-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 04 12

Siūloma stabdyti teisėjo įgaliojimus, jei laukiama Teisėjų tarybos patarimo dėl jo atleidimo

Seime įregistruotos Teismų įstatymo pataisos, kad būtų stabdomi teisėjo įgaliojimai, jei į Teisėjų tarybą kreiptasi patarimo dėl jo atleidimo pažeminus teisėjo vardą.
Teismo nuosprendis
Teismo nuosprendis / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Teisėjų taryba

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto Stasio Šedbaro teikiamu projektu numatyta, jog prezidentui priėmus dekretą kreiptis į Teisėjų tarybą dėl patarimo atleisti ar teikti atleisti teisėją iš pareigų dėl teisėjo vardo pažeminimo, teisėjo įgaliojimai sustabdomi iki sprendimo dėl teisėjo atleidimo iš pareigų priėmimo. Tokį pataisos siūlymą penktadienį kreipimesi prezidentei, Teisingumo ministerijai bei iesės ir teisėtvarkos komitetui pateikė Teisėjų taryba.

Teisėjų tarybai patarus neatleisti ar neteikti atleisti, arba prezidentui nusprendus neatleisti ar neteikti atleisti teisėjo, taip pat Seimui nepritarus atleisti ar neatleidus teisėjo iš pareigų, teisėjo įgaliojimai būtų atnaujinami ir jam sumokamas atlyginimas už įgaliojimų sustabdymo laiką.

Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą teisėjas, dėl kurio atleidimo pažeminus teisėjo vardą kreiptasi, kol sprendžiamas klausimas dėl jo atleidimo, toliau vykdo teisėjo funkcijas.

S.Šedbaras aiškinamajame rašte teigia, jog siūlomos nuostatos pakels visuomenės pasitikėjimą teismais, nes būtų užkirstas kelias susidaryti prielaidoms teisingumą vykdyti asmeniui, kurio galėjimu būti teisėju pagrįstai suabejota.

Taip pat tuo pačiu projektu siūlom išplėsti asmenų, turinčių teisę be egzamino ir atrankos tapti bet kurio Lietuvos teismo teisėju, sąrašą, tokią teisę ir teisę tapti šalia buvusio Konstitucinio Teismo ir Aukščiausiojo Teismo teisėjų suteikiant ir kadenciją baigusiam Europos Sąjungos Teisingumo Teismo ir Bendrojo Teismo, Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius