Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 04

Skatina domėtis vitražu

Vis dažniau vilniečiai skatinami domėtis ne tik miesto praeitimi, bet ir senaisiais amatais. Vienas jų – vitražų gamyba.
Stiklas
Stiklas
Temos: 1 Stiklas

Miesto savivaldybės vykdomoje Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių programoje dalyvauja įstaiga „Vitražo manufaktūra“, kur kiekvienas norintis gali susipažinti su stiklo istorija ir vitražo gamyba.

Galerija-dirbtuvė ne atsitiktinai įsikūrusi istoriškai svarbioje Stiklių gatvėje. Pastaroji senuosiuose Vilniaus žemėlapiuose minima kaip prekybos stiklu ir jo dirbiniais centras.

Stiklas Vilniuje

Stiklininkystė sostinėje suklestėjo XVI-XVIII a. Buvo gaminami stikliniai indai, sietynai, veidrodžiai. Iš svetur atvežti nepuošti stiklo dirbiniai čia buvo dekoruojami, graviruojami. Vilniaus stikliai darė ir vitražus, veidrodžius su išgraviruotais feodalų herbais. Lietuviški stiklo gaminiai aprūpino ne tik Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos rinką, bet pasiekdavo ir Rusiją, Vokietiją. Taigi nuo seniausių laikų vitražai buvo įspūdingiausias akcentas puošiant monumentalius pastatus – bažnyčias, didikų rūmus, visuomeninius pastatus. Seniausi vitražai kildinami iš Nojaus laikų, kai stiklas buvo prilyginamas brangakmeniams. Jis žėrėjo visomis spalvomis ir puošė žmones bei jų aplinką.

Garsina vitražus

Galerijos-dirbtuvės „Vitražo manufaktūra“ įkūrėja menininkė-vitražistė Julija Vaičienė aktyviai užsiima stiklu ir savo veikla atkreipia visuomenės dėmesį į vitražą kaip monumentalųjį meną. Menininkės galerijoje-dirbtuvėje nuolat eksponuojami įvairūs vitražo darbai. Čia buriasi garsūs, patyrę vyresnės ir jaunesnės kartos vitražistai, primenantys, kad Lietuvoje vitražas tebekuriamas. Galerijoje-dirbtuvėje vyksta parodomieji vitražo kūrimo ir gamybos procesai, kurių metu pasakojama apie Lietuvos vitražo istoriją, stiklo ir vitražo kūrimo galimybes bei gamybą. Čia vyksta parodos, organizuojami seminarai, gausu originalių dovanų, interjero idėjų.

Šiuo metu galerijoje-dirbtuvėje vykdoma tęstinis edukacinis projektas ,,Vitražas laiko tėkmėje”. Kviečiame dalyvauti ir registruotis į užsiėmimus, tel. 8 5 2121202, el. p. info@stainedglass.lt. Galerijos – dirbtuvės adresas Stiklių g. 6-8.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius