Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 03

Skandalas Vilniuje: tikrą sniegą valė „suklastota“ technika?

Jei metai po metų stebitės, kodėl Vilniaus gatvės žiemos metu būna sunkiai pravažiuojamos, nors jų priežiūrai metami nemaži pinigai, gali būti, kad čia rasite atsakymą į šį klausimą.
Valomos apsnigtos gatvės
Valomos apsnigtos gatvės / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

15min.lt pasiekė dokumentai, rodantys galimai neskaidrią sostinės gatves prižiūrinčios savivaldybės bendrovės „Grinda“ veiklą. Vilniaus savivaldybė gūžčioja pečiais: „Grindai“ sumokėta už didelio kiekio technikos darbą, nors egzistuoja dokumentai, rodantys, jog faktiškai galėjo dirbti kelissyk mažesnis mašinų kiekis. Tiesa, pastarieji dokumentai savivaldybės sistemoje nefigūruoja.

Aukštoji matematika. 3 = 16

15min.lt redakciją pasiekė du dokumentai, Vilniaus savivaldybės Komunalinio ūkio departamento Infrastruktūros skyriaus siųsti „Grindai“ 2010–2011 m. žiemos sezono metu. Tiksliau, ne du dokumentai, o po dvi versijas kiekvieno iš jų. Dokumentų turinys identiškas, išskyrus porą detalių – kaip tyčia, tai tos detalės, kurios nulėmė, kiek bus sumokėta „Grindai“.

2010 m. lapkričio 5 d. raštas Nr. A51-23797, pasirašo Infrastruktūros skyriaus vedėjas Valdas Juodis. Dokumente nurodoma, jog savivaldybė dėl numatomų oro sąlygų prašo budėjimui nuo lapkričio 6 d. 22 val., dviem naktims, parengti tris barstytuvus: 2 druskos barstytuvus MAZ ir vieną smėlio barstytuvą KDM. „Grindos“ antspaudas su prierašu „gauta“ (tiesa, nurodant lapkričio 8 d.) yra, ant dokumento puikuojasi ir „Grindos“ vadovo Algimanto Vilūno parašas su prierašu „vykdymui“. Bet yra ir kitas dokumentas su tuo pačiu numeriu, pasirašytas to paties V.Juodžio. Skiriasi tik pora detalių: vietoj 2 MAZ barstytuvų atsiranda 15, o budėjimas skiriamas jau ne dviem paroms, o dviem savaitėms – iki lapkričio 20 d.

Analogiška situacija ir su kitu dokumentų tandemu. Lapkričio 19 d. raštu Nr. A51-24952 „Grindos“ prašoma dviejų naktų budėjimui nuo lapkričio 20 d. skirti 2 MAZ barstytuvus ir 1 KMD. Vėl „Grindos“ antspaudas su kiek vėlesne data, vėl A.Vilūno parašas ir prierašas „vykdymui“. Na, o kitas tos pačios lapkričio 19 d. raštas Nr. A51-24952 jau prašo 15 MAZ barstytuvų, o budėjimo terminą prailgina iki lapkričio 24 d.

15min.lt nuotr./Savivaldybės dokumentas, 2010 m. lapkričio 5 d. nustatęs 3 barstytuvų darbą
15min.lt nuotr./Savivaldybės dokumentas, 2010 m. lapkričio 5 d. nustatęs 3 barstytuvų darbą
15min.lt nuotr./Savivaldybės dokumentas, 2010 m. lapkričio 5 d. nustatęs 16 barstytuvų darbą
15min.lt nuotr./Savivaldybės dokumentas, 2010 m. lapkričio 5 d. nustatęs 16 barstytuvų darbą

Savivaldybė: sumokėta pagal didesnius skaičius

Vilniaus savivaldybė, atsakydama į oficialią 15min.lt užklausą, nurodė nežinanti, jog egzistuoja po du minėtų raštų egzempliorius su skirtingais skaičiais ir terminais.

„Savivaldybės sistemoje „avilys“ yra registruoti 2 skirtingi raštai. A51-23797 2010-11-05 ir A51-24952 2010-11-19. Abiejuose raštuose barstytuvų skaičius 16“, – teigiama savivaldybės pateiktame komentare.

Sykiu savivaldybė patvirtina, kad „Grindai“ sumokėta pagal tuos raštus, kuriuose skaičiai yra didesni.

Už atliktas paslaugas UAB „Grinda“ sumokėta 20397,5 Lt + PVM

„Jūsų minimais raštais 16 vnt. barstytuvų budėjimas buvo užsakytais nuo lapkričio 6 d. 22 valandos iki lapkričio 24 dienos. Savivaldybė UAB „Grinda“ apmokėjo pagal 2009-11-26 sutartyje Nr. 14-171 nustatytus įkainius. (…) Už atliktas paslaugas UAB „Grinda“ sumokėta 20397,5 Lt + PVM”, – teigiama savivaldybės atsakyme.

Klausimas, ar gali būti taip, jog savivaldybė mokėjo už 16 barstytuvų darbą, kai faktiškai dirbo tik 3, liko neatsakytas.

A.Vilūnas: kriminalo nėra

„Grindos“ vadovas A.Vilūnas susitiko su 15min.lt žurnalistu ir peržiūrėjo dokumentų kopijas. Tai padaręs, miesto gatves prižiūrinčios bendrovės ilgametis vadovas pripažino, kad jo parašai mirga ant visų egzempliorių – ir ant tų, kuriais darbui siunčiama 16 barstytuvų, ir ant tų, kuriais nustatytas gerokai mažesnis technikos kiekis.

Jis pripažįsta, kad dviejų dokumentų identiškais numeriais būti negali, tačiau tikina, esą jokio kriminalo čia nėra. Anot pašnekovo, greičiausiai nutiko taip, kad savivaldybė staiga pakeitė reikalavimus dėl barstytuvų budėjimo, o dokumentas su mažesniais skaičiais atgulė užmarštin.

Anot A.Vilūno, greičiausiai nutiko taip, kad savivaldybė staiga pakeitė reikalavimus dėl barstytuvų budėjimo, o dokumentas su mažesniais skaičiais atgulė užmarštin.

„Galbūt per tą valdininkų skubėjimą kažką pasiuntė. Gali būti, kad paprašė mano sekretorės ar ko nors: aną išmeskit, šitas tikras yra. Nors iš esmės turėjo būti taip: anas prašymas panaikinamas, prašome (dirbti – aut. past.) pagal tą. Žinot, kaip dabar kompiuteriu kopijuoja – ten datos netinka, vardai, ištisai dokumentai taisomi“, – teisinosi A.Vilūnas.

Savo ruožtu, „Grindos“ vadovas pateikė savo turimus dokumentus – ir su „Grindos“ antspaudu, ir su jo parašu, ir su prierašu „vykdymui“. Ir vėl – identiškos datos ir identiški numeriai.

Aiškindamas, dėl ko, pvz., lapkričio 6 d. barstytuvų darbą reglamentuojantis dokumentas „Grindos“ pažymėtas kaip gautas dviem dienomis vėliau, pašnekovas tikino, kad tai tėra nereikšminga detalė.

„Ten yra išeiginės dienos (2010 m. lapkričio 6 d. buvo šeštadienis, lapkričio 19 d. – penktadienis). Tas mašinas mums sumontuoti trunka laiko. Juk realiai šitos mašinos yra dirbantys savivarčiai. Kad jis pavirstų barstytuvu, ant jo reikia užkrauti įrangą, pajungti hidraulinę įrangą, ant jo užkrauti verstuvą – tai užtrunka“, – aiškino A.Vilūnas. Jis pridūrė, jog „gali būti“, jog dar kažkokie pageidavimai iš savivaldybės atkeliavo elektroniniu paštu.

Anot „Grindos“ vadovo, autentiški yra visi dokumentai – nors jie vienas kitam ir prieštarauja. „Taip ir buvo: rašė raštą vieną, perrašė kitą, o užregistravo tą tikrą, kurio mes norim. Čia tikrai jokių paslapčių nėra. Galų gale, mes nesame privati kompanija, kuri prisiplėšti norėtų“, – tikino pašnekovas.

Čia tas vadinamasis „copy“ per kompiuterį pridaro bėdų daugybę.

Dokumentų numerių sutapimą jis linkęs priskirti brokui dėl darbo su kompiuteriu. „Čia tas vadinamasis „copy“ per kompiuterį pridaro bėdų daugybę. Ir paskui apsižiūrėjo“, – svarstė A.Vilūnas.

Priminus, jog paskutiniai dokumento numerio skaitmenys rašomi ranka, „Grindos“ vadovas iškėlė versiją, esą du identiški dokumentai paeiliui buvo pasirašyti ir perrašyti nedėmesingai. „Taip, dokumento numeris faktiškai ranka rašomas. Bet nukopijavo tekstą ir nepasiskaitęs pasirašė“, – teigė jis.

Paklaustas, ar tai reiškia, jog jis ir pats neįsiskaitęs dėliojo parašus ant vienas kitam prieštaraujančių dokumentų, pašnekovas tokios galimybės neatmetė. „Taip, aš irgi. Ir ką? Na, užsakymas yra 3 (barstytuvai – aut. past.), aš ir pasirašau: trys. Aptariam situaciją, kad blogai – atsiunčia kitą raštą. Juk vėlesnis raštas galioja. Tik kodėl vienu numeriu atėjo – neaišku“, – susimąstė „Grindos“ vadovas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Vilūnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Vilūnas

A.Vilūno žodžiais, suma, sumokėta pagal šiuos du raštus, yra „net ne tie pinigai, kur čia verta kažką daryti“.

„Grindos“ vadovas pažymi, esą 2009 m. žiemą „Grinda“ dalį sezono miesto gatves prižiūrėjo nemokamai ir taip sostinei „padovanojo“ paslaugų daugiau nei už 430 tūkst. Lt be PVM.  

Gali prireikti prokurorų

Vilniaus meras Remigijus Šimašius 15min.lt teigė, jog dėl paviešintų dokumentų gali būti kreipiamasi į prokurorus. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius

„Be jokios abejonės, išsiaiškinsime situaciją ir priimsime adekvačius sprendimus. Jei reikės – kreipsimės ir į teisėsaugos institucijas“, – sakė R.Šimašius. 

Politikas neslepia nesąs patenkintas tuo, kaip tvarkomi miesto ūkio reikalai.

„Miesto ūkio tvarkyme matau daugybę problemų ir planuojant paslaugas, ir jas perkant, ir prižiūrint, kaip jos teikiamos. Mano tikslas, kad planavimas būtų paremtas aiškiais kriterijais ir suprantamas visiems miestiečiams, pirkimas – atviras ir skaidrus, o priežiūra užtikrinanti tinkamą vykdymą“, – teigė meras.

Visus dokumentus peržiūrėti galite 15min.lt galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius