-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 07

Skamba visas Molėtų rajonas: kovai su COVID-19 pasekmėmis skirtų pinigų pakako ir P.Čimbaro gyvenamai gatvei

Koronaviruso plitimo pasekmėms sumažinti Vyriausybės skirtas lėšas Molėtų rajono savivaldybė įsisavino taip, kad rajono gyventojų pasipiktinimas neslūgsta iki šiol. Vasarą Levaniškių kaime buvo asfaltuotos dvi Dūrių gatvės atkarpos, bet gyventojams pro akis neprasprūdo, jog viena jų eina palei Seimo nario Petro Čimbaro namą, o kita – ties keliomis įmonėmis, kurių viena priklauso tam pačiam Seimo nariui. P.Čimbaras teigia net prašęs valdžios neasfaltuoti jo gatvės, bet ši prašymo nesiklausė.
Petras Čimbaras
Petras Čimbaras / 15min nuotr.

15min sulaukė ne vieno Molėtų rajono gyventojo nusistebėjimo šviežiai išasfaltuota Molėtų rajone esančia Levaniškių kaimo Dūrių gatve.

Pinigų šios gatvės remontui atsirado susisiekimo ministrui Jaroslavui Narkevičiui pagal ekonomikos skatinimo ir koronaviruso sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planą paskirsčius lėšas žvyrkeliams.

Beveik kilometro gatvės atkarpų asfaltavimo, kelio ženklų, apšvietimo įrengimo darbams buvo skirta pusė milijono eurų.

Vietiniams keista, kad gatvė asfaltuota ne visa: pakloti keli šimtai metrų asfalto nutrūksta šiek tiek už P.Čimbaro šeimos namo, o prie toliau gatvėje esančių pastatų paliktas žvyrkelis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dūrių gatvė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dūrių gatvė

Dar viena asfalto atkarpa šioje gatvėje paklota prie kelių įmonių, tarp kurių – medžio apdirbimo bendrovė „Trijadė“. P.Čimbaras ir anksčiau nuo 15min yra neslėpęs, kad yra jos akcininkas.

„Akivaizdžiau būti negali“

„Įsivaizduokite, kad esate vidury laukų. Ir staiga atsiveria europinė gatvė – su nuolydžiais, su apšvietimu, kelio ženklais“, – 15min pasakojo vasaromis laiką Molėtų rajone leidžianti moteris.

Anot jos, sunku suvokti, kodėl asfalto neužteko privažiavimui prie kitų Dūrių gatvėje esančių pastatų.

„Jei nuvažiuotumėte į vietą, ten akivaizdžiau ir būti negali (...) Gal žmonės tikėjosi, kad bus nutiesta per visą kaimą, bet kas dabar padaryta...“, – nuostabos neslėpė ji.

Kad asfalto užteko ne visai gatvei ir iš tiesų jis baigiasi kiek pavažiavus už P.Čimbaro namo, įsitikino ir Levaniškių kaime apsilankęs 15min fotografas.

Apie pasibaigusius gatvės tvarkymo darbus feisbuke paskelbusiai Molėtų rajono savivaldybei teko nuryti pašaipius molėtiškių komentarus: „Iki Petro kiemo“, „Čia tik Petro dėka asfaltas“, „Nelabai suprantu, ko pykt. Išrinkit kitą parlamentarą, bus kita gatvelė sutvarkyta“, „Petras pereina kiba į kitą laivą?“.

Nejau konservatoriams parūpo „darbietis“?

Molėtų rajoną ne pirmą kadenciją valdo konservatoriai: šiai partijai priklauso meras Saulius Jauneika, taryboje taip pat dominuoja šios partijos atstovai.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Molėtų rajono meras Saulius Jauneika
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Molėtų rajono meras Saulius Jauneika

Tuo metu P.Čimbaras politiškai – visai kitoje barikadų pusėje.

Iki 2018 metų Darbo partijai priklausęs politikas šioje Seimo kadencijoje buvo pasukęs į Lietuvos socialdemokratų darbo partiją (LSDDP), tačiau dabar grįžo prie šaknų – į Seimą ir vėl kandidatuoja su Darbo partija.

Tiesa, Molėtų rajono taryboje dirba P.Čimbaro žmona, tačiau su LSDDP išrinkta politikė nepriklauso valdantiesiems (du „socialdarbiečiai“ ir du „valstiečiai“ taryboje nėra prisijungę prie valdančiųjų, bet nėra ir pasiskelbę opozicija – aut.).

Jei negalima įtarti rajono valdžios suinteresuotumo padėti P.Čimbarui gyventi geriau, kas lėmė, kad asfaltas buvo paklotas būtent taip, lyg pačiam Seimo nariui paprašius?

Molėtų rajono savivaldybės atstovas spaudai Vladimiras Suchodumcevas 15min pasakojo, kad Dūrių gatvės projektas susideda iš dviejų etapų, o įvertinus lėšų poreikį asfaltuoti tie ruožai, kurie intensyviausiai naudojami: pirmuoju etapu asfaltuotas 360 metrų ruožas, kuriame yra gyvenamieji namai. Antruoju – 590 metrų ruožas, kuriame įsikūrusios gamybinės įmonės.

Savivaldybė pateikė abiejų etapų schemas:

Dūrių gatvės asfaltavimo schema
Dūrių gatvės asfaltavimo schema
Dūrių gatvės asfaltavimo schema
Dūrių gatvės asfaltavimo schema

Brangesnė už S.Skvernelio gyvenamą gatvę

„Neasfaltuotame ruože liko privažiavimai prie individualių ūkinių pastatų. Privažiavimai prie gyvenamųjų pastatų yra iš Ežero gatvės“, – pabrėžė Molėtų savivaldybės atstovas.

Jo teigimu, projektuotojų parengta šio projekto kaina siekė per 663 tūkst. eurų, tačiau viešojo pirkimo metu rangovas pasiūlė 500,8 tūkst. eurų kainą.

15min paklaustas, kodėl nė kilometro nesiekianti atkarpa kainavo tokius pinigus, kai premjero Sauliaus Skvernelio gyvenamos gatvės 1,7 kilometro asfaltavimas atsiėjo 300 tūkst., jis atkreipė dėmesį, kad Dūrių gatvėje buvo atlikti ne tik asfaltavimo darbai.

Anot jo, šiuo projektu taip pat sustiprinti gatvės pagrindai, sutvarkyta pralaida, sutvarkytas lietaus nuvedimas, įrengtos nuovažos į sklypus, kiemus ir gamybines teritorijas, įrengti nauji šviestuvai, sutvarkyta aplinka.

P.Čimbaras tikina: mero prašė gatvės neasfaltuoti

„Jūs jau pavėlavot. Tikėjausi, kad anksčiau bus, pavėlavot čia su tuo keliu“, – išklausęs 15min klausimą, ar kokiu nors būdu dalyvavo sprendžiant asfaltavimo klausimą, sakė parlamentaras P.Čimbaras.

Surimtėjęs jis tikino, kad šią gatvę savivaldybė esą planavo asfaltuoti dar tuo metu, kai jis pats dirbo praėjusios kadencijos Seime.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Čimbaras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Čimbaras

„Ji buvo suprojektuota gal prieš 15 metų. Tai kreipiausi į merą, į bendruomenę, kaimą, atvažiavo meras, susitiko visa bendruomenė ir buvo kitas kelias išasfaltuotas. Čia buvo gal prieš 5 ar 6 metus. Mano prašymu tą kelią perkėlė“, – apie tai, kaip jam esą sykį jau pavyko atidėti savo gyvenamos gatvės asfaltavimą, pasakojo parlamentaras.

P.Čimbaras sakė, kad dabar, kai ir vėl buvo pradėti projektavimo darbai, jis taip pat prašė gatvės tvarkymą atidėti.

Labai gaila, kad susiskaldė, tikėjausi, kad neasfaltuos ir šį kartą, bet nepaklausė.

„Na vis tiek, jūs suprantat, žmonės... Gavosi tokia truputį situacija – susiskaldė bendruomenė. Jei paprašai perkelti – kitą kelią, ne? Tai pyksta tie, kuriems neasfaltuojama. Labai gaila, kad susiskaldė, tikėjausi, kad neasfaltuos ir šį kartą, bet nepaklausė, na, ką darysi, ką darysi“, – aiškino jis.

Jis apgailestavo, kad asfaltas nebuvo paklotas prie toliau esančių namų, tačiau pabrėžė, kad jis čia apskritai niekuo dėtas: projektas yra savivaldybės.

„Ėjau prašyti savivaldybės, kad jeigu jau darote, darykit visą. Bet jie to nedarė. Aš žinojau, kad nepatiks. Iki daugiabučio išasfaltavo, o ten paliko. Bet meras sakė, kad ateityje išasfaltuos savomis lėšomis“, – kalbėjo parlamentaras.

P.Čimbaras sakė šį kartą tapęs įkaitu: „Tai kur man – Mėnulyje – gyventi?“

Parlamentaras teigė ir šį kartą lankęsis pas merą S.Jauneiką ir prašęs neasfaltuoti gatvės. Jis neslėpė, kad to prašė dėl to, kad visuomenė ir žurnalistai to nesupras.

S.Jauneika: P.Čimbaras iš tiesų prašė neasfaltuoti

Molėtų rajono meras šiuos Seimo nario žodžius patvirtino.

„Jis kalbėjo, kad iškils tokios pačios, ką dabar sakote – kad su juo bus susieta gatvė – tą jis kalbėjo. Bet mes tą gatvę buvome pasiplanavę, tai mes nelabai kreipėme į tai dėmesį. P.Čimbaras Seimo narys ar ne Seimo narys, čia prie kiekvieno neprisiderinsi“, – teigė meras.

Anot S.Jauneikos, nereikėtų stebėtis, kad gatvė asfaltuota dviem etapais – anot politiko, buvo pažiūrėta ūkiškai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dūrių gatvė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dūrių gatvė

Meras aiškino, kad ten, kur gatvė neasfaltuota, stovi ne gyvenamieji, o ūkiniai pastatai, o jų savininkai gyvena visai kitoje gatvėje.

„Gal dėl to tas šurmulys ir kilo. Bet mes dabar asfaltavome Dūrių gatvę, o kai asfaltuosime kitą gatvelę, kur yra 5 ar 6 gyvenamieji namai, tai padarysime ir tą kažkada, visko iškart negalime“, – patikino rajono vadovas.

Prašė pinigų vienuolikai gatvių, gavo šešioms

Molėtų rajono savivaldybės atstovas V.Suchodumcevas 15min pasakojo, kad Molėtų rajono savivaldybės administracija Susisiekimo ministerijos pinigų prašė ne tik Dūrių gatvei – buvo pateiktas 11 objektų sąrašas, o pinigų gauta 6 gatvių asfaltavimo darbams.

Pagal ką atsirinko gatves, Susisiekimo ministerija 15min taip ir nerado laiko atsakyti.

Molėtų rajono savivaldybės atstovas 15min teigė, kad finansavimo prašyta toms gatvėms bei keliams, kuriems buvo parengti techniniai projektai, ir kuriuos realu įgyvendinti iki Vyriausybės nutarime nurodytos datos.

Jis pabrėžė, kad prasta Dūrių gatvės būklė nebuvo naujas klausimas.

Anot jo, 2019 vasario 1 dieną buvo gautas 35 gyventojų prašymas sutvarkyti prastos būklės gatvę, kurį tuometis meras Stasys Žvinys nurodė savivaldybėje išnagrinėti, tai esą ir buvo padaryta.

Atstovas pabrėžė, kad taip pat buvo atsižvelgta į tai, kad šalia šios gatvės įsikūrusios 4 įmonės: „Amotra“, „Ramastalis“, „Levantra“, „Trijadė“.

Galiausiai, anot V.Suchodumcevo, šis projektas buvo įtrauktas į šių metų sausį patvirtintą savivaldybės strateginį veiklos planą 2020-2022 metams.

Beje, balsuojant už šį dokumentą P.Čimbaro žmona susilaikė.

Šios gatvės rekonstrukcijos techninis projektas buvo parengtas 2019 metų pabaigoje, o šioje gatvėje suteikta 14 adresų pastatams, vienas iš jų – daugiabutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius