos vabzdžių, kurie grybuose padeda kiaušinėlius, ir ten vystosi lervos. Tačiau kartais galima prieiti didelį plotą šių grybų, jų prisirinkti ir kepti su sviestu“, – LRT TELEVIZIJOJE kalbėjo A.Kulbis.

Gamtininkas išskiria ūmėdę garduolę, kuri savo skoniu lenkia ir voveraites.

Tačiau didžiausias ūmėdžių trūkumas – jų trapumas, tad jas sunku transportuoti ir jos yra tinkamiausios asmeniniam naudojimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius