Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 04 09

Siūloma teistiems asmenims apriboti galimybes dirbti su vaikais

Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė siūlo, kad už tyčinius apysunkius, sunkius ir labai sunkius nusikaltimus teistiems asmenims būtų apribota teisė dirbti su vaikais.
Seimo posėdžių salė
Seimo posėdžių salė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiuo metu vaiką iš tėvų ar kitų teisėtų atstovų gali paimti tik savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyrius (vienas arba kartu su policija), tačiau paimant vaiką iš šeimos ar kitų teisėtų atstovų neretai kyla šių nuostatų įgyvendinimo problemų, labai dažnai keliamas vaiko paėmimo iš šeimos teisėtumo ir pagrįstumo klausimas“, – pranešime teigia Seimo narė R.Šalaševičiūtė

Teikiamomis pataisomis siekiama nustatyti, kad paėmus vaiką iš šeimos ne vėliau kaip per 3 darbo dienas turi būti kreipiamasi į teismą dėl leidimo nustatyti vaikui laikinąją globą (rūpybą). Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, tokiu būdu teismas revizuos vaiko atskyrimo nuo tėvų teisėtumą ir pagrįstumą, sumažės piktnaudžiavimo ar aplaidumo paimant vaiką iš tėvų ar kitų teisėtų atstovų tikimybė.

Projektais numatoma įtvirtinti policijos pareigūno teisę nustatytais atvejais paimti vaiką iš tėvų ar kitų įstatyminių atstovų nedalyvaujant vaiko teisių apsaugos specialistams. 

Naujomis nuostatomis taip pat planuojama įtvirtinti, kad už tyčinius apysunkius, sunkius ir labai sunkius nusikaltimus teistiems asmenims, visam laikui (t.y. nepriklausomai nuo to, ar išnyko teistumas) būtų apribota galimybė dirbti bet kokį darbą, taip pat savanorystės pagrindais, arba verstis bet kokia individualia veikla, kaip nors susijusia su vaikais (vaikų auklėjimu, priežiūra, ugdymu ir kt.). 

Šiuo metu baudžiamojo poveikio priemonė gali būti skiriama tik konkrečiam laikotarpiui, t.y. teisė dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla gali būti atimama tik nuo vienerių iki penkerių metų.

Po pristatymo už teisės aktų pakeitimus balsavo 77 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė 19 parlamentarų. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi Seimo komitetuose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius