Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 14 /2020 10 21

Vyriausybė pritaria prezidento viešųjų pirkimų reformai, bet nori pasilikti lankstumo

Vyriausybė trečiadienį su išlygomis pritarė prezidento Gitano Nausėdos siūlymams labiau centralizuoti viešuosius pirkimus ir supaprastinti nedidelės vertės pirkimus.
Viešųjų pirkimų tarnyba
Viešųjų pirkimų tarnyba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gavęs Ministrų kabineto išvadą, galutinį sprendimą dėl reformos priims Seimas.

Prezidentūra siūlo įtvirtinti 75 centrinių perkančiųjų organizacijų (CPO) tinklą – po vieną kiekvienoje ministerijoje ir savivaldybėje, bei numatyti, kad „CPO LT“ elektroninis katalogas būtų privalomas tik centrinės valdžios institucijoms.

Vyriausybė nori, kad centralizavimo modelis būtų paliktas Ministrų kabineto kompetencijai.

„Prezidento pasiūlymų tikslai sutampa su mūsų formuojama centralizuotų pirkimų politika. Tačiau, atsižvelgiant į proceso sudėtingumą ir siekiant efektyvumo, norima Vyriausybei palikti lankstumą sprendžiant dėl pavaldžių įstaigų viešųjų pirkimų centralizavimo būdo, masto ir centrinių perkančiųjų organizacijų skaičiaus“, – BNS komentavo Vyriausybės išvadą rengusi Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Ji taip pat siūlo maksimaliai plėsti „CPO LT“ e. katalogą ir reikalauti, kad juo naudotųsi visos perkančiosios organizacijos.

G.Nausėda taip pat siūlė nuo 10 tūkst. eurų iki 30 tūkst. eurų padidinti ribą, iki kurios galima vykdyti neskelbiamą mažos vertės pirkimą. Vyriausybė siūlo žemesnę ribą – 15 tūkst. eurų.

Vyriausybė iš esmės taip pat pritarė prezidento siūlymui, kad Viešųjų pirkimų tarnyba ikiteismine tvarka nagrinėtų ginčus, tačiau pasiūlė nustatyti mokesčio dydį, kad šia tvarka nebūtų piktnaudžiaujama.

Prezidentūra teigia, kad didinant centralizuotų viešųjų pirkimų mastą ir skatinant profesionalių CPO tinklo sukūrimą kasmet būtų galima sutaupyti bent pusę milijardo eurų.

Prezidento inicijuotos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos Seimui pristatytos birželį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius