-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 23

Šiurpinančio garso įrašo globos įstaigoje pasekmės: darbuotoja be darbo, globotinę išgąsdino policija

Praeitos savaitės pabaigoje dvi Vilniaus globos įstaigas sukrėtė skandalai. Penktadienį viešumoje buvo išplatintas garso įrašas, kuriame girdisi, kaip Vilniaus specialiojo ugdymo centre „Aidas“ mokytojos padėjėja šaukia ant neįgalios globotinės, o savaitgalį – nuotrauka, kurioje matosi giliais pjūviais išmarginta Vilniaus vaikų socialinės globos namuose „Gilė“ gyvenančios 15-metės ranka.
Vilniaus meras R.Šimašius lankosi Vilniaus specialiojo ugdymo centre „Aidas“
Vilniaus specialiojo ugdymo centre „Aidas“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tai, kas nutiko penktadienį Vilniaus specialiojo ugdymo centre „Aidas“, iškilo į viešumą tik todėl, kad „Vilniaus energijos“ operatorė pasielgė išties pilietiškai. Kažkas paskambino į bendrovės skambučių centrą, tačiau nekalbėjo, o operatorė išgirdo riksmus – suaugusi moteris, darbuotoja, šaukė ant vaikišku balsu kalbančios globotinės. Operatorė ne tik nenutraukė pokalbio, jį įrašė, bet ir pranešė policijai bei Vilniaus miesto savivaldybei.

VIDEO: Garso įraše – ant neįgalios mergaitės šaukianti mokytojos padėjėja (N-18)

Darbuotoja atleista

Institucijos šįkart dirbo itin operatyviai. Jau penktadienį apie 18 val. buvo aišku, kas ta šaukusi moteris ir kur viskas vyko. „Nustatyta, kad incidentas vyko savivaldybės specialiojo ugdymo įstaigoje „Aidas“. Įtariama, kad įraše girdėti, kaip mokytojos padėjėja O. P. šaukia ant specialių poreikių turinčio vaiko. Šis vaikas yra Vaikų ir jaunimo pensionato auklėtinis, besimokantis specialiojo ugdymo įstaigoje „Aidas“. Ar prieš vaiką buvo smurtauta, paaiškės vaiką apžiūrėjus gydytojams“, – penktadienio vakarą pranešė Vilniaus miesto savivaldybė.

Klausantis šio įrašo, kraujas stingsta. Vaikas verkia ir atsiprašinėja, bet suaugusi moteris rėkia garsiau, kai kurie garsai skamba taip, lyg vaikas būtų mušamas, nuolat kartojamas žodis „sterva“. „Norėjau paskambinti į „Vilniaus energiją“. Sterva šita suėdė man vieną ar du eurus. Liksi nevalgius, supratai?“ – šaukia moteris, į ką vaikas paklusniai proverksmiais atsako „Taip“. Girdisi, kad į patalpą įeina dar viena moteris, tačiau ginti vaiko neskuba.

Centro direktorė Janė Martinkėnaitė patikino, kad darbuotoja čia jau nebedirba – penktadienį buvo atleista už šiurkštų darbo drausmės pažeidimą, o pirmadienį ji buvo atėjusi, pasirašė dokumentus ir susirinko asmeninius daiktus. Tačiau ką nors paaiškinti ji esą nepanoro.

„Paprašiau, kad aprašytų situaciją, pasiaiškintų, bet atsisakė. Ji dirbo per 15 metų, bet iš pradžių skalbykloje, vėliau priešmokyklinio amžiaus grupėje, o dabar su vyresniais, – teigė direktorė, pripažinusi, kad ir nukentėjusi neįgali mergaitė nieko papasakoti negalėjusi. – Mergaitė nieko nesakė, mes ją aplankėme penktadienį, ji sako „Myliu ir Onutę, labai myliu ir mokytoją“. Ji negali papasakoti, nusiskundimų neturėjo.“

Išgąsdino policija

Paprašiau, kad aprašytų situaciją, pasiaiškintų, bet atsisakė. Ji dirbo per 15 metų, bet iš pradžių skalbykloje, vėliau priešmokyklinio amžiaus grupėje, o dabar su vyresniais, – teigė J.Martinkėnaitė.

Pirmadienį mergaitės įstaigoje nebuvo, anot direktorės, ji sako nenorinti, nes labai išsigando policijos: „Sakė, kad išsigando penktadienį policininkų, dabar nenori niekur eiti, nes bijo, kad jos policija neišvežtų, nes policija apžiūrėjo ją detaliai.“

J.Martinkėnaitė tvirtina, kad kol kas nėra galutinai aišku, kas buvo ta kita moteris, atėjusi į patalpą, bet nesutramdžiusi ant mergaitės šaukusios darbuotojos. Esą ji turinti įtarimų, kuri tai darbuotoja, tačiau ji bent kol kas neprisipažino. Kai tai bus išsiaiškinta, jai irgi gresia nuobauda.

Tačiau centro direktorė dievagojosi, kad tai pirmas kartas jos vadovaujamoje įstaigoje, kai taip pasielgta su vaiku, iki šiol, jos teigimu, jokių skundų nebuvę.

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas tvirtina, kad situacija bus tiriama iš esmės, kadangi protinę negalią turintys asmenys nelabai ir gali pasiskųsti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus meras R.Šimašius lankosi Vilniaus specialiojo ugdymo centre „Aidas“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Janė Martinkėnaitė

Meras: netikiu, kad pirmas kartas

Pirmadienį į specialiojo ugdymo centrą nuvykęs meras Remigijus Šimašius neslėpė, kad gali reikalauti ir įstaigos vadovės atsakomybės, kadangi „po gražiu fasadu vyksta tokie dalykai“. „Akivaizdu, kad atvejis yra visiškai nedovanotinas, ta moteris, kuri rėkė ant vaiko, taikė psichologinį smurtą, ji atleista iš darbo už etikos pažeidimus. Be jokios abejonės, bus tiriama visa įstaigos veikla, atmosfera joje, nes man sunkiai tikėtina istorija, kad -niolika metų viskas gražu, idealu ir nieko nesimato, tai pirmas kartas ir staiga įrašas eteryje. Turbūt bėdų galėjo būti ir daugiau“, – teigė meras.

Man sunkiai tikėtina istorija, kad -niolika metų viskas gražu, idealu ir nieko nesimato, tai pirmas kartas ir staiga įrašas eteryje, – teigė R.Šimašius.

R.Šimašius teigė suprantąs, kad darbas čia yra sunkus, bet esą jeigu kažkas jo negali dirbti, galbūt turėtų tiesiog nebedirbti. Jo manymu, atleista darbuotoja irgi jokiais būdais neturėtų greitu metu įsidarbinti panašioje įstaigoje.

Sunki paauglystė

Socialiniuose tinkluose vėlų šeštadienio vakarą išplito nuotrauka, kurioje matosi merginos ranka, paženklinta giliais pjaustymo randais, ją paskelbė Seimo narys Robertas Šarknickas. Jis parašė: „SOS iš Vilniaus vaikų globos namų „Gilė“. Ima pyktis, kad nepriežiūra vis dar neįteisinta. Ką tik informaciją pateikėme merui R.Šimašiui, jau dirbama.“

Tačiau G.Paluckas tikina, kad ši paauglė išgyvena labai sudėtingą paauglystę, jai teikiama visokeriopa pagalba, tačiau problemos bent kol kas nėra išspręstos. „Vilniaus vaikų socialinės globos namuose „Gilė“ nustatytas incidentas pagal tą medžiagą, kurią socialiniame tinkle paviešino įvairūs politikai ir kiti žinomi žmonės. Tai mūsų globotinė, kuri save, kaip yra nustatyta, žalojo. Neatskleisdamas daugiau asmeninių duomenų galiu tik pasakyti, jog su šia paaugle dirbama jau trejus metus, yra ne vienas smurto atvejis, kai globojama mergaitė smurtavo prieš savo grupės drauges. Yra dirbama tiek su psichologu, tiek su Vaiko raidos centru“, – teigė vicemeras.

Mergaitė yra grasinusi nusižudyti, šiuo metu aiškinamasi, kas gali ją skatinti tokiems žingsniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius