-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 04 14

Siūloma įvesti suminę darbo laiko apskaitą, lengviau atleisti darbuotojus

Vyriausybė, siekdama liberalizuoti darbo santykius, siūlo įvesti suminę darbo laiko apskaitą bei leisti darbdaviui jo valia atleisti darbuotoją, jam išmokant didesnę kompensaciją, liberalizuoti streikų skelbimo sąlygas.
Darbo vieta
Darbo vieta / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Darbo lankstumo klausimus trečiadienį premjeras Andrius Kubilius Vyriausybėje aptarė su Nacionalinį susitarimą pasirašiusiais socialiniais partneriais.

„Man atrodo, kad artėjame prie labai konstruktyvių sprendimų, kurie yra labai svarbūs rūpinantis geresnėmis galimybėmis kurti darbo vietas, ir tai susiję su darbo santykiais“, – trečiadienį po susitikimo su socialiniais partneriais žurnalistams sakė A.Kubilius.

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis teigė, jog Darbo kodekse siūloma įvesti suminę darbo laiko apskaitą – ne daugiau kaip 48 darbo valandų per savaitę su viršvalandžiais, tačiau darbo diena negalėtų būti ilgesnė kaip 12 valandų.Artėjame prie labai konstruktyvių sprendimų, kurie yra labai svarbūs rūpinantis geresnėmis galimybėmis kurti darbo vietas.

„Tai reiškia, kad vieną dieną priklausomai nuo gamybos proceso darbas vyktų 6 valandas, kitą dieną – 8. Ši nuolaida yra padaryta. Visi sutarė, kad tai yra svarbu“, – sakė D.Matulionis. Pasak kanclerio, taip pat numatoma sudaryti galimybę darbuotoją atleisti darbdavio valia, tačiau būtų draudžiamas diskriminacinis atleidimas.

„Kitaip tariant, žmogus gali būti atleistas ir rytoj, bet jam turi būti mokama dviguba išeitinė (kompensacija – BNS)“, – kalbėjo D.Matulionis.

„Mes manome, kad dviguba išeitinė kompensacija sunkmečiu yra pakankama kompensacija atleidimo atveju. Darbdavys darbuotoją gali atleisti be didelių problemų“, – teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Anot D.Matulionio, taip pat ketinama liberalizuoti streikų skelbimo sąlygas, tačiau, pasak A.Černiausko, tam šiuo metu priešinasi darbdaviai.Siūloma nustatyti viršvalandžius darbdavio ir darbuotojo susitarimu, ribojant maksimalius viršvalandžius.

Tarp Darbo kodekso pataisų taip pat siūloma nustatyti viršvalandžius darbdavio ir darbuotojo susitarimu, ribojant maksimalius viršvalandžius: per dieną – daugiau kaip 4 valandas, per metus – 120 valandų.

Be to, laikinai – dviejiems metams – bet kokioms pareigoms siūloma leisti sudaryti terminuotąsias darbo sutartis, tačiau tik naujoms darbo vietoms.

Pasak D.Matulionio, šie Darbo kodekso pakeitimai galėtų būti priimti per Seimo pavasario sesiją. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius