Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 11

Siūloma leisti stabdyti teisėjų įgaliojimus, kai iškeliama drausmės byla

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo leisti sustabdyti teisėjo, kuriam iškelta drausmės byla, įgaliojimus, mažinti Teisėjų tarybos narių skaičių, didinti šios tarybos vaidmenį formuojant teisėjų korpusą.
Prezidentė priėmė teisėjų priesaikas
Teisėjas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Taip pat siūloma įtvirtinti pakaitinio teisėjo institutą – dvejiems metams į laikinai laisvas apylinkės teismo teisėjo pareigas galėtų būti skiriamas reikalavimus atitinkantis asmuo. Tai būtų aktualu teisėjams išėjus, pavyzdžiui, vaiko priežiūros atostogų.

„Galima tam tikra analogija su pakaitinio valstybės tarnautojo pozicija. Teisėjas nėra valstybės tarnautojas, bet čia yra tam tikra analogija“, – BNS sakė prezidentės vyriausiojo patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Svetikaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Svetikaitė

Pasak jos, pakaitinio teisėjo institutas užtikrintų spartesnį bylų nagrinėjimą ir tolygų teisėjų darbo krūvį, nes dabar teisėjui išėjus ilgalaikių atostogų, jam tenkantis bylų krūvis yra paskirstomas kitiems to teismo teisėjams ir bendri bylų nagrinėjimo terminai lėtėja.

Šalies vadovė tikisi, kad jos Seimui teikiamos Teismų įstatymo pataisos taip pat prisidės prie aukštos kvalifikacijos ir nepriekaištingos reputacijos teisėjų korpuso formavimo bei padidins teisėjų atrankos procedūrų skaidrumą, sakoma prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Siūlomais pakeitimais, be kita ko, siekiama pašalinti teisės spragą, numatant galimybę tam tikrais atvejais sustabdyti teisėjo, kuriam iškelta drausmės byla, įgaliojimus. Dabar įstatymai neleidžia laikinai sustabdyti teisėjo įgaliojimų iškėlus jam drausmės bylą, net jeigu teisėjo veiksmai, dėl kurių jam iškeliama drausmės byla, yra nesuderinami profesine prasme su teisėjo darbu.

„Tai nebūtų daroma visais atvejais, kai iškeliama drausmės byla, tai būtų naudojama, kai akivaizdu, kad teisėjas, kuriam iškelta drausmės byla, dėl iškilusių faktų pobūdžio negali eiti pareigų“, – aiškino R.Svetikaitė.

Įstatymo pataisomis taip pat siūloma didinti pagrindinės teisėjų savivaldos institucijos – Teisėjų tarybos – vaidmenį formuojant teisėjų korpusą. Numatoma, kad tris narius teisėjus į Pretendentų į teisėjus atrankos komisiją skirtų Teisėjų taryba, o likusius keturis narius visuomenės atstovus – prezidentas. Pagal jau dešimtmetį galiojantį teisinį reguliavimą šią komisiją formuoja šalies vadovas.

„Tai sustiprins teismų sistemos savarankiškumą, nepriklausomumą bei padidins pačių teisėjų atsakomybę (...). Suteikti daugiau galių teisėjų savivaldai rekomenduoja ir Europos Tarybos valstybių prieš korupciją grupė“, – aiškina Prezidentūra.

Siekiant tobulinti Teisėjų tarybos veiklos efektyvumą, taip pat siūloma mažinti jos narių skaičių iki 17. Šiuo metu Teisėjų taryba turi 23 narius – tai yra vienas didžiausių skaičių lyginant su Europoje veikiančiomis atitinkamomis teismų savivaldos institucijomis.

Be to, siūloma įvesti asmens kompetencijų vertinimo modelį, kuriuo bus nustatomas asmens tinkamumas teisėjo pareigoms ir sprendžiamas teisėjų karjeros klausimas. Taip pat numatoma įtvirtinti pretendentų į teisėjus egzamino galiojimo laiką – 5 metus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Temidė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Temidė

„Ši nuostata padės užtikrinti tik aukštos kvalifikacijos teisėjų korpuso formavimą, nes su laiku pretendento įgytos žinios užsimiršta, pasensta ir gali neatitikti teisinės aplinkos realijų“, – sakoma prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Pataisų rengimą inicijavo Teisėjų taryba. Joms parengti buvo sudaryta darbo grupė iš teismų sistemos, įstatymų leidžiamosios ir vykdomosios valdžių deleguotų atstovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius