Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 19 /16:07

Siūloma leisti be teismo paimti vaikus iš šeimų tik trumpam ir tik kylant pavojui gyvybei, smurto sąvoką siaurinti

Seime trečiadienį išsamiai aptarti įstatymų projektai, kuriais siūloma uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes, reglamentuoti vaikų iš šeimos paėmimą be vaikų teisių gynimo tarnybų dalyvavimo. Dauguma klausymuose dalyvavusių specialistų aiškino, kad „tvarkietės“ Onos Valiukevičiūtės įregistruotos pataisos, kuriomis uždraudžiamas bet koks psichologinis ar fizinis smurtas prieš vaikus, yra pernelyg neaiškus.
Sutepta lėlė
Sutepta lėlė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba bei Vaiko teisių kontrolieriaus tarnyba, Teisės institutas, Mokinių parlamentas, įvairios tėvų asociacijos teigė, kad smurto sąvoka šiose pataisose yra per plati, suteikiama per daug laisvės interpretacijoms.  

Taip pat šios organizacijos reiškė nepasitenkinimą socialdemokratės Rimantės Šalaševičiūtės teiktomis pataisomis, pagal kurias policijai skubiais atvejais vaikus iš šeimos paimti būtų leista be vaikų teisių gynėjų tarnybų dalyvavimo.
Dauguma klausymų dalyvių teigė, kad Seimas turėtų atidžiau svarstyti ne šias, o liberalų Remigijaus Šimašiaus ir Dalios Kuodytės siūlomas pataisas.

Jose smurto prieš vaikus sąvoka derinama su Smurto artimoje aplinkoje įstatyme numatyta smurto sąvoka. Numatoma, kad smurtas prieš vaiką yra veikimu ar neveikimu vaikui daromas tyčinis fizinis, seksualinis, psichologinis, emocinis poveikis, dėl kurio kyla pavojus vaiko gyvybei ar sveikatai arba vaikas patiria fizinę, seksualinę, psichologinę ar emocinę žalą, taip pat fizinės bausmės.

„Tuo tarpu dabartinė sąvoka sudaro galimybes piktnaudžiauti“, – įsitikinęs R.Šimašius.

O.Valiukevičiūtės siūlymu smurtas prieš vaiką turėtų būti apibrėžtas kaip visas seksualinės, fizinės, psichologinės ir emocinės prievartos, vaiko žeminimo ir išnaudojimo, vaiko priežiūros stokos arba aplaidumo formos, sukeliančios pavojų gyvybei, faktinę ar potencialią žalą vaiko sveikatai, išlikimui, vystymuisi ar orumui, taip pat fizines bausmes.

Be to, liberalai siūlo, kad vaiko teisių gynimo tarnybos prieš paimdamos vaiką iš šeimos privalėtų  dirbti su šeima, mokyti ją atsakingos tėvystės, o jei nutariama vaikus paimti, dirbama, kad vaikas galėtų būti sugrąžintas.

„Pasiūlyme aiškiai nurodoma, kaip tai daryti“, – teigė liberalas.

Vaikas galėtų būti trumpam paimamas iš šeimos iškart tik tuomet, jei kyla pavojus jo gyvybei. Kitais atvejais, vaiko paėmimą, pagal liberalų siūlymą, lemtų tik teismai.

Siūlo apkaltą

Liberalų pataisoms paramą išreiškė beveik visos suinteresuotos pusės – vaiko teisių gynėjai, tėvų asociacijos, išskyrus socialiniame tinkle „Facebook“ susibūrusius tėvus, atstovaujamus Mildos Bartašiūnaitės.

Ši Seimo surengtuose klausymuose pareiškė, kad visas tarptautinių organizacijų padiktuotas įstatymo pataisas reikia atmesti, o R.Šalaševičiūtei ir O.Valiukevičiūtei pasiūlė inicijuoti apkaltą už antivalstybišką veikla, nukreiptą prieš svarbiausią valstybingumo pamatą – šeimą.

Pasak M.Bartašiūnaitės, priėmus šias įstatymo pataisas, šeimos sulauks vaikų teisių gynėjų dėmesio dėl tokių smulkių dalykų, kaip blogas vaiko kvapas, netinkami orui rūbeliai ar menka mėlynė.

Kita grupės atstovė Daiva Gobienė aiškino, kad į tokias smulkmenas reaguoti Sveikatos apsaugos ministerijos pavedimu jau rekomenduota vaikų odontologams.

Seimo nariai įpareigojo Vaiko teisėmis besirūpinančias tarnybas pasidomėti, ar šių moterų žodžiuose yra bent krislas tiesos.

Reiktų daugiau lėšų

Seimo narė R.Šalaševičiūtė pripažįsta, kad griežtinant vaikų priežiūrą reglamentuojančius įstatymus, reikėtų numatyti papildomų lėšų policijai.

Neseniai Vilkaviškyje reikėjo sodinti į vieną mašiną girtą tėvą smurtavusį, jo girtą draugą ir tris vaikus, kuriuos reikėjo apsaugoti, - teigė R.Šalaševičiūtė.

Pasak jos, šiuo metu įvyksta daug skaudžių atvejų, kai vaikus dėl jiems kylančios grėsmės turi priglausti policija, tačiau ji neturi vaikams tinkamų sąlygų – ne tik specialių kėdučių vaikams vežti, bet ir higienos priemonių, automobilių.

„Pavyzdžiui, neseniai Vilkaviškyje reikėjo sodinti į vieną mašiną girtą tėvą smurtavusį, jo girtą draugą ir tris vaikus, kuriuos reikėjo apsaugoti. To neturi būti. Vilkaviškis turi vieną mašiną. Reikėtų galvoti, kaip tai spręsti.  Tikėjomės, kad Vyriausybės išvadoje bus paskaičiuota, kiek papildomai pinigų reikės policijai, tačiau to nėra. Tuo tarpu, kur vaikus nuvežti, jau yra suderinta. Jokių papildomų išlaidų čia nereikia“, – teigė R.Šalaševičiūtė.

Policijos departamento atstovė savo ruožtu teigė, kad ne automobilių trūkumas yra esminis.

Pasak jos, policijos pareigūnai, besirūpindami paimtais vaikais negalėtų atlikti savo svarbiausių funkcijų – reaguoti į iškvietimus. Be to, policininkai neturi edukologinio išsilavinimo, psichologijos žinių, kad tinkamai bendrautų su įskaudintais, sužeistais vaikais.

„Čia tas pats kaip kaimo felčerį apmokyti greitai daryti chirurgines operacijas“, – teigė Policijos departamento atstovė.

Policija vaikų neatiminės

Savo ruožtu Policijos departamento atstovė diskusijoje pareiškė, kad M.Bartašiūnaitės nuogąstavimai esą vaikai bus masiškai imami iš šeimų ir kone pardavinėjami yra absoliučiai nepagrįsti.

„Policija vaikų iš šeimos niekada neims, išskyrus tuos vienintelius atvejus, kuriuos galiu apibūdinti. Vaiko teisių tarnybos paima apie 2 tūkst. vaikų per metus, o policija pernai paėmė 195 vaikus. Jiems buvo reikalinga suteikti būtinąją pagalbą, pavyzdžiui, smurto namuose atveju, kai mama atsiduria ligoninėje, o tėtis areštinėje. Tada policija paima vaikus, negalvodama, kad neturi specialios kėdutės, kad tuo pačiu automobiliu buvo vežti atvira tuberkuliozės forma sergantys asmenys. Čia eina kalba apie vaikų gyvybę“, – teigė Policijos departamento atstovė.

Diskusijoje dalyvavęs Vyskupų konferencijos atstovas Vygantas Malinauskas atkreipė dėmesį, kad svarbu yra atkreipti dėmesį ir į vaikų smurtą prieš tėvus, kad tai nebūtų tik sprendimas, kuris įteisintų tokią prievartą.

Be to, jis pažymėjo, kad įstatymų projektuose yra palikta per daug laisvės interpretacijoms, dėl kurių gali būti pažeistos ir vaikų, ir šeimų teisės.

Primename, kad Seimas po pateikimo yra pritaręs O.Valiukevičiūtės ir R.Šalaševičiūtės pateiktoms įstatymų pataisoms ir jos bus svarstomas toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius