Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 03 19

Siūlymas neleisti pertvarkyti teisiamos partijos Seimo teisininkams atrodo prieštaraujantis Konstitucijai

Siūlymas neleisti pertvarkyti teisiamos partijos Seimo teisininkams atrodo prieštaraujantis Konstitucijai.
Lietuvos Konstitucija
Lietuvos Konstitucija / BFL/Andriaus Ufarto nuotr.

Politinių partijų įstatymo pataisos projektą vertinęs Seimo kanceliarijos Teisės departamentas teikia išvadą, kad draudimas reorganizuoti baudžiamojon atsakomybėn patrauktą partiją pažeistų asmenų lygybės įstatymui principą.

„Drąsos kelio“ frakcijos narys Vytautas Matulevičius siūlo papildyti Politinių partijų įstatymą, kad „politinė partija, kuri yra patraukta baudžiamojon atsakomybėn, negali būti pertvarkoma, reorganizuojama ar likviduojama jos pačios valia iki įsiteisėja teismo nuosprendis“.

Seimo teisininkai pažymi, kad Konstitucijos 29 straipsnyje yra įtvirtintas asmenų lygybės principas, kuris reikalauja, kad teisėje pagrindinės teisės ir pareigos būtų įtvirtintos visiems vienodai. Teisininkai argumentuoja, kad siūlymas partijoms taikyti griežtesnes poveikio priemones nei kitiems juridiniams asmenims „galimai prieštarauja Konstitucijos 29 straipsnyje įtvirtintam asmenų lygybės principui“.

„Konstitucinis Teismas ne kartą yra pasisakęs, kad konstitucinis visų asmenų lygybės įstatymui principas būtų pažeistas, jeigu tam tikra grupė asmenų, kuriems yra skiriama teisės norma, palyginti su kitais tos pačios normos adresatais, būtų kitaip traktuojama, nors tarp tų grupių nėra tokio pobūdžio ir tokio dydžio skirtumų, kad toks nevienodas traktavimas būtų objektyviai pateisinamas. Manytume, kad tarp politinių partijų ir kitų juridinių asmenų, kurie yra patraukti baudžiamojon atsakomybėn, nėra tokio pobūdžio skirtumų, kurie objektyviai pateisintų skirtingą teisinį reguliavimą, t.y. griežtesnių poveikio priemonių taikymą politinėms partijoms nei kitiems patrauktiems baudžiamojon atsakomybėn juridiniams asmenims“, – rašoma išvadoje.

Darbo partijos bei „Tvarkos ir teisingumo“ tarybos yra pritarusios abiejų partijų jungimuisi. Skelbiama, kad jungiamasis suvažiavimas gali įvykti balandžio pabaigoje.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politine. Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius