Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 16

Skaičiuojant tarnautojų algas siūloma atsisakyti kategorijų ir kvalifikacinių klasių

Valstybės tarnybos departamentas siūlo reformuoti valdininkų darbo užmokesčio skaičiavimo sistemą atsisakant kategorijų, kvalifikacinių klasių ir pagal jas mokamų priedų.
Osvaldas Šarmavičius
Osvaldas Šarmavičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Siūlomą reformą Vyriausybės strateginiame komitete pirmadienį pristatęs Valstybės tarnybos departamento vadovas Osvaldas Šarmavičius BNS sakė, kad žmogiškuosius išteklius siūloma valdyti kompetencijų pagrindu.

„Mes siūlome atsisakyti pareigybių kategorijų, kurių dabar yra 19 ir kurios dabar naudojamos nustatyti atlyginimui. Tą pačią kategoriją gali turėti skyriaus vedėjas, gali turėti vyriausias specialistas ir atsiranda neaiškumas, o tai kas ta kategorija“, – aiškino jis.

Be to, jo teigimu, atlyginimų sistemą iškraipo ir kvalifikacinės klasės.

„Specialistas su kvalifikacine klase gali gauti daugiau už savo skyriaus vedėją ar net departamento direktorių, kurio atsakomybė didesnė ir kuris streso gerokai daugiau darbe patiria“, – dėstė jis.

Anot jo, atsisakius kategorijų ir kvalifikacinių klasių valdininkai būtų grupuojami pagal kompetencijas, kurių reikia jų darbui atlikti. Kaip pavyzdį jis pateikė vadybines, lyderystės, taip pat specifines, profesines kompetencijas.

„Siūlytume nuo kategorijų pereiti prie pareigybių sisteminimo pagal pareigybių grupes: vadovai, vadovaujantys darbuotojai, skyrių vedėjai, padalinių vadovai, vyriausieji specialistai, specialistai. Ir tada būtų aišku, kokias specialistas turi turėti kompetencijas, struktūrinio padalinio vadovas ir aukščiau“, – pasakojo O.Šarmavičius.

Jo teigimu, pagal naują modelį valstybės tarnautojai galėtų greičiau kilti karjeros laiptais, sistema būtų objektyvesnė ir skaidresnė. Didesnę atlygino dalį kaip ir dabar sudarytų pareiginė alga, mažesnę – priedai.

„Tai keistų ir atranką, ir vertinimą, ir darbo užmokesčio sistemą, ir visas kitas valstybės tarnybos sritis“, – teigė jis.

Anot jo, ministrai palankiai sutiko pasiūlymus. Jo teigimu, naujovės galėtų įsigalioti nuo 2015 metų, tačiau tam reikia parengti ir priimti atitinkamus įstatymus.

„Madas valstybės tarnybos teisėkūroje diktuoja privatus sektorius. Visi žiūri, kad ta valstybės tarnyba būtų mažesnė, lankstesnė, mobilesnė ir efektyvesnė – taip, kaip privačiame sektoriuje, tai visi siūlomi pokyčiai į tai yra orientuoti“, – sakė O.Šarmavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius