Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 02

Siūloma kurti vyriausybinį Žvalgybos komitetą, kuri teiktų užduotis specialiosioms tarnyboms

Specialiųjų tarnybų, tarp jų ir Valstybės saugumo departamento (VSD), kontrolę sustiprintų vyriausybinio Žvalgybos komiteto bei žemesnio rango – Žvalgybos ir saugumo inspektoriaus tarnybos – įkūrimas.
A.Anušauskas: „Jėgos panaudojimas buvo adekvatus situacijai“.
A.Anušauskas. / Gedimino Gasiulio/Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Tai numatančias įstatymo pataisas šiuo metu rengia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas konservatorius Arvydas Anušauskas.

Pirmadienį per spaudos konferenciją A.Anušauskas pranešė, kad Žvalgybos komiteto sukūrimas leistų Vyriausybei labiau kontroliuoti VSD ir kitų specialiųjų tarnybų darbą.

Anot jo, Žvalgybos komitetą galėtų sudaryti tam tikrų sričių ministrai, pavyzdžiui, krašto apsaugos, vidaus reikalų, bei premjeras. „Jis (komitetas – BNS) turėtų galimybę formuoti užduotis ir VSD, ir kitoms specialiosioms tarnyboms. Ir per patarėjų instituciją vykdytų užduočių atlikimo kontrolę“, – kalbėjo A.Anušauskas.

Jo teigimu, tokį komitetą kurti leidžia dabar galiojantis Vyriausybės įstatymas.

NSGK pirmininkas sakė, kad specialiųjų tarnybų kontrolę taip pat sustiprintų Žvalgybos ir saugumo inspektoriaus tarnybos įkūrimas.

Jo tvirtinimu, tai būtų nedidelė tarnyba. „Tų inspektorių be nedidelio personalo turi būti tik trys, rotuojami, skiriami prezidento, Seimo ir Vyriausybės, – pirmadienį pasakojo A.Anušauskas. – Jie atliktų specialiųjų tarnybų veiklos patikrinimą, kilus abejonių dėl jų veiklos pagrįstumo, teisėtumo.“

Pasak parlamentaro, inspektoriai turėtų galimybę susipažinti su operatyvine medžiaga, tačiau ji nebepatektų ant politikų stalo.

„Politikai jokių pokalbių išklotinių, jokios operatyvinės medžiagos neturi matyti, jie gautų jau suformuluotas išvadas“, – tvirtino A.Anušauskas.

Jis pripažino, kad kol kas tai asmeniniai siūlymai, tačiau jie jau „su kai kuo derinti“.

Minėtus pakeitimus numatančias įstatymų pataisas NSGK pirmininkas teigė ketinantis teikti kovą prasidėsiančioje Seimo pavasario sesijoje.

Pasak konservatoriaus, dabartinė specialiųjų tarnybų kontrolė yra nepakankama, nes ji – virtuali. „Gaunamos ataskaitos, jos įvertinamos ir viskas tuo baigiasi. Kontrolė turi būti nuolatinė ir ne tik iš Seimo pusės. Net tik ataskaitų pavidalu, bet išsamesnė“, – sakė A.Anušauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius