Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 09 06 /2019 12 11

Skaitytojus masina pasenusiomis naujienomis apie kebabus ir A.Verygą

Feisbuke platinama naujiena esą sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga leidosi į kovą su kebabus valgančiais nepilnamečiais. Autoriams nesvarbu, kad jų skelbiamos žinios – pasenusios.
Aurelijus Veryga
SAM ministras apžiūri maistą / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Tinklalapyje laisvadienis.lt pasirodžiusioje publikacijoje teigiama, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siekia kovoti su mokinių įpročiu mokykloje valgyti nesveiką maistą. Tekstas iliustruojamas kebabo ir A.Verygos atvaizdais.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Pirmą kartą socialiniuose tinkluose publikacija pasirodė rugsėjį, o gruodžio 10 dieną ta pati publikacija laisvadienis.lt buvo sugrąžinta į feisbuko naujienų srautą. Šį kartą meluojama, kad nuo 2020 m. vasario bus draudžiama prekiauti kebabais.

Nuoroda į publikaciją pasidalino kelios dešimtys socialinio tinklo vartotojų, ji buvo įdėta feisbuko grupėje „Parduodu, perku, keičiu“, kur susilaukė triženklio skaičiaus komentarų, retame kurių palaikomas SAM vadovas.

15min nuotr./Gruodį pasirodžiusios publikacijos antraštė
15min nuotr./Gruodį pasirodžiusios publikacijos antraštė

Publikacijos autoriai nuovokiai nenurodo teksto publikavimo datos, tačiau rugsėjo 5 d. šis puikavosi laisvadienis.lt pagrindiniame puslapyje, o feisbuke pirmą kartą pasirodė rugsėjo 4-osios vakarą. Pagrindo manyti, kad nuoroda tinklalapyje atsirado šiomis dienomis, pakanka.

Pasitelkę „Google“ paiešką randame, kad laisvadienis.lt publikacija pažodžiui nukopijuota nuo portale lrytas.lt 2018 m. gegužę pasirodžiusio teksto. Šioje aprašytas A.Verygos pokalbis „Žinių radijo“ laidoje.

15min nuotr./Įrašas feisbuko grupėje „Parduodu, Perku, Keičiu“
15min nuotr./Įrašas feisbuko grupėje „Parduodu, Perku, Keičiu“

Nors laisvadienis.lt pateikiamas tekstas nėra melagingas, o SAM vadovas išties žadėjo ieškoti priemonių mažinti nesveiko maisto populiarumą tarp mokinių, tekste nėra nė vienos užuominos apie jo rašymo laiką.

Taip sudaromas įspūdis, esą A.Verygos žodžiams ne 15 mėnesių, o vos kelios dienos. Todėl publikacija – netikra. Naudodamiesi pasenusiu, tačiau akį traukiančiu turiniu autoriai siekia atkreipti į save dėmesį ir apgaudinėdami skaitytojus padidinti savo skaitomumą. Be to, tam naudoja pasisavintą kito portalo publikaciją.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius