Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 12 13 /15:49

Siūloma plėsti išmokas už patirtus smurtinius nusikaltimus

Vyriausybė teikia pataisas, pagal kurias dėl išmokų už patirtus smurtinius nusikaltimus galėtų kreiptis daugiau asmenų.
Ginkluotas peiliu,
Ginkluotas peiliu / 123rf.com nuotr.

Teisingumo ministerija siūlo, kad asmenys gautų valstybės išmokas iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo ir tais atvejais, jeigu nusikaltimą padarė nepakaltinamas, ribotai pakaltinamas asmuo arba asmuo, kuriam po nusikalstamos veikos padarymo sutriko psichika ir dėl to jis negali suvokti savo veiksmų esmės.

„Iki šiol valstybė nekompensuoja žalos nukentėjusiesiems nuo smurtinių nusikaltimų, jeigu juos padaro nepakaltinami asmenys. Kaip rodo statistika, kasmet nepakaltinami asmenys nužudo po 4, 5 žmones ir padaro po 30–40 kitų smurtinių nusikaltimų. Siūlome, kad ir tokiais atvejais nukentėjusieji gautų finansinę valstybės paramą“, – sako teisingumo ministrė Milda Vainiutė.

Vyriausybė taip pat pavedė Teisingumo ministerijai iki balandžio įvertinti galimybę valstybei kompensuoti žalą dėl visų smurtinių tyčinių nusikaltimų formų – taip būtų atsižvelgta į Europos Sąjungos Teisingumo Teismo pernai priimtą sprendimą. Tačiau ministrė posėdyje pabrėžė, kad tokiam išplėtimui reikėtų „labai didelių lėšų“.

Įstatymo projekte taip pat siūloma, kad išmokama kompensacija nebūtų mažinama skiriamų pašalpų ar išmokų (laidojimo, laikino nedarbingumo pašalpos ir kt.) suma, nes tai nėra žalos atlyginimas. Pavyzdžiui, jeigu šiandien nukentėjusiajam, kurio artimasis buvo nužudytas, priklauso 3 tūkst. eurų išmoka, iš šios sumos būtų atimama 304 eurų dydžio laidojimo pašalpa.

Be kita ko, naujoje įstatymo projekto redakcijoje numatyta, kad prašymas kompensuoti smurtiniu nusikaltimu padarytą žalą turi būti pateiktas ne vėliau kaip per 5 metus nuo teismo sprendimo, kuriuo buvo priteista žala, įsiteisėjimo. Šiuo metu įstatyme nustatytas 10 metų terminas.

Taip pat numatoma, kad priimtiems sprendimams dėl smurtiniu nusikaltimu padarytos žalos kompensavimo būtų suteiktas vykdomojo dokumento statusas. Tai reiškia, kad sumos iš nuteistųjų bus išieškomos be teismo sprendimo, aiškina Teisingumo ministerija.

Nukentėjusiesiems išmokamos sumos pataisomis nekeičiamos.

Didžiausia turtinė žala, išmokama iš minėto fondo tyčinių nužudymų bylose, siekia 3,8 tūkst. eurų, neturtinė žala – 4,56 tūkst. eurų.

Nukentėjusiems dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo ar dėl smurtinio nusikaltimo prieš nepilnametį asmenį didžiausia turtinė žala siekia 3,04 tūkst. eurų, neturtinė – 3,8 tūkst. eurų. Jei padarytas kitas smurtinis nusikaltimas, didžiausias turtinės žalos dydis gali būti 2,28 tūkst. eurų, neturtinės žalos – 3,04 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius