-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 30

Siūlymas drausti fejerverkus Vilniuje uždraustų ir salves per Sausio 13-ąją, ir ugnį „Rammstein“ koncerte

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos komitetai svarsto Triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių pakeitimą, kurie apimtų profesionalių fejerverkų draudimą visame mieste. Tačiau šie apribojimai paveiks ne tik fejerverkų šou, bet ir daugybę kitų renginių. Tarkim, koncertus Vingio parke ar spektaklius su fejerverkais teatruose.
Grupė „Rammstein“
Grupės „Rammstein“ pasirodymo akimirka / Matthias Matthies nuotr.

Kaip rašoma šio sprendimo projekte, Triukšmo prevencijos viešosiose vietose taisyklių 12.1 papunkčiu siūloma uždrausti „naudoti civilinės paskirties pirotechnikos priemones (išskyrus F1 kategorijos fejerverkus) nustatytose tyliosiose viešosiose zonose, tyliosiose gamtos zonose ir arčiau kaip 75 m nuo daugiabučių gyvenamųjų namų, o F4 kategorijos fejerverkus, T2 ar P2 kategorijos civilines pirotechnikos priemones visoje Savivaldybės teritorijoje“.

Bet kas tokių nenusipirks

Švietimo ir kultūros reikalų komiteto posėdyje šį sprendimą pristatęs savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas sakė, kad yra siūlymas visoje savivaldybės teritorijoje uždrausti pačius galingiausius F4 fejerverkus ir taip pat T2 ir P2 pirotechnikos priemones, kurios savo kategorijose yra galingiausios.

„Tai visos tos civilinės pirotechnikos priemonės, kurias gali naudoti tik pirotechnikai, turintys licencijas. Žmonės tų priemonių niekur negali įsigyti, tarkim, kaip aš nuėję į parduotuvę, ir iš tų įmonių, kurios turi licenciją, irgi nusipirkti negali. Tiktai tie, kurie turi licencijas įsigyti tas pirotechnikos priemones ir jas naudoti, ir gali jas naudoti dabar“, – sakė G.Leperskas, patikslindamas, kad draudimas galiotų tik profesionaliems pirotechnikos meistrams.

Tačiau vis dėlto šis draudimas paliestų ne tik tokius renginius kaip rugsėjį tradiciškai Vilniuje vykstanti „Fejerija“, dėl kurios šiemet Vilniaus savivaldybė sulaukė daug kritikos – esą jos anksčiau priimta rezoliucija dėl fejerverkų sostinės renginiuose atsisakymo yra bevertė, jei tokios šventės net ir karo Ukrainoje metu, kai Lietuvoje gausu pabėgėlių ukrainiečių, tebevyksta.

Jeigu atvažiuoja „Rammstein“ į Vingio parką, tai jie duoda ugnies, kaip turi būt, kas yra matę jų koncertus. Tai didelė tikimybė, kad dalies savo šou jie parodyti negalėtų.

Kaip teigia G.Leperskas, šis taisyklių pakeitimas lemtų ribojimus ir viešosiose renginiuose: „Kaip pavyzdys, Sausio 13-osios minėjimas, kai šaudomos salvės, tai jos irgi į tą pačią kategoriją pakliūtų ir jų nebebūtų galima šaudyti.

Taip pat T2 civilinės pirotechnikos priemonės yra vadinamieji teatriniai fejerverkai, tai, kas naudojama scenoje. Kaip pavyzdys – jeigu atvažiuoja „Rammstein“ į Vingio parką, tai jie duoda ugnies, kaip turi būt, kas yra matę jų koncertus. Tai didelė tikimybė, kad dalies savo šou jie parodyti negalėtų.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos minėjimas ir Laisvės premijos įteikimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos minėjimas ir Laisvės premijos įteikimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje

Išimčių nenumatyta ir filmavimams

Jam antrinusi Brigita Pavliukevičiūtė iš Administracinės veiklos skyriaus sakė, kad šie ribojimai galiotų ir filmavimams: „Filmavimo metu dažnai irgi naudojamos tam tikros pirotechnikos priemonės, tai, tarkim, jeigu bandoma imituoti susišaudymą ar šūvį, naudojama tokio pobūdžio technika.“

Į komiteto pirmininko Liutauro Kazlavicko klausimą dėl galimų išimčių, savivaldybės skyriaus atstovai atsakė, kad išlygų išties nėra. Taip pat jie teigė, kad tariamasi dėl platesnės diskusijos su koncertų, kitų pramoginių renginių organizatoriais, kurie galėtų nukentėtų įsigaliojus šiems draudimams. Tačiau ši darbo grupė kol kas nesuburta.

Komiteto narys Tomas Seikalis siūlė šios srities reglamentavimą perduoti Vidaus reikalų ministerijai, kadangi esą problema nėra vienas ar kitas renginys, kurie vyksta retai, o paauglių ar suaugusių žmonių naudojamos sprogstamosios priemonės, petardos, įvairūs fejerverkai, kurios neretai šaudomos po daugiabučių langais, o kartais – ir po praeivių kojomis.

Jis akcentavo, kad reikėtų numatyti ir išimtis, nes Vilnius nėra kurortas, o sostinė, draudimai kenktų ir kino kūrėjams.

Komitetas sprendimo nepriėmė, atidėdamas jį klausimo svarstymą ir prie jo pakartotinai grįžti gavus tarybos pavedimu sudarytos darbo grupės analizės siūlymus bei išvadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius