Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 22

Skambiausios S.Skvernelio mintys: ką sakė apie eurą, svaigalus, pabėgėlius ir G.Nausėdą?

Prezidento posto siekiantis Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis tiek pradėjęs eiti ministro pirmininko pareigas, tiek iki tol buvo pasisakęs pačiomis įvairiausiomis temomis. Ką jis mano apie Europos Sąjungos ateitį, krašto saugumą ar pabėgėlių krizę? Kaip jis vertina Gitaną Nausėdą ir Ingridą Šimonytę, Ramūno Karbauskio verslo ryšius Rusijoje ir kokiam politikui norėjo užkišti burną?
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Tiek eidamas premjero pareigas, tiek iki tol S.Skvernelis žiniasklaidos priemonėms davė ne vieną interviu, taip pat savo pozicijas įvairiais klausimais dėstė savo „Facebook“ puslapyje. 15min leidžia vienoje vietoje susipažinti su svarbiausiais ir įdomiausiais S.Skvernelio pasisakymais per pastaruosius metus.

Tekstas suskirstytas į tris dalis – S.Skvernelio citatos apie vidaus politiką (ekonomiką, socialinius klausimus, kitus politikus ir partijas ir t. t.), S.Skvernelio citatos apie užsienio politiką ir S.Skvernelio citatos apie visuomenę ir patį save.

S.Skvernelis apie vidaus politiką

Apie savo Vyriausybę

„Jeigu būtume mes suformavę tradicinę politinę Vyriausybę, šiandien mes nekalbėtume nė apie vieną reformą. Ar tai būtų valstybės įmonės, urėdijos, kalėjimai, prisiminkite, kokia ten buvo korupcija, kaip tai buvo daroma ilgus metus. Arba žmonių pajamų gausinimas, kalbant apie mokesčių reformą. (…) Toks Vyriausybės formavimo principas tikrai pasiteisino.“ (Pasisakymas žurnalistams, 2018 m. gruodžio 3 d.).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius, Elvinas Jankevičius, Giedrius Surplys, Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius, Elvinas Jankevičius, Giedrius Surplys, Saulius Skvernelis

„Vyriausybė nuosekliai vykdo savo programą nepaisydama reitingų, pasitikėjimo ir populiarumo. To darbo rezultatus žmonės jaučia ir manau, kad kitais metais tas pojūtis bus dar didesnis.“ (Pasisakymas laidoje „LRT forumas“, 2018 m. gruodžio 17 d.)

„Manau, kad Lietuvos žmonės vis mažiau vertins tuos, kurie daug žada, bet neturi jokios patirties, neišmano, kas yra valstybės valdymas, kas yra atsakomybė už valstybės valdymą.“ (Kalba steigiamajame Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavime, 2018 m. kovo 24 d.)

Apie socialinį jautrumą

„Nebus visa Lietuva vieni verslininkai. Juolab kad ir versle būna nesėkmių. Visada bus žmonių, kuriems reikės didesnio rūpesčio – ir tarp samdomų darbuotojų, ir tarp tų, kurie neras savęs darbo rinkoje. Socialinės gerovės valstybės modelis reikalauja pasirūpinti tais, kuriems sunkiau sekasi.“ (Interviu Lrt.lt, 2018 m. vasario 7 d.)

Apie atlyginimų didinimą

„Valstybės finansinės galimybės yra tokios, kokios yra. Mes negalime vien tik didinti atlyginimus – galiausiai reikia surinkti tą biudžetą, planuoti atsakingai. Mes negalime pažeidinėti fiskalinės drausmės, kitaip įsuksime infliacijos spiralę ir atlyginimų pakėlimas bus labai trumpalaikis, realiai nieko neduos.“ (Interviu „LRT radijo“ laidai „Ryto garsai“ , 2017 m. lapkričio 21 d.)

Apie eurą

„Aš buvau už euro įvedimą.“ (15min konferencija 2016 m. kovo 30 d.)

„Ar Lietuvos įstojimas į ES buvo gėda? Toks dar užduodamas man klausimas. Ne, ne gėda, o būtinybė, apie kurią net diskutuoti nematau reikalo. Apskritai, kvestionuoti narystę ES ar NATO yra tiesiog absurdiška – prie šio klausimo neverta net grįžti, kad ir kaip komentatoriams norėtųsi intrigos.“ (Straipsnis 15min „Sakmė apie Rosstelmašą, arba Atsakymas tiems, kurie visada viską žino geriau“, 2016 m. balandžio 12 d.)

Apie pabėgėlius

„Pabėgėliai nėra gyvūnai, nėra statistiniai vienetai, o yra žmonės, ir kaip valstybė pasirengusi jų priėmimui, taip formuosime įspūdį savo žmonėms ir partneriams. Sėkmės istorija šiuo klausimu ne tik Vyriausybės, Seimo, ministerijų, bet ir visos pilietinės visuomenės egzaminas.“ (Pasisakymas Seime, 2015 m. rugsėjo 24 d.)

„Manau, kad tokiais atvejais, jeigu žmogus bėga nuo karo ir jam reikalinga teisinė apsauga, jis neturi teisės rinktis, ir toks yra priimtas spendimas, į kokią šalį jis nori važiuoti. Toks žmogus turi galimybę patekti į saugią šalį. Lietuva yra saugi šalis.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dėmesio centre“, 2015 m. rugsėjo 13 d.)

„Jeigu dėsime ženklą, kad iš kitur atvykęs žmogus yra teroristas, tai turėsime neteisingą situaciją.“ (Interviu „Žinių radijui“, 2015 m. lapkričio 19 d.)

„Būtų paskaitę, išanalizavę savo prioritetus, pasiderėję, pvz., dėl vidaus saugumo ir teisingumo pozicijų, kaip padarė Jungtinė Karalystė, Airija, Danija – dabar nereiktų populistams, atsiprašau už leksiką, „viduriuoti“ dėl pabėgėlių, kurie tuoj užplūs Lietuvą, „išgvaltavos“ mūsų moteris, o vyrams galvas nupjaustys. Mano paminėtos šalys turi išskirtines teises, nes skaitė sutartį, derėjosi dėl toms valstybėms aktualių interesų.“ (Straipsnis 15min „Sakmė apie Rosstelmašą, arba Atsakymas tiems, kurie visada viską žino geriau“, 2016 m. balandžio 12 d.)

Apie 2016 m. socialdemokratų Vyriausybės priimtą darbo kodeksą

„Nemanau, kad galima vadinti pasiekimu tai, kad beveik milijonas darbuotojų Lietuvoje taps mažiau saugūs – supaprastintas atleidimas iš darbo, įteisinta 0 valandų darbo sutartis, sumažintos išeitinės išmokos, įteisintos terminuotos sutartys nuolatiniam darbui gali dar labiau sumažinti pasitikėjimą valstybe ir sukelti naują emigracijos bangą.“ (Įrašas „Facebook“, 2016 m. birželio 21 d.)

Apie 2017 m. jo vadovaujamos Vyriausybės priimtas Darbo kodekso pataisas

„Pakeitimų [pataisytame darbo kodekse – 15min], kurie yra darbuotojų ar jų atstovų naudai, yra daugiau negu penkiolika, ir pakankamai esminiai dalykai, leidžiantys stiprinti derybines galias ir suteikiantys apsaugą. Aš manau, kad pasiektas geras balansas tarp darbuotojo ir darbdavio.“ (Komentaras žurnalistams, 2017 m. birželio 6 d.).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Laura Matjošaitytė

Apie imigraciją

„Kai kurių valstybių, kaip Ukraina, gyventojai, pasinaudodami įvairiomis galimybėmis, atvyksta darbuotis į Lietuvą. Tai irgi nėra labai blogai, nes užtikrinamas trūkstamas darbo jėgos poreikio patenkinimas, kuriamas čia produktas ir mokami mokesčiai.“ (Interviu „Žinių radijui“, 2017 m. rugpjūčio 17 d.)

Apie viešojo sektoriaus reformas

„Ministerijų skaičius taip pat turės būti mažinamas. Ne dėl to, kad populiaru daryti tokius pareiškimus ir ne dėl skaičiaus, kad nebūtų keturiolika, o, pavyzdžiui, vienuolika ar trylika. Mes esame už horizontalų valdymą, todėl būtų jungiamos sritys, kurios šiandien yra išsiskaidžiusios į atskiras ministerijas, tai tų sričių sujungimas leis kai kurias ministerijas pertvarkyti ir atsisakyti nereikalingų.“ (Interviu „Vakarinei Palangai“, 2016 m. lapkričio 14 d.)

„Mes turime suteikti savivaldai daugiau galių. Esame pasiryžę kuo daugiau funkcijų deleguoti, skatinti savivaldą bei skatinti ir verslo pritraukimą, finansiškai skatinti savivaldybes.“ (Interviu „Vakarinei Palangai“, 2016 m. lapkričio 14 d.)

„Iš tikrųjų jis [viešasis sektorius – 15min] šiandien per didelis ir neefektyviai veikiantis. Aš manau, kad jis turi būti mažesnis, ir tie žmonės, kurie darbuosis, turi suvokti: valstybės valdymas tai irgi labai svarbus momentas. (...) Mes turime turėti konkurencingą valstybės tarnybą, mažą, bet labai efektyvią, su pakankamai gerais, solidžiais atlyginimais, kurie priklausytų nuo rezultatų.“ (Interviu „Vakarinei Palangai“, 2016 m. lapkričio 14 d.)

„Mes tikrai kalbame apie galimybę visas ministerijas (...) perkelti į vieną pastatą, vieną instituciją, taip taupant tiek labai didelį kiekį besidubliuojančio aptarnaujančio personalo ir transporto, nekalbant apie visus išlaikymus ir logistinius dalykus.“ (15min konferencija, 2016 m. lapkričio 10 d.)

„Valstybės tarnautojai taip pat mato tą neteisybę, kai į vadovaujančias pozicijas skiriama atsižvelgiant ne į gebėjimus, išsilavinimą ir kompetenciją, o į lojalumą politinei partijai. Čia pokyčiai bus neišvengiami.“ (Interviu „Vakarinei Palangai“, 2016 m. lapkričio 14 d.)

„Labai dažnai Lietuvą žudo biurokratija. Tai jeigu į kiekvieną procesą mes žiūrėsime per biurokratijos prizmę, nematydami žmogaus, tai, deja, turime keisti mentalitetą ne tik politinio lygmens vadovų, bet ir biurokratų“ (Komentaras žiniasklaidai, 2017 m. lapkričio 15 d.)

Apie kovą su šešėline ekonomika

„Jeigu yra mokesčiai, juos privalu mokėti ne tiek, kiek tu nori sumokėti, bet tiek, kiek privalai. Vienareikšmiškai. Mes dabar tikrai matome ir žinome situaciją, kad, nenoriu minėti konkrečių pavadinimų, bet dalis stambaus verslo mokesčių moka tiek, kiek nori mokėti.“ (Interviu „Vakarinei Palangai“, 2016 m. lapkričio 14 d.)

„Sieksime ne kovoti su žmonėmis ir verslu, veikiančiais ekonomikos šešėlyje, bet kursime sąlygas ir paskatas, kad jie taptų skaidrios ir oficialios ekonominės veiklos dalyviai.“ (Pasisakymas prisistatant Seimui, 2016 m. lapkričio 17 d.)

Apie pasiruošimą galimai finansinei krizei

„Pirma, turime įvertinti praėjusios ekonominės krizės priežastis. Yra prielaidos, kad tai buvo susiję su neatsakingu viešosios struktūros valdymu ir bankų elgesiu. Tačiau iki galo ištirta nėra. Antra, mes nekaupėme tada, krizės atveju reikia kaupti tam tikrą fondą, iš kurio būtų galima amortizuoti patiriamus spaudimus. Tą mūsų broliai estai padarė. Trečia, mes turime turėti efektyviai ir racionaliai veikiantį viešąjį sektorių.“ (Interviu delfi.lt, 2016 m. lapkričio 10 d.)

Apie automobilių mokesčio įvedimą

„Galiu pabrėžti dar kartą – Vyriausybė net nesvarstė apie visuotinio automobilių mokesčio įvedimą.“ (Komentaras žurnalistams, 2018 m. rugpjūčio 2 d.)

„Jis (mokestis – BNS) gali būti patvirtintas tuomet, kai yra protingas mokestis. Jeigu mes norime sužlugdyti didžiajai daliai Lietuvos žmonių gyvenimus ir juos palikti be transporto priemonės, tai tokį neparuoštą klausimą galima stumti. (…) Žinant Lietuvos automobilių parko vidutinį amžių, būtų peilis daugumai gyventojų ir tiems, kurie gauna ne pačias didžiausias pajamas.“ (Komentaras žurnalistams, 2018 m. gruodžio 14 d.)

Apie PVM mažinimą

„Jeigu sugebėsime suvaldyti situaciją su nepagrįstu kainų augimu, tada galėsime svarstyti dėl PVM mažinimo, įvairiausių lengvatinių tarifų. Kai turėsime labai aiškią garantiją, kad tas sumažinimas liks vartotojui, o ne atsiguls eilinį kartą į prekybininkų pelnus.“ (Komentaras BNS, 2018 m. rugsėjo 27 d.)

Apie verslo ir politikos santykius

„Seime verslus turi tiek vienoj, tiek kitoj pusėj. (...) Pagrindinis dalykas – dalyvavimas versle ir dalyvavimas politikoje neįmanomas, jei tai pavyksta atskirti, viskas tvarkoj, jei ne, turi rinktis.“ Pasisakymas žurnalistams Seime, 2018 m. gegužės 15 d.)

„Kiekvienas verslininkas, eidamas į politiką, turi pasirinkti. Jeigu pasirinkimas yra politika, tuomet jis turi padaryti visus teisinius ir kitokius sprendimus, kad būtų nesusijęs su verslu.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dėmesio centre“, 2018 m. gegužės 16 d.).

Apie kovą su alkoholiu ir rūkymu

„Mes privalome mažinti [alkoholio prieinamumą - 15min], privalome pradėti diskusiją apie specializuotų parduotuvių atsiradimą. Privalome pripažinti – turime problemą.“ (Atsakymas į BNS klausimą, 2015 m. lapkričio 5 d.)

„Pritariu alkoholio ribojimui, tačiau būkime realistai. Vien uždraudus problema neišsispręs.

Pritariu alkoholio ribojimui, tačiau būkime realistai. Vien uždraudus problema neišsispręs.

Manau, kad reikia protingų ribojimų ir per ugdymą siekti, kad nebūtų poreikio.“ (15min konferencija 2016 m. kovo 30 d.)

„Jei kas mano, kad Lietuvoje dabar yra labai blogai ir sunku prisigerti ir dėl to reikia emigruoti, tai aš tokiai pozicijai nepritarčiau.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dėmesio centre“, 2017 m. lapkričio 6 d.)

„Mes padarėm tai, ką kitos partijos ne vienų rinkimų metu žadėjo, tačiau vėliau taip ir neatrado stiprybės. Besaikis alkoholio vartojimas vis dar yra Lietuvos problema, dabar ji pradėjo mažėti.“ (Vyriausybės darbų pristatymas Seime, 2018 m. balandžio 10 d.)

Apie šeimos politiką

„Nepaisant visų fobijų, pasakėčių bei povandeninių interesų, politikai privalo surasti galimybes pilnai finansuoti sveikatą tausojančias dirbtinio apvaisinimo procedūras Lietuvoje, o esant reikalui – padengti mūsų piliečių gydymo užsienyje išlaidas. Jei jau pripažįstame, kad esame nykstanti tauta, imkimės realių priemonių ir suteikime visoms šeimoms garantiją, kad valstybė nepaliks savo žmonių bėdoje. Nematau daugiau erdvės diskusijai šia tema. Reikia priimti sprendimus, o ne stabdyti pažangą.“ (Įrašas „Facebook“ 2016 m. birželio 10 d.)

„Pomėgis surasti smurtautojui (turto niokojimas jau pats savaime yra smurto forma) pateisinimą yra viena iš mūsų „nacionalinių vertybių“, kurias turime išrauti su šaknimis.“ (Įrašas „Facebook“ 2016 m. birželio 19 d.)

„Galvojimas, kad definicijos sukūrimas yra rūpinimasis šeima – tai ne kas kita, o atitrūkimas nuo realybės.“ (Politinė reklama 15min, 2016 m. rugpjūčio 1 d.)

„Gal galėtų šeima besirūpinanti valstybė sudaryti galimybę vaikams, kurių šeimos negali sau to leisti, bent po savaitę praleisti Lietuvos pajūry? Tuo pačiu paskatintų ir vietinį verslą.“ (Politinė reklama 15min, 2016 m. rugpjūčio 1 d.)

„Sieksime, kad būtų pradėta vystyti lanksti mokestinė sistema šeimoms, turinčioms vaikų, kai mokamų gyventojo pajamų mokesčio dydis yra susiejamas su šeimoje auginamų vaikų skaičiumi, taip skatinant darbo rinkoje dalyvaujančius žmones susilaukti daugiau vaikų. Savivaldybėse bus išplėsti socialinių paslaugų šeimai centrai, teiksiantys pagalbą socialinės rizikos šeimoms. Kiekvienoje savivaldybėje bus įsteigti dienos užimtumo centrai socialinės rizikos ir skurstančių šeimų vaikams.“ (Pasisakymas prisistatant Seimui, 2016 m. lapkričio 17 d.)

„Bet koks smurtas ar smurto toleravimas prieš vaiką, ypač kalbant apie fizinį smurtą, manau, tikrai būtų grįžimas atgal ir tam pritarti aš nematau jokių galimybių.

Bet koks smurtas ar smurto toleravimas prieš vaiką, ypač kalbant apie fizinį smurtą, manau, tikrai būtų grįžimas atgal ir tam pritarti aš nematau jokių galimybių.

Kalbant apie pačią sistemą, kuri iš esmės veikia tris mėnesius, taip, matyti tam tikrų poįstatyminių aktų įgyvendinimo problemų. Tai suprantama – nauja tvarka, nauji žmonės. [...] Vaiko paėmimas iš šeimos yra kraštutinė priemonė. Tai turi būti ir bus įtvirtinta.“ (Pasisakymas „LRT radijo laidoje „Ryto garsai“, 2018 m. lapkričio 27 d.)

Apie atominę energetiką Lietuvoje

„Aš balsavau prieš atominę elektrinę. Dėl skalūnų man reiktų daugiau informacijos.“ (15min konferencija 2016 m. kovo 30 d., atsakymas į klausimą, ar palaiko Ramūno Karbauskio poziciją dėl atominės elektrinės ir skalūnų dujų gavybos)

„Atominės jėgainės idėją Lietuvoje, jeigu ką, diskreditavo politikai, kuriems ji buvo „reikalinga“ tik tam, kad būtų daromi milijoniniai projektai, perkamos konsultacijos, milijonai skiriami teisės ekspertams ir pan. Svarbiausia juk procesas, pageidautina – kuo ilgesnis. (…) Referendume pareikšta žmonių valia nieko nereiškia, žmonės buvo kvaili, nes balsavo ne taip, kaip reikia. O gal politikai nepadarė namų darbų, kad sugebėtų argumentuotai įrodyti tokio projekto būtinybę?“ (Straipsnis 15min „Sakmė apie Rosstelmašą, arba Atsakymas tiems, kurie visada viską žino geriau“, 2016 m. balandžio 12 d.)

Apie aukštąjį mokslą

„Nemanau, kad didelis skaičius baigusiųjų aukštąjį mokslą yra mūsų minusas – ką tenka vis dažniau girdėti. Manau, jog tai – pilietinės, brandžios, atsakingos, savarankiškos ir kritiškai mąstančios visuomenės pagrindas. Ir tai neturi nieko bendro su aukštųjų mokyklą pertvarka bei būtinais pokyčiais.“ (Įrašas „Facebook“ 2016 m. gegužės 5 d.)

„Tokia beviltiška situacija, kai aukštojo mokslo sistema tarnauja tik pati sau, o ne visuomenės ateičiai, kai universitetai priversti galvoti ne apie kokybę, o apie išgyvenimą laukinės „rinkos“ sąlygomis, susidarė dėl visų iki šiol Lietuvai vadovavusių neveiklumo ir neryžtingumo.“ (Įrašas „Facebook“ tinkle, 2017 m. birželio 30 d.).

Apie mokyklas ir mokytojus

„Gal neturėtų būti ,,prestižinių“ mokyklų, kurios tampa prestižinėmis, nes sugalvoja daryti selekciją vaikų tarpe organizuodamos ,,priėmimo“ egzaminus? Nėra egzaminų – nėra prestižo. Gal tiesiog visos Lietuvos mokyklos turi būti prestižinės, užtikrinančios vienodai aukštą ugdymo lygį?“ (Politinė reklama 15min, 2016 m. rugpjūčio 1 d.)

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis

„Gal atėjo laikas trumpinti moksleivių atostogas, nes niekaip sveiku protu nesuvokiame, kaip rūpintis vaikais, kai jie turi vasarą beveik tris mėnesius atostogų, o tėvai – 28 dienas. Gal švietimo sistema galėtų organizuoti vasaros mėnesiais įvairias edukacines pažintines dienos stovyklas, gal mokytojai galėtų papildomai užsidirbti?“ (Politinė reklama 15min, 2016 m. rugpjūčio 1 d.)

„Jei mokykla bus pustuštė kaime, tikrai ieškosime variantų finansuoti tą pustuštę mokyklą kaime, neuždarysime mokyklos.“ (Susitikimas su Seimo konservatorių frakcijos nariais, 2016 m. lapkričio 17 d.)

Apie mokytojų apmokėjimą ir streiką

„Turėti gana daug laisvo laiko ir gauti tūkstančio eurų atlyginimą... tokios galimybės tikrai nėra. Etatinis mokėjimas atskleidė begalę trūkumų, kurie buvo mūsų švietimo sistemoje.“ (pasisakymas LRT laidoje „Ryto garsai“, 2018 m. lapkričio 13 d.)

„Jie [streikuojantys mokytojai – 15min] pasirinko tokį kelią ir tikrai tai yra vaikų interesų pažeidimas. Bet, kaip minėjau, demokratinėje valstybėje kiekvienas pasirenka protesto formą. Labai gaila, kad pasirinkta tokia forma.“ (Pasisakymas „LRT Radijo“ laidoje „Ryto garsai“, 2018 m. lapkričio 27 d.)

„Aš tikrai mokytojams niekada nemelavau, nesakiau netiesos, neįžeidinėjau. Galbūt pasakyta tiesa arba karti tiesa. Kartais gal tai galima išsakyti ir kitokiu būdu.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Savaitė“, 2019 m. sausio 20 d.)

„Tai [Medikų protesto akcija - 15min] yra politinė akcija, politinis pareiškimas tam tikras, nemanau, kad šitie klausimai sprendžiasi aikštėse.“ (Komentaras žurnalistams, 2018 m. vasario 3 d.)

Apie Dalią Grybauskaitę ir santykius su ja

„Matome tą mums brukamą fasadinį vaizdą, o realų vaizdą, manau, daug politikų galėtų pasakyti, ir ponas Butkevičius, ir aš. (…) Galiausiai tai iliustruoja tas „tulpių paštas“, ką apie mūsų politikus [Dalia Grybauskaitė – 15min] mano, ką daro. Tai yra nesurežisuota, nepateikti iš anksto klausimai interviu, bet tiesiog tokia realybė yra.“ (Komentaras „Žinių radijui“, 2018 m. gruodžio 13 d.).

„Mes visada kalbame labai dalykiškai, kaip lygiaverčiai politikai. Kalbame vienodu tonu ir viena, ir kita pusė laikomės to pariteto. Manau, kad esame abu rinkti Lietuvos žmonių, turime tam tikrus įgaliojimus ir esame lygiaverčiai partneriai.“ (Komentaras žurnalistams, 2018 m. gruodžio 13 d.)

„Aš suprantu, kad dešimt metų Lietuvoje buvo vienintelis žmogus, kuris viską žinojo ir neklydo.

Aš suprantu, kad dešimt metų Lietuvoje buvo vienintelis žmogus, kuris viską žinojo ir neklydo.

Dabar yra dar ir kitų žmonių, kurie stengiasi žinoti daug, bet daro klaidas, aš pripažįstu.“ (Komentaras žurnalistams, 2018 m. gruodžio 13 d.)

[Po žurnalistų pastabos, kad santykiai su prezidente atrodo kaip šaltasis karas] „Na jūs praktiškai taip ir apibūdinote tuo tikruoju žodžiu, nors tikrai visą laiką ir Seime, ir aš pats stengiausi, kad tas santykis būtų labai konstruktyvus.“ (Komentaras žurnalistams, 2019 m. vasario 6 d.)

„Manau, kad turiu konstruktyvius ir kitą negražų žodį paminėčiau, bet tokius oficialius, normalius, asmeninius santykius.“ (Komentaras žurnalistams, 2019 m. vasario 12 d.)

Apie Seimo narius

„Didžioji dalis Seimo narių yra tikri politikai, dirbantys svarbiausioje valstybės institucijoje, sąžiningai ir dorai vykdantys savo pareigą, ištikimi duotai priesaikai, dirbantys įstatymų kūrybos ir leidybos procese, kuriantys produktą, be kurio teisinė valstybė negali gyvuoti. Bet ar jie yra girdimi?“ (Publikacija 15min „Kas kaltas – policija ar Mėnulio fazės?“, 2013 m. rugsėjo 27 d.)

„Deja, dirbant ministru teko ne kartą stovėti Seimo tribūnoje ir matyti, kad daugeliui sėdinčių prieš tave visiškai neįdomu, koks įstatymas ir kodėl yra teikiamas. Kam domėtis, juk užtenka prieš balsavimą pažiūrėti į frakcijos seniūno ranką: nykštys į viršų – „už“, žemyn – „prieš“, į šoną – „susilaikė“. Viskas paprasta – nereikia jokių argumentų, aiškinamųjų raštų, įstatymų projektų skaitymo ir analizavimo.“ (Įrašas „Facebook“, 2016 m. balandžio 16 d.)

„Gal jau metas suprasti, kad visi Seimo nariai – tiek vilniečiai, kurie gyvena ne viešbutyje, tiek atvykę iš kitų miestų – yra lygūs! Gal pagaliau laikas atsisakyti šio „viešbučio“ [Seimo viešbučio- 15min]? Seimo narys turi uždirbti – ir uždirba – tiek, kad iš atlyginimo galėtų pats išsinuomoti gyvenamąjį būstą Vilniuje.“ (Interviu „Lietuvos žinioms“, 2016 m. birželio 21 d.)

Apie partijas

„Manau, kad tai [Partijos – 15min] demokratinės valstybės bruožas. Jos turi būti. Deja, pas mus per 26 metus nesusiformavo vakarietiška partinė kultūra, kad būtų žmonės vienijami idėjų, o ne interesų ir noro įsisavinti pinigus. Matau pokyčius kai kuriose partijose, ir turbūt reikia laiko, kad tai įvyktų. Kitose partijose nėra net supratimo. Ypač to supratimo trūksta partijoms, kurios buvo kurtos kaip projektai, arba toms, kuriose ypač daug labai patyrusių politikų.“ (15min konferencija, 2016 m. kovo 30 d.)

Apie tai, kodėl nenori būti partijos nariu

„Tam tikri veiksmai, kurie susiję su negera partijų subkultūra, atgraso. Nesinori būti eiliniu partijos nariu, gauti „zadanijas“ ir jas paskui vykdyti neturint galimybės būti savarankišku ir nepriklausomu. Kitoks esu pagal savo natūrą. Aš visada buvau, esu ir būsiu savarankiškas tiek, kiek leidžia galimybės.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dėmesio centre“, 2016 m. kovo 23 d.)

Apie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą

„Po šiandienos komiteto sprendimo [Kalbama apie Švietimo ir mokslo komiteto sprendimą pritarti dviejų universitetų susijungimui, nelaukiant Vyriausybės išvadų – 15min] man kyla labai rimtų abejonių, ar prieš Seimo rinkimus LVŽS deklaruota pokyčių idėja nebuvo tik gražus ir viliojantis rinkiminis šūkis. Man taip pat kyla rimtų abejonių dėl to, ar pavyks įgyvendinti kitas esmines valstybei reikalingas reformas.“ (Įrašas „Facebook“, 2017 m. kovo 29 d.).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis

„Kada reikalinga bus frakcijos pozicija, mes tą frakcijos poziciją priimame bendrai arba bendru sutarimu, arba balsuodami, būna įvairiai. (…) Džiaugiuosi, kad Valstiečių ir žaliųjų frakcijoje žmonės laisvi reikšti savo nuomonę, nežiūri į tai, kokios yra vadovų arba lyderių pozicijos.“ (Pasisakymas Vyriausybės valandos Seime metu, 2018 m. gegužės 10 d.)

Apie Ramūno Karbauskio verslo ryšius Rusijoje

„Tikrai nesidomiu pono Karbauskio verslo interesais.“ (Atsakymas į BNS žurnalisto klausimą, 2018 m. lapkričio 8 d.)

„Jeigu pažeidžiami įstatymai, privalo įsijungti atsakingos, kompetentingos institucijos. Nemanau, kad kaip Ministras pirmininkas turiu apeiti kiekvieną iš čia sėdinčių Seimo narių ir su juo kalbėtis apie jo verslus.“ (Atsakymas į Seimo narių klausimus, 2018 m. lapkričio 22 d.)

Apie Aurelijų Verygą

„Sveikatos priežiūros sistemoje bandoma padaryti lūžį tame, kas buvo 27 metus programuojama, toleruojama ir nematoma. Ministras [Aurelijus Veryga -15min] paėmė sritis, kurios buvo neliečiamos, jautrios, natūralu, kad yra reakcija, pasipriešinimas, bandymas išsityčioti, sabotuoti kai kuriuos sprendimus.“ (Interviu „Žinių radijui“, 2017 m. lapkričio 23 d.).

„Nepaisant problemų ir sunkumų, sveikatos priežiūros srityje ministro (Aurelijaus Verygos – 15min) daromi darbai neišvengiami, jie privalo būti daromi.“ (Komentaras žurnalistams, 2017 m. gruodžio 1 d.)

„Daug kas klijuoja etiketes sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, bet viskas su juo yra gerai– daryti iš jo dogmatiką yra blogai.“ (Pasisakymas Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime, 2018 m. liepos 8 d.).

Daug kas klijuoja etiketes sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, bet viskas su juo yra gerai.

Apie konservatorių planą užimti valdžią

„Tai yra vienintelis būdas ir noras sukelti chaosą. Tai, kas daroma, yra nuoseklus planas „Ne tie laimėjo“. Galiu įvardyti, tai yra konservatorių partijos noras pagal tą nutekintą planą ir schemą. Galiu parodyti veiksmų planą, kaip yra sudėliota.“ (Pasisakymas susitikime su Liberalų sąjūdžio frakcija Seime, 2018 m. gruodžio 6 d.)

Apie konservatorių pirminius rinkimus

„Pati „demokratijos“ šventė visgi buvo keistoka, švelniai tariant, kada partijos grietinėlė, viršūnė nusprendė ir aktyviai parėmė vieną kandidatą [Ingridą Šimonytę – 15min]. Turbūt antram kandidatui šansų laimėti net teorinių nebuvo. (…) Konservatoriai paskyrė savo kandidatę, su tuo ir sveikiname juos.“ (Komentaras žurnalistams po TS-LKD kandidato į prezidentus rinkimų, 2018 m. lapkričio 5 d.)

Apie Lietuvos socialdemokratų ir darbo partijos narių vadinimą „bebrais“

„Ar tikrai turime politikos žmones vadinti bebrais? Kas taip sprendžia? Kas turi teisę vadinti kairę ar vieną, ar kitą pusę bebrais. Nors taip, jeigu vertintume „jų“ terminologija, matyt, būtų galima atrasti ir dešinėje pusėje.“ (Kalba steigiamajame Lietuvos socialdemokratų darbo partijos suvažiavime, 2018 m. kovo 24 d.)

Apie Vilniaus merą Remigijų Šimašių

„Matyt, visi vilniečiai galėtų įvertinti ir labai vietoje būtų panaudoti tą terminologiją – konkretūs, realūs [Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus – 15min] darbai. Aš per tuos dvejus metus su trupučiu matyčiau vieną realų konkretų darbą. Nežinau, ar jis geras ar blogas, tai yra nupjauta tuja prie Neries, kalbant apie nelegalias tvoras. Tą padarė Vilniaus meras.“ (Komentaras LNK žinioms, 2017 m. kovo 26 d.)

Apie Kauno merą Visvaldą Matijošaitį

„Man patinka mero [Visvaldo Matijošaičio - 15min] darbo užsidegimas, kad iš tikro mieste reikia mažiau politikos, o konkrečių realių darbų. Matau, kad Kaunas keičiasi ir aš lygiai tokiu pačiu principu vadovausiuosi ir dirbu. Svarbiausia rezultatas, o ne imituojamas procesas.“ (delfi.lt, 2016 m. balandžio 22 d.)

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Daina Gudzinevičiūtė, Vislavdas Matijošaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Daina Gudzinevičiūtė, Vislavdas Matijošaitis

Apie grėsmes Lietuvai ir krašto apsaugą

„Tada (1986 m. – 15min) mūsų laimei „grasino imperialistinės-materialistinės” jėgos, o po 30 metų – grėsmės iš Rytų, terorizmas bei radikalizmas.“ (Įrašas „Facebook“ puslapyje 2016 m. balandžio 2 d.)

„Labai aiškiai sakome – jeigu situacija nesikeis, 2 proc. BVP [krašto apsaugos finansavimui - 15min] yra tik pirminė siekiamybė. Matome visas galimybes ir toliau nuosekliai didinti finansavimą krašto apsaugai. (…) Negalime sau leisti prabangos didinti finansavimą pamažu – privalome siųsti aiškų ženklą partneriams ir valstybėms regione, kad į savo šalies gynybą žiūrime atsakingai. “ (Pasisakymas prisistatant Seimui, 2016 m. lapkričio 17 d.)

„Būtina didinti šauktinių skaičių bei Lietuvos kariuomenės pajėgumą tai įgyvendinti.

Būtina didinti šauktinių skaičių bei Lietuvos kariuomenės pajėgumą tai įgyvendinti.

Toks sprendimas – būtinoji mūsų krašto apsaugos sistemos stiprinimo sąlyga. Ilguoju laikotarpiu sieksime pereiti prie visuotinės karinės tarnybos. Tai labai aiški ir vienareikšmė žinutė.“ (Pasisakymas prisistatant Seimui, 2016 m. lapkričio 17 d.)

„Privalome siųsti vienareikšmišką žinutę kitų NATO valstybių karių šeimoms, kad esame tvirti NATO nariai ir Lietuvos saugumas yra visų NATO valstybių reikalas, todėl jų sūnūs ir dukros atlieka prasmingą darbą būdami čia, Lietuvoje. Būtent šauktinių grąžinimas yra tas aiškus signalas, kad rūpinamės visi kartu, o ne slepiamės už partnerių nugarų.“ („Laikas pažiūrėti į veidrodį atsimerkus“, publikacija 2016 m. birželio 9 d. portale delfi.lt)

„Šiuo metu aš tikrai esu prieš [visuotinį šaukimą į kariuomenę – 15min] ir prieš dėl labai paprastos priežasties: aš pasikliauju mūsų profesionalų labai aiškiai ir argumentuotai išdėstytais faktais ir logika. Šiandien mūsų Lietuvos kariuomenei reikalinga pagrindinė finansinė injekcija į jos modernizavimą.“ (Interviu „Žinių radijui“, 2018 m. rugpjūčio 30 d.).

S.Skvernelis apie užsienio politiką

„Strateginės kryptys, kas susiję su mūsų saugumu, su kertiniais užsienio politikos, sakyčiau, banginiais jie tikrai nesikeis.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Savaitė“, 2019 m. sausio 20 d.)

Apie NATO

„Lietuvos ilgalaikis interesas – NATO ir atskirų šalių sąjungininkių buvimas Baltijos regione, užtikrinantis patikimą atgrasymą, taip pat visapusiškas NATO pasirengimas atsakyti į (…) grėsmes.“ (Vyriausybės darbų pristatymas Seime, 2018 m. balandžio 10 d.)

Apie JAV

„Lietuva pasitiki Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, pasitikėjo ir tikrai mes nematome pagrindo abejoti šiuo ilgamečiu bendradarbiavimu bei pasitikėjimu“ (Pasisakymas vizito Briuselyje metu 2017 m. vasario 14 d.)

[Apie galimą JAV bazę Lenkijoje] „Manau, mes visi esame suinteresuoti, kad JAV būtų mūsų regione. Tokiu būdu įgyjame papildomų saugumo garantijų, tvirtesnį atgrasymą, ir tai mes sveikiname“. (Pasisakymas spaudos konferencijos metu, 2018 m. birželio 4 d.)

Apie Donaldą Trumpą

„Esame pasirengę kuo greičiau užmegzti nuoširdžius ir atvirus ryšius su naująja administracija. Privalome kartu siekti tolimesnio NATO vaidmens stiprėjimo regione ir pasaulyje.“ (Įrašas „Facebook“, 2016 m. lapkričio 9 d.)

Apie santykius su Lenkija

„Lenkija yra mūsų strateginis partneris, to niekada neslėpiau ir neslėpsiu, tiek kalbant apie mūsų šalies gynybą, tai yra viena artimiausių iš didžiausių ir stipriausių NATO kariuomenių. (…) Aš manau, kad tie santykiai, kurie yra pastaraisiais metais susiklostę, nepasakyčiau, kad labai blogi, bet jie nekaimyniški, jie turi būti pakeisti. Aš dėsiu visas pastangas, kiek tai mano kompetencijoje, kad santykiai su šia valstybe įgautų kitą pagreitį ir būtų perkrauti.“ (Pasisakymas prisistatant Seimui, 2016 m. lapkričio 17 d.)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sauliaus Skvernelio vizitas Lenkijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sauliaus Skvernelio vizitas Lenkijoje

„Suprantame Lenkijos pusės siekį ir būtinybę daryti teismų reformą ir jeigu (...) taip įvyktų, kad būtų bandoma taikyti ribojančias priemones Lenkijai, Lietuva palaikys Lenkijos Respubliką.“ (Pasisakymas spaudos konferencijoje, 2018 m. kovo 9 d.)

„Kada abi valstybės [Lietuva ir Lenkija – 15min] buvo kartu, abi valstybės klestėjo, kada pavykdavo įkalti pleištą tarp mūsų šalių, ir Lietuvai, ir Lenkijai būdavo blogas laikotarpis. (...) Šiandien esame naujos strateginės partnerystės etape ir net neabejoju, kad tiek iš mano Vyriausybės, tiek iš Lenkijos vyriausybės bus dedamos visos pastangos, kad santykiai tarp mūsų šalių būtų pavyzdiniai ir draugiški“ (Pasisakymas spaudos konferencijoje, 2018 m. birželio 3 d.)

Apie santykius su Izraeliu

„Lietuva yra Izraelio draugas ir mes turime padėti labiau suprasti Izraelio situaciją Europos Sąjungoje. Stengsimės tarpininkauti dialoge tarp Europos Sąjungos ir Izraelio siekiant geresnio Izraelio pozicijos supratimo.“ (Pasisakymas vizito Izraelyje metu, 2019 m. sausio 29 d.)

„Izraelis yra mūsų strateginis partneris kalbant tiek apie dvišalius santykius, tiek apie ES darbotvarkę. Mes matome didžiulį potencialą stiprinti tarpusavio ekonominį bendradarbiavimą.“ (Pasisakymas vizito Izraelyje metu, 2019 m. sausio 28 d.)

Apie Ukrainą

„Lietuva tvirtai remia Ukrainą, jos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą. Niekada nepripažinsime neteisėtos Krymo okupacijos ir aneksijos.“ (Komentaras vizito Ukrainoje metu, 2017 m,. balandžio 6 d.).

Apie santykius su Rusija

„Esame unikali ES valstybė, neturėdami jokių, pabrėžiu – absoliučiai jokių, kontaktų su valstybe [Rusija - 15min], nors kitos valstybės, tos pačios kaimyninės valstybės, labai aktyviai darbuojasi ekonominiais klausimais. Čia mes irgi turėtume pažiūrėti pragmatiškai, išlaikyti savo labai aiškias strategines ribas, nuo kurių mes negalime atsitraukti, kalbant ypatingai apie situaciją Ukrainoje, apie Minsko susitarimų įgyvendinimą, apskritai apie žmogaus teisių apsaugą ir tarptautinės teisės gerbimą, bet kontaktai su kaimyninėmis valstybėmis privalo būti “ (Pasisakymas LNK laidoje „Savaitės panorama“, 2018 m. sausio 2 d.).

„Turėti politinį kontaktą [su Rusija - 15min], net ne aukščiausiu politiniu lygmeniu, mes privalome.“ (Pasisakymas BNS, 2018 m. sausio 4 d.)

„Mes nekalbame apie pozicijos pasikeitimą dėl sankcijų tos valstybės atžvilgiu, dėl Ukrainos ir kt. Raudonos linijos – nubrėžtos, dėl jų neabejojama. Tačiau turime tokių problemų, kur turi būti politinis kontaktas. Bet niekada nekalbėjau apie aukščiausio lygio kontaktus. Štai vienas konkretus pavyzdys – planuojamas naftos gręžinio prie Kuršių nerijos eksploatavimas. Manau, nepakenktų, jei būtų kontaktai viceministrų lygiu, ir mes išreikštume savo poziciją.“ (Interviu Lrt.lt, 2018 m. vasario 7 d.)

Apie Astravo elektrinę

„„Jie [Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 15min] – prieš atominę elektrinę! Reikėtų patikslinti, kad jie prieš atominę energetiką, kaip nesaugią ir nepatikimą, visame mūsų regione. Aiški ir radikali pozicija dėl Astravo AE, siūloma net nedaryti jungties su Baltarusija, kad net teoriškai nebūtų galima importuoti elektros energijos iš Astravo.“ (Straipsnis 15min „Sakmė apie Rosstelmašą, Arba atsakymas tiems, kurie visada viską žino geriau“, 2016 m. balandžio 12 d.)

„Už 40 km nuo Vilniaus statomas energetinis atominis monstras, kurio reaktorių gamina tikrai ne pačiomis saugiausiomis ir moderniausiomis technologijomis pasižyminti valstybė. Stato šalis, kuriai šis projektas yra iš esmės tik politinis, nukreiptas ir prieš Lietuvą. Turime padaryti viską, daugiau nei viską, kad apsaugotume savo valstybės ir mūsų žmonių interesus.“ (Įrašas „Facebook“ 2016 m. balandžio 26 d.)

Apie Gruzijos narystę ES ir NATO

„Pasisakome už europinės perspektyvos suteikimą Gruzijai. (…) Ypač dėkojame už Gruzijos praktinį dalyvavimą NATO karinėse operacijose ir misijose. Jūsų karių aktyvus dalyvavimas ir ryžtas prisidėti prie taikos ir saugumo pasaulyje iniciatyvų bus reikšmingu argumentu jūsų narystei NATO“. (Pasisakymas vizito Gruzijoje metu, 2018 m. sausio 29 d.).

Apie Europos federacijos idėją

„Lietuva yra tautinė valstybė. Ji yra Europos sudėtinė dalis, bet aš niekada nepasisakysiu už federaciją. Mes turime išlaikyti savo valstybingumą ir tapatumą. Tikrai nesame apsitvėrę sienomis: esame moderni europietiška valstybė, bet – tautinė valstybė. Kita vertus, niekad neslėpiau, kad papildomų trijų raidžių naudojimas mūsų abėcėlėje, mano manymu, nepakenks mūsų tautiškumui.“ (Interviu Lrt.lt, 2018 m. vasario 7 d.)

S.Skvernelis apie save ir visuomenę

Apie save

„Mano pažiūros valstybinės. Man svarbiausi valstybės interesai. Dėl švietimo – vienos pažiūros, dėl socialinės politikos – kitos, dėl ekonomikos – trečios. Manau, kad reikia ne tik identifikuoti problemas, bet ir jas spręsti.“ (15min konferencija, 2016 m. kovo 30 d.)

„Aš tikrai nebijau daryti nepopuliarių sprendimų. Tik juos reikia daryti ne revoliuciniu ir radikaliu būdu, bet vadovaujantis sveiku protu, racionaliu paskaičiavimu, siekiamu rezultatu.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Dėmesio centre“, 2017 m. lapkričio 22 d.)

„Esu iš tų žmonių, kuris užaugo be smurto. (…) Buvo daug draugų, kiemo draugų ir tikrai nemačiau, bent jau savo aplinkoje, kad kažkas vaikus tokiais būdais auklėtų. Taip, būdavo visko, bet tikrai galiu džiaugtis, kad man neteko paragauti smurto iš artimųjų.“ (Pasisakymas „LRT Radijo“ laidoje „Ryto garsai“, 2018 m. lapkričio 27 d.)

„Didžiuojuosi tuo, kad buvau policijos pareigūnas ir tarnavau Lietuvos žmonėms.“ (Komentaras žurnalistams, 2018 m. rugpjūčio 2 d.)

Apie politinius autoritetus

„Gal daug kam nuskambės labai keistai, bet aš to niekada neslėpsiu – tikrai matau, gerbiu ir gerbsiu Vytautą Landsbergį, tai, ką jis padarė atsikuriančiai valstybei. Kas ir ką bekalbėtų, matyt, mes nebūtume sukūrę šiandienos mūsų valstybės be šio žmogaus indėlio. Vėlgi nepamirškime ir taip pat nevienareikšmiškai vertinamo Algirdo Brazausko. (...) Ir, žinoma, Valdas Adamkus, švenčiantis savo jubiliejų, unikalus, nepalūžęs žmogus, praėjęs ypač sunkų kelią, patyręs emigranto dalią ir pasiekęs labai daug JAV, grįžęs į Lietuvą, čia tapęs Prezidentu. Tai visos mūsų valstybės moralinis autoritetas.“ (Interviu „Vakarinei Palangai“, 2016 m. lapkričio 14 d.)

Apie prezidentui reikalingas savybes

„Labai svarbu, kad vadovas būtų ryžtingas žmogus, nebijantis priimti nepopuliarių sprendimų. Galima, aišku, vegetuoti, atidėlioti sprendimus, naudotis situacija ir būti populiariam, bet iš tikro reikia matyti ilgalaikius valstybės ir visuomenės tikslus. Svarbios savybės – sąžiningumas, padorumas, savo nuomonės turėjimas, gebėjimas kritiškai pažvelgti į save ir pripažinti savo klaidas.“ (Interviu Lrt.lt, 2018 m. vasario 7 d.)

15min koliažas/Gitanas Nausėda, Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė
15min koliažas/Gitanas Nausėda, Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė

(Paklaustas, ar prezidentas turėtų vienyti Lietuvą) „Aš manau, jeigu mes žiūrėtume retrospektyviai į visas prezidento rinkimų kampanijas, turbūt nė vienas nesakė, kad aš noriu skaldyti Lietuvą, bet Lietuva arba jos atskiros grupės, kurios yra supriešintos ar susipriešinusios, pirmiausia pačios turėtų norėti susivienyti. (…) Taip, natūralus noras yra, ir tai, manau, viena iš prezidento misijų girdėti visus, būti visiems vienodai teisingu ir stengtis atlikti tą teisingą vienijančio moderatoriaus vaidmenį ne tik tarp visuomenės, bet ir, kas labai svarbu, ir tai ypač yra pastarųjų metų didžiulė problema, tarp valdžios institucijų, kad jos dirbtų ranka rankon valstybės labui“. (Interviu LRT laidai „Savaitė“, 2018 m. rugsėjo 2 d.)

Apie dalyvavimą prezidento rinkimuose

„Tie procesai, kurie vyksta šalyje, tai, kas darosi dabar, atlaikant tą puolimą prieš save, prieš Vyriausybę, rodo tam tikrų jėgų baimę, kad net kandidatu būčiau įvardytas. Tai verčia mąstyti“. (Komentaras žurnalistams, 2018 m. gruodžio 14 d.)

„Jei nedalyvaučiau, konservatoriai pergalę švęstų jau dabar.“ (Pasisakymas LVŽS suvažiavime, 2019 m. sausio 26 d.)

Apie konkurentus Prezidento rinkimuose

Mano asmenine nuomone, iš esmės mums jau yra paskirti prezidentės įpėdiniai du.

„Mano asmenine nuomone, iš esmės mums jau yra paskirti prezidentės įpėdiniai du [Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė – 15min], kurie nuolat šmėžuoja pirmuose puslapiuose, kurių aukščiausi reitingai, kurie vienas kitą jau skiria premjeru, nors kandidatuodami žmonės turėtų žinoti konstitucinius principus.“ (Pasisakymas vizito Rusnėje metu, 2019 m. sausio 17 d.)

Apie šeimos požiūrį į dalyvavimą prezidento rinkimuose

„Tikrai tai [Dalyvavimas prezidento rinkimuose – 15min] nėra lengvas sprendimas, yra iššūkis visai mano šeimai, bet aš džiaugiuosi, kad ta pati žmona daugiau dabar domisi politika, sako, „nepasiduokite, matydami, kas vyksta, jūs teisingai darote, priiminėjate sprendimus, turite žmonių palaikymą“. (…) Ir jeigu būtų kategoriškas pasakymas, kad „ne“, tai, be abejo, būčiau atsižvelgęs į savo artimiausių žmonių nuomonę.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Savaitė“, 2019 m. sausio 20 d.)

Apie mažėjančius savo reitingus

„Jeigu tai [mažėjantys S.Skvernelio reitingai – 15min] pasitarnauja tam, kad šalyje būtų vykdomos neatidėliotinos ir būtinos reformos ir nuo to Lietuvos gyventojams būtų geriau gyventi ir mažėtų socialinė atskirtis, tai aš priimu tai kaip pliusą“ (Komentaras žurnalistams, 2018 m. gruodžio 17 d.)

Apie žiniasklaidos laisvę

„Jei mes norime kalbėti apie žiniasklaidos laisvę nuo politikų kišimosi, verta pakalbėti ir apie dešimtis milijonų eurų, kuriuos kasmet iš valstybės institucijų gauna žiniasklaidos priemonės. Ar tų pinigų nebūtų verta panaudoti kitaip – pvz., remti skurdžiausiai gyvenančias šeimas, kurių tragedijos neretai ir atsiduria žiniasklaidos dėmesio centre?“ (Įrašas „Facebook“ paskyroje, 2018 m. spalio 15 d.)

„Tikrai nematau nei vieno šiandien požymio, kuris leistų sakyti, kad [valdančioji – 15min] dauguma kovoja su žiniasklaidos laisve. Ne, žiniasklaidos laisvė kaip tik mūsų yra gerbiama, bet tai turi būti daroma laikantis įstatymo.“ (Atsakymas į Seimo narių klausimus, 2018 m. spalio 18 d.)

Apie referendumą dėl dvigubos pilietybės

„Mes visi, politikai ir visuomenė, (...) per dvejus metus turime padaryti viską, tiek agitacijos prasme, ir pačio referendumo organizavimo prasme, kad jis būtų sėkmingas.“ (Komentaras „Žinių radijui“, 2017 m. balandžio 13 d.).

Apie idėją mažinti Seimo narių skaičių

„Tas [Seimo narių – 15min] skaičius tikrai galėtų būtų mažesnis siejant su gyventojais, kurių tikrai per pastaruosius dešimtmečius gerokai sumažėjo. Yra kita nuomonė – kad nepaisant, kiek jų yra, atstovavimas turi būti gana platus. Bet jeigu pažiūrėtume, kiek šiandien procentiškai vienas Seimo narys atstovauja, tai sumažinimas yra pagrįstas, tai aš palaikysiu, jeigu bus toks klausimas.“ (Atsakymas į žurnalisto klausimą, 2018 m. rugpjūčio 29 d.)

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Apie homoseksualų eitynes Vilniuje

„Kas norėjo – dalyvavo [homoseksualų ir jų teises remiančių asmenų eitynėse - 15min], kas nenorėjo – ignoravo. Svarbiausia, jog pagaliau įsivyravo suvokimas ir supratimas: sankcionuoti, nei įstatymų, nei mūsų visuomenėje priimtų moralės ir etikos normų nepažeidžiantys renginiai gali vykti. O atsakingos tarnybos privalo padaryti viską, kad jie būtų saugūs.“ („Facebook“ įrašas 2016 m. birželio 20 d.)

Apie civilinių partnerysčių įteisinimą tos pačios lyties asmenims

„Tiems žmonėms turi būti sudarytos sąlygos spręsti tam tikrus civilinius santykius – turto, paveldimumo, atstovavimo – ir tai galima išspręsti būtent tokiu būdu [įteisinant civilinius santykius -15min]. Konstitucija labai aiškiai pasako, kokios santuokos pas mus galimos, ir to reikėtų laikytis“. (Atsakymas į žurnalisto klausimą, 2019 m. sausio 11 d.)

Apie marihuanos legalizavimą

„Aš tikrai mačiau, kas tai yra, kai pradedama nuo lengvų narkotikų, o vėliau baigiasi labai blogai. Manau, kad nėra nepavojingų ir nekaltų narkotinių medžiagų, todėl esu prieš legalizavimą. Jei tiek metų nebūčiau dirbęs policijoje, galbūt į šią situaciją sugebėčiau pažvelgti kitaip.“ (Pasisakymas Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime, 2018 m. liepos 8 d.).

Apie siūlymus švelninti bausmes už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų kontrabandą

„Tikrai aš esu skeptiškas, bet pirmiausia turėtų pasisakyti mūsų kriminologai, teisėsaugininkai, kurie betarpiškai darbuojasi, galbūt medikai, nes narkotikai nėra paprastas, lengvas, nekaltas dalykas. Teko gyvenime matyti, kai prasideda nuo nekaltų parūkymų žaidimų, o (žmonės – BNS) įtraukiami į visą grandinę, platinimą ir prekybą.“ (Atsakymas į žurnalisto klausimą, 2019 m. sausio 15 d.)

Apie 0,4 promilių girtumo limitą vairuotojams

„0,4 promilių riba, man atrodo, šiandien yra optimali. Juo labiau kad didesnio pavojaus keliamo transporto vairuotojams ta riba dar mažesnė.“ (Pasirodymas „LRT radijo“ laidoje „Ryto garsai“, 2018 m. balandžio 24 d.)

Apie lenkiškų raidžių rašybą asmens dokumentuose

„Mūsų pozicija – pirmame puslapyje trys lotyniškos abėcėlės raidės (w, x, q), kurios garantuotų autentiškų asmenvardžių rašymą mūsų piliečiams, sudariusiems mišrias santuokas, ir lenkų tautinės mažumos atstovams. (…) Jeigu galvojame apie valstybės geopolitinę ateitį, turime peržengti savo mitus, dogmas, nevisavertiškumo kompleksus“. (Komentaras BNS, 2017 m. rugpjūčio 15 d.)

Apie lietuviškas ir europietiškas vertybes

„Nuolatinis ir dirbtinis „lietuviškų vertybių“ priešinimas su europinėmis duoda tik vieną efektą: pila vandenį ant rusiško malūno. Bandymai žaisti euroskepticizmo korta yra pigūs ir pavojingi – sau to negalime leisti. Politinė lyderystė turi remtis ne populiarių frazių panaudojimu, o aiškios – vakarietiškos Lietuvos vizijos įgyvendinimu, net jei tai neatitinka viešųjų ryšių vadovėlių.“ (delfi.lt publikacija „Laikas pažiūrėti į veidrodį atsimerkus“ 2016 m. birželio 9 d.)

Apie didžiausią Nepriklausomybės pasiekimą

„Didžiausias [Nepriklausomybės – 15min] pasiekimas – tai, kad turime pilietinę visuomenę. Nesakau, kad visi, bet pakankamai daug žmonių yra kritiškai mąstantys, turintys nuomonę ir nebijantys jos reikšti. Turime labai tvirtus valstybingumo pamatus. Dabar net negalime diskutuoti, ar žmonės, iškilus pavojui, gintų Lietuvos valstybę, jos laisvę ir demokratiją, savo teises. Šis klausimas tampa beprasmis.“ (Interviu Lrt.lt, 2018 m. vasario 7 d.)

Apie Lietuvos ateitį

„Tikiu, kad lietuvybė neišnyks, o kalba išliks tokia, kokia buvo. Tikiuosi, kad neišsipildys blogiausios prognozės kalbant apie demografijos ateitį, nes mūsų tikslas – bent trys milijonai gyventojų. Tikėtina, kad žemės ūkio indėlis ir įtaka į ekonomiką bus mažesnis ir ateityje būsime dar atviresnė, pilna potencialo ir modernių technologijų valstybė.“ (Pasisakymas Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime, 2018 m. liepos 8 d.).

Apie tai, ar Vytautas Landsbergis buvo Lietuvos vadovu

„Taip, aš puikiai suprantu, kad yra (...) laimingų, nelaimingų, patenkintų, nepatenkintų vieno ar kito politiko veikla, bet turime žiūrėti į faktines aplinkybes. Tai faktinės aplinkybės yra tokios, kad tam tikru mūsų valstybės laikotarpiu, valstybės atkūrimo pradžioje Aukščiausiosios Tarybos pirmininko pozicija iš esmės buvo faktinė valstybės vadovo pozicija.“ (Interviu „Lietuvos ryto televizijai“, 2017 m. rugpjūčio 28 d.)

Kitomis temomis

„Aš jam nepyliau.“ (2014 m. kovo 24 d., atsakydamas į klausimą, ar atsistatydins iš generalinio komisaro pareigų, kai jo pavaldinys – kriminalinės policijos vadovas Algirdas Matonis įkliuvo vairuodamas neblaivus)

„Išlindo Pilypas iš kanapių: matyt, Seimo pirmininkė neskaito nei laikraščių, nei portalų, nežiūri televizijos ir neklauso radijo. Jei Seimo pirmininkė neskaito šios informacijos, gal bent „google“ jai padėtų?“ (2015 m. liepos 22 d., atsakydamas į Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės kritiką dėl nekompetencijos sprendžiant ES migrantų krizę)

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Loreta Graužinienė, Saulius Skvernelis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Loreta Graužinienė, Saulius Skvernelis

„Buvo keistas ir neadekvatus pokalbis, Seimo pirmininkei bandant auklėti ar paaiškinti, kaip turi policija darbuotis. Tiesiog nekonstruktyvų pokalbį teko pabaigti ir viskas. Nes tikrai buvo kiti reikalai. Tiesiog trukdė man. Kai vyksta tokie darbai, tiesiog norisi, kad netrukdytų niekas eterio be reikalo.“ (Komentaras BNS apie pokalbį su L.Graužiniene po Igorio Molotkovo pabėgimo, 2015 m. lapkričio 20 d.)

„Ištiko kultūrinis šokas. Su vakarietiškais idealais į apšnerkštą komisariatą. Sulūžusios kėdės, uniforminiu paltu užkištas prasižiojęs langas. Pirmas susidūrimas su realybe, nusikaltėliais, ir vadovybės nuostata – tvarkykis pats. Aš, dėstytojas iš Policijos akademijos, jau pirmą dieną turėjau paskęsti. Ir nei velnio!“ (Apie pirmą dieną Trakų policijos komisariate, interviu lrytas.lt 2016 m. balandžio 8 d.)

„Mačiau tikrai daug kalbančių įvairiomis kalbomis, bet nesugebančių pasakyti ir negebančių komunikuoti. Čia yra svarbiausias dalykas.“ (Pasisakymas LRT laidoje „Savaitė“, 2019 m. sausio 20 d., atsakant į klausimą, kokias užsienio kalbas yra įvaldęs).

„Ne. Nebent kokia bobutė kiaušinių iš kaimo atnešdavo kaip padėką.“ (atsakydamas į lrytas.lt žurnalistės klausimą, ar ėmė kyšius, 2016 m. balandžio 8 d.)

„Kortomis lošti apskritai nemoku, todėl ką jau ten politinio – aš net ir paprasto pokerio nesudėliočiau!“ (Įrašas „Facebook“ 2016 m. gegužės 17 d.)

„Nesu abstinentas. Galiu gyventi be jo [alkoholio -15min], bet kai noriu, galiu išgerti stipresnę taurelę ar alaus žiūrėdamas krepšinį, o paskui vėl ilgai negerti. Nesu priklausomas. Saiką aš turiu, save kontroliuoju.“ (atsakydamas į klausimą, ar vartoja alkoholį, 15min konferencija 2016 m. kovo 30 d.)

Galiu išgerti stipresnę taurelę ar alaus žiūrėdamas krepšinį, o paskui vėl ilgai negerti. Nesu priklausomas. Saiką aš turiu, save kontroliuoju.

„Kreipiuosi į kiekvieną iš jūsų (policijos pareigūnų, – red.past.) ir prašau: ne tik saugokite ir ginkite mus, bet ir būkite saugūs patys. Prireikus nedvejokite. Prireikus imkitės visų, net ir pačių griežčiausių priemonių bei įrankių, kuriuos jums leidžia naudoti teisės aktai. Įstatymai ir visuomenė jums suteikė tokią teisę. Todėl prireikus nedvejokite. Patikėkite: tiek pareigūnų bendruomenė, tiek visuomenė niekada nepasmerks uniformuoto žmogaus, kuris buvo priverstas griebtis ginklo.“ (Įrašas „Facebook“ 2016 m. rugpjūčio 13 d., žuvus policijos pareigūnui)

„Tvarkiečiai paskutiniu metu sistemingai tyčiojasi iš visų dorų Lietuvos žmonių kratų pseudospektakliais, performansais prie prokurorų namų, pasakomis apie keturkojus pareigūnus, primenančius vilkus, dramblių pirkimais ir koldūnų receptais su nekenksmingomis bakterijomis. Tai turi liautis.“ (Įrašas „Facebook“ 2016 m. spalio 13 d., paskelbus informaciją, kad už „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovus galimai buvo perkami balsai)

„Bet koks veikėjas, kuris yra patekęs į valdžią violetinio nesusipratimo būdu, kada buvo žudomi žmonės, luošinami jų likimai, atkreipkite dėmesį, kokio masto ten buvo padaryta afera aukojant mažametę mergaitę, tai yra mažų mažiausiai spjūvis visuomenei ir teisėsaugai į veidą.“ (apie tai, kodėl su „Drąsos keliu“ į Seimą patekęs Povilas Gylys neturėtų tapti vidaus reikalų ministru, BNS, 2016 m. balandžio 1 d.)

„Jeigu įmonės akcininkai aukoja „valstiečių“ kažkokiai partijai ar kandidatui, tai yra blogai, o jeigu aukoja kitoms partijoms, tai yra gerai? Įstatymai leidžia fiziniam asmeniui aukoti ir jis pasirenka, kam aukoti ir kiek aukoti. (…) Nėra nė viena įmonė nuteista, susikompromitavusi. Pati partija spręs, kokias aukas priimti ar nepriimti, kad ir kaip jūs to norėtumėte ar nenorėtumėte.“ (Pasisakymas LRT radijui apie verslininkų, siejamų su Baltarusija, aukas LVŽS, 2019 m. sausio 16 d.)

„Suprantu didžiulį džiaugsmą [Gintarui Paluckui – 15min] pagaliau laimėjus renkamas pareigas, bet tai socdemų partijos vidaus reikalas. Nacionaliniu mastu nieko neįvyko. Tai yra ne Seimo rinkimai, nors pagal retoriką išrinkto pirmininko atrodo, kad įvyko nauji Seimo rinkimai, susiformavo dauguma, socialdemokratai gavo daugumą rinkėjų. Turbūt reikia grįžti į realybę. (…) Reikia grįžti į realybę, kada sugrįš, tada galėsime ir kalbėtis.“ (Komentaras žurnalistams, 2017 m. balandžio 25 d.)

„1999 metais Kauno „Žalgiris“ tapo Eurolygos čempionais. Tuometinė Vyriausybė priėmė nutarimą ir įsipareigojo skirti klubui daugiau kaip 5 mln. litų. Tačiau „dėl susiklosčiusios sunkios ekonominės situacijos šalyje“ įsipareigojimas buvo įgyvendintas nepilnai. Liko 574 tūkst. eurų skola. Tiek teisinė, tiek moralinė. Beveik dvidešimtmečiui. Mūsų Vyriausybė jau grąžino ne vieną paveldėtą skolą. Grąžinsime ir šią. Pinigai suplanuoti kitų metų valstybės biudžete.“ (Įrašas „Facebook“ paskyroje, 2018 m. spalio 17 d.)

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

(Apie žmones, pasipiktinusius, kad popiežių Pranciškų Lietuvoje pasitiko tamsiaodė mergaitė) „Kai tokie išsireiškimai taikomi prieš vaiką, tai yra apgailėtina. Jei mergaitė girdi, palinkėčiau, kad ji nekreiptų dėmesio į tuos niekšingus žmones, niekšus, kitaip nepavadinčiau, džiaugtųsi mokslais, bendramoksliais, draugais, ir turės visam gyvenimui įspūdį, kaip pasitiko popiežių ir atstovavo Lietuvai. O visi kiti... Aš tokius žmones... Man jie yra nebe žmonės. (...) Aš manau, kad tokie žmonės yra mažiausiai lietuviai“. (Komentaras „Žinių radijui“, 2018 m. rugsėjo 27 d.)

(Apie tyrimą, kuris parodė, kad dažniausiai alkoholį darbe vartoja žemės ūkio sektoriaus darbuotojai) „Belieka išsiaiškinti, ar iš džiaugsmo geria, ar iš nevilties“. (Pasisakymas Vyriausybės valandos Seime metu, 2018 m. gegužės 10 d.)

(Reaguodamas į Remigijaus Žemaitaičio pasisakymą, esą „kas nors išeis iš parduotuvės ir kiš alų po skverneliu) „Jūs užkiškite burną šitam žmogui [Remigijui Žemaitaičiui – 15min]. Aš norėčiau reaguodamas pasakyti vieną dalyką. Yra vaikai – mes ten bandome kovoti prieš patyčias. Vaikai, nekreipkite dėmesio. Tai yra partijos, kuriai pareikštas kriminalinis nusikaltimas, pirmininkas, kuris įpratęs prie kriminalinio žargono. Čia nieko tokio! Tokia įprasta praktika“. (Pasisakymas Seimo posėdžio metu, 2017 m. birželio 1 d.)

Tekstas pirmą kartą publikuotas 2016 m. pabaigoje, prieš 2019 m. prezidento rinkimus jis buvo atnaujintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius