Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 11

Siūloma supaprastinti civilinės būklės dokumentų pripažinimą

Teisingumo ministerija parengė Konvencijos ratifikavimo įstatymo projektą, kuris leistų supaprastinti civilinės būklės aktų pripažinimą, kai šie pateikiami užsienio valstybėse ar yra gauti iš jų Lietuvoje. Panaikinus keletą savaičių trunkančią dokumentų vertimo ir legalizavimo procedūrą, gerokai sumažėtų administracinė našta piliečiams.
Remigijus Šimašius – teisingumo ministras
Remigijus Šimašius – teisingumo ministras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Šiuo metu Lietuvos civilinės metrikacijos įstaigų išduoti civilinės būklės aktų (pvz. gimimo, santuokos, mirties) įregistravimo liudijimai ar įrašų nuorašai, kurie pateikiami užsienio valstybėse, turi būti legalizuoti arba patvirtinti pažyma Apostille, jei mūsų šalies tarptautinės sutartys ar Europos Sąjungos teisės aktai nenustato kitaip. Prieš pateikiant šiuos dokumentus, jie turi būti išversti į atitinkamą užsienio kalbą ir specialia pažyma patvirtinti Užsienio reikalų ministerijos konsulinių pareigūnų. Lietuvai tapus 1976 m. Konvencijos „Dėl išrašų iš civilinės būklės aktų įrašų išdavimo įvairiomis kalbomis“ dalyve, išrašai būtų išduodami pagal patvirtintas formas ir be jokių papildomų formalumų priimami kiekvienos valstybės, Konvencijos dalyvės, teritorijoje. Tokie išrašai turėtų tokią pat teisinę galią, kaip ir išduoti pagal valstybės nacionalinę teisę, praneša Teisingumo ministerija.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, tokia tvarka iš esmės palengvintų civilinės būklės aktų įrašų pateikimo procedūrą prie Konvencijos prisijungusiose valstybėse bei gerokai sumažintų administracinę naštą piliečiams. „Tokių dokumentų pateikiama labai daug, o formalios jų sutvarkymo procedūros užtrunka iki keleto savaičių, be to sudaro papildomų išlaidų verčiant ir legalizuojant dokumentus. Supaprastinus šią tvarką būtų taupomas ne tik žmonių laikas ir pinigai, bet ir gerokai sumažinta viešojo administravimo biurokratija“, – sako R. Šimašius.

Šiuo metu Konvencijos dalyvėmis yra 20 valstybių – Austrija, Belgija, Bosnija ir Hercegovina, Graikija, Italija, Ispanija, Juodkalnija, Kroatija, Lenkija, Liuksemburgas, Makedonija, Moldova, Nyderlandai, Portugalija, Prancūzija, Serbija, Slovėnija, Šveicarija, Turkija ir Vokietija. Šių valstybių kompetentingų institucijų išduoti išrašai Lietuvoje taip pat būtų priimami be jokių papildomų formalumų.

Artimiausiu metu bus sprendžiama, kaip supaprastinti dokumentų legalizavimo procedūrą ir su kitomis šalimis, plėsti dokumentų, kurių pripažinimui nereikėtų papildomų formalumų, apimtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius