-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 05

Skandalas Vilijampolės socialinės globos namuose: auklėtiniai rišti prie lovų

Vilijampolės socialinės globos namuose – skandalas. Paviešinti vaizdo įrašai, kuriuose matosi, kad, kaip įtariama, šių namų auklėtiniai buvo rišami prie lovų. Kaip pranešė TV3 „Žinios“, kartais globotiniai būdavo surišti laikomi ilgą laiką, jiems neleista net nueiti į tualetą, jie buvo mušami. Namų direktorius kalba, kad dar neįrodyta, jog įrašas padarytas jo vadovaujamoje įstaigoje.
Smurto globos namuose iliustracija
Smurto globos namuose iliustracija / TV3 Play iliustr.

Šiuose socialinės globos namuose glaudžiasi neįgalūs vaikai, dažnai turintys psichinę negalią. O vaizdo įrašuose matosi, kaip prie lovos pririštas paauglys kenčia kitų vaikų patyčias. Ir taip esą vaikai būna pririšti valandų valandas, kartais net per naktį.

„Jie ne tai, kad fiksuojami. Tai atliekama bendro naudojimo patalpoje, kur kiti globotiniai, vadinamojoje svetainėje, tam atnešta speciali lova, vaikas čia patiria psichologinį smurtą, jis jaučia diskomfortą. Vaikas nesišlapina, jam uždėtos sauskelnės, jis jaučiasi negerai, kiti globotiniai iš jo juokiasi“, – taip TV3 „Žinioms“ pasakojo Vilijampolės socialinės globos namų profesinės sąjungos pirmininkas Lorenas Mišeikis.

Šie vaizdai išjudino vaikų teisių gynėjus ir Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, išsiųsti kreipimaisi į prokuratūrą, kad būtų pradėtas tyrimas. Pasak Kauno apskrities VPK atstovės Odetos Tumelytės, šiuo metu informacija tikslinama, tada bus priimtas procesinis sprendimas, pradėti ar ne ikiteisminį tyrimą.

Vaikas nesišlapina, jam uždėtos sauskelnės, jis jaučiasi negerai, kiti globotiniai iš jo juokiasi, – pasakojo Lorenas Mišeikis.

Tačiau Vilijampolės socialinės globos namų direktorius Linas Butkus kalba, kad šie vaizdo įrašai gali būti suklastoti, tad irgi kreipėsi į prokurorus. „Negaliu nieko komentuoti, klausimas, ar čia mūsų įstaigoje, ar neinscenizuota. Daug klausimų, viską pateiks prokuratūra“, – teigė L.Butkus.

Direktorius tikina, kad jis nieko panašaus įstaigoje daryti nėra leidęs, bet pripažįsta – kartais vaikai prie lovų pririšami, bet esą tik tais atvejais, kai gražiuoju su jais susitarti nepavyksta, kai taip nurodo gydytojai ir tik tam, kad pavyktų suleisti vaistus.

L.Mišeikis tvirtina, kad šiuose globos namuose yra ir daugiau pažeidimų, bet vaikų teisių sergėtojai tuo nesidomi. 

Šiuose socialinės globos namuose gyvena per 40 globotinių, tačiau pedagogai nedirba, dabartinis vadovas juos atleido, nors kitose panašiose įstaigose tokie etatai išsaugoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius