Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 11 22 /16:47

Skandalo atomazga: sveikatos apsaugos viceministrė ir ministro patarėjas palieka pareigas

Pareigas palieka sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Motiejūnienė-Bilotienė ir patarėjas Danas Bakša, BNS trečiadienį informavo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Taip ministerija reaguoja į kilusį skandalą dėl galbūt neskaidrių ministerijos rengtų konkursų.
Aušra Bilotienė Motiejūnienė
Aušra Bilotienė Motiejūnienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seniai suplanuoti pokyčiai?

„Darbą SAM vadovybėje palieka viceministrė Aušra Motiejūnienė-Bilotienė ir patarėjas Danas Bakša. Ministras jiems nuoširdžiai dėkoja už jų indėlį bendruose darbuose ir linki sėkmės tolimesniuose darbuose“, – BNS atsiųstame komentare nurodė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Pasak jos, šie pokyčiai nėra susiję su trečiadienį dienraščio „Lietuvos rytas“ paskelbta informacija apie galbūt neskaidriai rengtus Sveikatos ministerijos konkursus. Pasak jos, pokyčiai suplanuoti senokai – politinė komanda, patarėjos teigimu, atnaujinama „naujiems darbams ir iššūkiams“.

„Dalis prioritetinių darbų jau nuveikta, padarytas didelis indėlis ruošiantis tam tikros sisteminėms pertvarkoms, pavyzdžiui, pertvarkomi priklausomybių ligų centrai, ruošiamasi sveikatos priežiūros tinklo pertvarkai, įgyvendinami rimti pokyčiai farmacijos sektoriuje ir kitose srityse. Tad nauji darbai ir iššūkiai – nauji ir veidai. Iki šiol buvo reikalingi turintys vienokias stipriąsias profesines ir vadybines savybes, o nuo šiol – kitokias“, – permainas paaiškina L.Bušinskaitė–Šriubienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./A.Verygos susitikimas su opozicinėmis frakcijomis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./A.Verygos susitikimas su opozicinėmis frakcijomis

Ministras ginasi nurodymų nedavęs

Pasak ministerijos atstovės, nėra duomenų, kad kokie nors konkursai galėjo būti organizuoti neskaidriai, tačiau „siekiant išsklaidyti abejones“ ministerija kreipėsi į Valstybės tarnybos departamentą (VTD), prašydama įvertinti konkursų skaidrumą ir žada kilus abejonių informaciją perduoti teisėsaugai.

„Ministras A. Veryga jokių nurodymų, kaip turėtų būti vykdomi konkursai, nedavė. Tuo tarpu buitinių pokalbių detalių nekomentuojame, manome, kad tai galėtų padaryti jų autoriai“, – teigiama atsakyme.

Nurodė, kas turi laimėti konkursą

Trečiadienį dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė Seimo nario Antano Matulo slapta įrašytą pokalbį su A.Motiejūnienė-Bilotienė. Šiame pokalbyje viceministrė Seimo nariui pasakojo apie Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktoriaus konkursą, kurio atrankos komisijai ji vadovavo. Pasak viceministrės, iš pradžių buvo numatyta, kad konkursą turi laimėti Valentinas Gavrilovas, viceministro pareigas ėjęs Sveikatos apsaugos ministerijai vadovaujant socialdemokratams. Pasak A.Motiejūnienės-Bilotienės, ji tai išgirdo iš ministro A.Verygos, kuris sakė šią kandidatūrą derinęs su kažkuo Vyriausybėje.

Sveikatos apsaugos ministerijos nuotr./Danas Bakša
Sveikatos apsaugos ministerijos nuotr./Danas Bakša

Vėliau nežinia dėl ko favoritas pasikeitė. Viceministrei konkurso išvakarėse paskambino A.Verygos patarėjas D.Bakša ir pareiškė, kad šis postas turi atitekti ministerijoje projektų ir procesų valdymo patarėju dirbančiam Igoriui Baikovskiui, iki tol dirbusiam privačiame versle. D.Bakša esą telefonu reikalavo, kad A.Motiejūnienė-Bilotienė susisiektų su I.Baikovskiu, perduotų jam konkurso klausimus ir padiktuotų atsakymus. Viceministrė atsisakė tai daryti ir tikino po to patekusi į ministerijos vadovybės nemalonę. Konkursą laimėjo iki tol Valstybinės ligonių kasos Tarptautinių reikalų skyriaus vedėja dirbusi Jolanta Sabalienė. A.Motiejūnienės-Bilotienės teigimu, ministerijos vadovybė buvo tuo nepatenkinta, delsė paskirti J.Sabalienę į pareigas.

A.Motiejūnienė-Bilotienė A.Matului pasakojo, kad panašiai buvo rengiami ir kiti ministerijai pavaldžių įstaigų konkursai, kurių nugalėtojai neva buvo parenkami iš anksto.

STT netirs

A. Matulas pokalbio įrašą perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Tarnyba BNS nurodė netirsianti prieš kelis mėnesius vykusio konkurso skaidrumo.

„Iš tiesų dėl A. Matulo kreipimosi situacija yra tokia, kad jis buvo įvertintas, taip pat įvertinta papildomai surinkta informacija, ir nebuvo priimtas sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą BPK tvarka, nes nebuvo nustatyta korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių“, – BNS sakė STT atstovė spaudai Renata Endružytė.

A.Matulas BNS sakė manantis, kad situacija Sveikatos apsaugos ministerijoje nėra gera.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Matulas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Antanas Matulas

„Kas vyks toliau, aš negaliu pasakyti, bet faktas, kad įrašas ir kiti liudijimai rodo, jog (...) Sveikatos apsaugos ministeriją valdo patarėjai, o ne viceministrė ir ne ministras“, – apgailestavo politikas.

Jis teigė nemanantis, kad informacijos paviešinimas galėtų pakenkti teisėsaugai aiškinantis situaciją.

„Aš specialiai neviešinau tos informacijos (...), žiniasklaida, paviešinusi tą įrašą, manau, pasielgė teisingai, žmonės, kurie nežinojo, kas vyksta, gal pradės mąstyti ir kontroliuos tą situaciją“, – dėstė A.Matulas. Parlamentaras BNS teigė negalintis nei patvirtinti, nei paneigti, kad savo pokalbio su viceministre įrašą žiniasklaidai perdavė būtent jis.

S.Skvernelis: abejonės dėl konkursų turi būti išsklaidytos

Abejonės dėl Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) organizuojamų konkursų turi būti išsklaidytos, komentuodamas žiniasklaidos paskelbtą informaciją apie galimą spaudimą iš pareigų besitraukiančiai viceministrei sakė premjeras Saulius Skvernelis.

„Pasižiūrėjau tą, nežinau, kaip čia įvardyti – pokalbį tarp dviejų politikų, kuris yra įrašinėjamas, buitinis pokalbis. Aš manau, kad ministras turi priimti sprendimą kalbant apie politinio pasitikėjimo pareigūnus arba jie patys tą padarys. Ir antra, kad būtų išsklaidytos visokios interpretacijos, abejonės, tiesiog yra procedūra kreiptis į Valstybės tarnybos departamentą, kad įvertintų patį konkursą, nes konkursas, kiek bent jau žinoma, buvo ir filmuojamas, ir garso įrašas daromas“, – žurnalistams trečiadienį sakė S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius