-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 21

Siūloma didinti karių ir kariuomenės statutinių valstybės tarnautojų ribinį skaičių

Per ateinančius šešerius metus siūloma didinti karių ir Lietuvos kariuomenės statutinių valstybės tarnautojų ribinį skaičių.
Pratybų akimirka
Siūloma didinti karių ir kariuomenės statutinių valstybės tarnautojų ribinį skaičių. / Alfredo Pliadžio nuotr.
Temos: 1 Kariuomenė

Profesionalių karių, bazinių mokymų, karių savanorių turėtų daugėti, o generolų ir admirolų skaičius turėtų nesikeisti, rašo „Kauno diena“.

Tai numatyta Vyriausybei ir Seimui teikiamame principinės kariuomenės struktūros 2013 metais įstatyme. Netrukus dėl to žodį tars Vyriausybė, o galutinį tašką rudenį dės Seimas.

Principinė kariuomenės struktūra, karių skaičius specialiu įstatymu nustatomas kasmet. Pagal Krašto apsaugos ministerijos (KAM) teikiamą įstatymo projektą principinė kariuomenės struktūra ir karinių vienetų skaičius kitąmet turėtų išlikti toks pat.

Beje, Lietuvos kariuomenės struktūra, kaip teigiama įstatymo projekte, nesikeis ir ateityje – planuojama, kad tokia pati išliks ir 2018 metais. Tačiau projekte siūlomi svarbiausi ribinių karių skaičių ir statutinių valstybės tarnautojų ribinio skaičiaus pakeitimai. Tam pritarė ir Valstybės gynimo taryba. Kasmet, kad ir nedaug, karių skaičius turėtų didėti.

Bendrą ribinį krašto apsaugos sistemos karių, profesinės ir privalomosios pradinės karo tarnybos karių, karių savanorių ir kitų aktyviojo rezervo karių, kariūnų skaičių kitąmet siūloma nustatyti kiek didesnį nei šiemet: mažiausiai – 14 tūkst. 130, daugiausia – 16 tūkst. 945.

Iki 2018 metų šis skaičius turėtų išaugti. Numatyta, kad tuomet bendras ribinis krašto apsaugos sistemos karių skaičius sieks nuo 18 tūkst. 770 iki 20 tūkst. 350.

Generolų ir admirolų – aukščiausio rango pareigybių skaičius – turėtų nedidėti ir išlikti toks pat. Kitąmet jis sieks 9. Pulkininkų ir jūrų kapitonų skaičius taip pat nepasikeis. Jų liks, kaip nurodoma, 30. Mažinamas pulkininkų leitenantų ir komandorų skaičius – nuo 127 iki 125. Mažėja majorų ir komandorų leitenantų skaičius – nuo 375 iki 370.

Kitąmet tęsis baziniai kariniai mokymai. Juose, kaip planuojama, dalyvaus nuo 700 iki 1000 žmonių. Bus vykdomi ir jaunesniųjų karininkų vadų mokymai – čia rengiamasi apmokyti nuo 350 iki 410 žmonių. Didėja ir ribinis privalomosios karo tarnybos narių skaičius. Jų gali būti nuo 1050 iki 1410.

Šiemet šis skaičius buvo nustatytas nuo 900 iki 1280. Pagal KAM parengtą įstatymo projektą 2018 metais šis skaičius šiek tiek išaugs. Didinant eilinių karių skaičių, profesinės karo tarnybos karių ribinis skaičius 2013 metais, palyginti su 2012-aisiais, nekinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius